IslamBosna.ba- Emir Kuvajta, Šejh Sabah el-Ahmed es-Sabah kazao je u utorak da će njegova vlada, zajedno sa kuvajtskim nevladinim organizacijama izdvojiti i do 500 miliona humanitarne pomoći za narod Sirije, prenose palestinske novine Alresalah.

Es-Sabah je izjavio da će predočiti tragediju sirijskog naroda svima nadajući se da će doprinos njegove zemlje pomoći u ublažavanju patnje sirijskog naroda.

Govoreći na Trećoj donatorskoj konferenciji za sirijski narod, emir je kazao da su prethodne dvije konferencije bile uspješne zbog velikog odaziva, te da se nada da će i ova konferencija biti uspješna.

Emir je također spomenuo podatke međunarodne organizacije gdje je pokazano da je sirijska privreda već potpuno opustošena i da su gubici prešli 200 milijardi dolari. Podaci također pokazuju da je stopa nezaposlenosti dosegla 57 posto, a da je stopa starosti smanjena na 55 godina.

On je također istaknuo visoku stopu siromaštva te je sada četiri miliona Sirijaca u izbjeglištvu. “To je najveći izbjeglički narod”, kazao je emir Kuvajta.

IslamBosna.ba