IslamBosna.ba– Kuvajtski alim upozorio je na takozvane VIP (eng. Very Important Person, skraćenica koja označava vrlo važnu osobu) ponude hadždža, kazavši da su u suprotnosti sa islamom.

„Ovakvi najnoviji izumi VIP hadždž paketa od strane pojedinih agencija za hadždž su neprihvatljivi“, kazao je Muhammed el-Tabtabai,bivši dekan Fakulteta islamskih nauka. „Ova vrsta hadždža je u suprotnosti sa islamom i pozivam sve muslimane da je bojkotuju. Oni se trebaju obratiti agencijama koje nude obavljanje obreda hadždža bez pretjerivanja ili prejedanja“, prenosi njegovu izjavu El Kuvajtija.

Agencije za hadždž nedavno su pokušale namamiti bogataše nudeći im obavljanje hadždža uz poseban tretman koji bi ih poštedio svih opterećujućih situacija i koji bi im dao osjećaj udobnosti tokom trajanja hadždža.

U paket je uključen avionski prijevoz prvom klasom, smještaj u svjetski priznatim hotelima dok bi se njihovo obavljanje hadždža odvijalo privatnim automobilima.

Međutim,za veliki broj osoba ovakve privilegije ne pomažu izjednačavanju muslimana i narušavaju duh zajedništva koji predstavlja hadždž kao pet stup islama.

„Nažalost,ovakve agencije su vođene željom da ostvare veliku zaradu a ne istinskom islamskom vrijednošću zbližavanja sa drugim muslimanima kako bi im pomogli da obave hadždž na osnovu njihovog zajedništva“,kazao je el –Tabtabai. „Primjetili smo da se nekoliko agencija međusobno natječe u ponudama boljeg  smještaja, udobnijih automobila i raznovrsnijom ponudom hrane. To nije duh hadždža koji muslimani moraju poštovati“,dodao je on.

 

IslamBosna.ba

Izvor: gulfnews.com