IslamBosna.ba – Kurdske terorističke jedinice u Siriji predale su sela u okolini gradova Menbidž i el-Bab jedinicama sirijskog diktatora Beššara el-Asada, kako bi se, na taj način, zaštitili od operacije koju vodi Slobodna sirijska vojska i ostale jedinice opozicije uz pomoć Turske.

U saopćenju kurdskih jedinica navodi se da su “u četvrtak predata sela istočno od grada el-Bab, u provinciji Haleb snagama granične zaštite,” koje su pod kontrolom  režima u Damasku. Na taj način će, ističe se u saopćenju “oni biti snaga razdvajanja između kurdskih jedinica i odreda sirijske opozicije.”

Ovo priznanje iznešeno je danas u zvaničnom saopćenju Vojnog vijeća Menbidža, koje upravlja ovim gradom, a koje pripada kurdskim terorističkim organizacijama u Siriji. U saopćenju se, još, navodi, da je ova predaja izvršena u koordinaciji sa ruskim snagama.

S druge strane, turski ministar vanjskih poslova Mevlud Čavušoglu negirao je informacije da je postignut dogovor s Rusijom da se sela, koja su pod kontrolom opozicionih boraca, predaju sirijskim snagama.

U saopćenju kurdskih terorističkih jedinica navodi se da je ovakva odluka donijeta, kako bi se, navodno, zaštitili civili u ovom gradu, tako da će se sada, između Menbidža i snaga opozicije i turskih snaga, uključenih u operaciju “Štit Eufrata” nalaziti tampon zona sa sirijskim vojnicima.

IslamBosna.ba