Ajet 135 iz sure En-Nisa postavljen je na zid koji se nalazi na glavnom ulazu na ovaj fakultet Harvard Univerziteta i na kojem se nalaze najbolje izreke o pravdi. Zidovi na hodniku nazvani su ‘Words of Justice’ i na njima su ispisane najbolje izreke koje se tiču pravde a koje su izabrali studenti i nastavno osoblje Pravnog fakulteta.

“Riječi na ovim zidovima ističu snagu i jačinu ideje o pravdi. One svjedoče o historijskoj ljudskoj čeznji za pravednošću i dostojanstvom kroz zakone”, navodene su riječi dekanese Marthe Minow. 

“O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu, ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan, a Allahovo je da se brine o njima”.

Ovaj ajet postavljen je između izreke Svetog Augustina „Nepravedan zakon nije zakon” i Magna charta libertatum
(Velike povelje slobode koja se smatra se prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske i uopće prvim pisanim ustavnim aktom u svijetu)

“Ova sura je objavljena u Medini nakon Poslanikove, s.a.v.s., hidžre iz Mekke 622. godine i kao što sam naziv sure implicira, En-Nisa (žene), ona se bavi sa odgovornostima i pravima žena u islamskom društvu, ali također se osvrće i na nasljeđe kao i porodično pravo skupa sa ropstvom i privremenim brakom. U ovom ajetu u Kur’anu je istaknuta važnost istinitog svjedočenja”, stoji ispisano u pojašnjenu ovog ajeta na Harvardu.

Navedeni ajete odmah su izazvali buru reakcija u američkom društvu i medjima.

Harvard Univerzitet osnovan je u Cambridge-u, Massachusetts, 1636.kao najstarija institucija visokoškolskog obrazovanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *