On smatra neprihvatljivim “neko kompromisno rešenje” po kome bi sjever Kosova bio istovremeno i dio Srbije i Kosova.

 „Pogrešne politike bivšeg srpskog rukovodstva, kulturne i akademske elite iz devedesetih, ne mogu se danas popraviti kompromisima na štetu naroda Kosova”, kazao je Kuči.

 Kuči za srpsko-kosovski dogovor smatra nerealnim implementaciju predlaganih modela i rješenja koji su primjenjivani u svijetu poput odnosa dvije Njemačke, irsko-britanskog modela, Južnog Tirola, te Epena u Belgiji.

 “Ove ideje, modele, čuo sam i ranije i kao takvi ne odgovaraju realnosti na Kosovu, ni de facto ni de jure. Oni su utopijski, bespredmetni i neostvarivi. Što se tiče granice, mi čekamo da Srbija započne implementaciju zaključka o integriranom upravljanju granicom, koji je donijet u okviru tehničkih razgovora u Briselu. Postojeća granica, koja dijeli Kosovo i Srbiju je međunarodno priznata još od Kumanovskog sporazuma, prema Rezoluciji 1244 i drugim političko-pravnim aktima”, ocijenio je Kuči.

Naglasio je da je kosovska vlast spremna da čuje i zahtjeve Srba sa sjevera Kosova.

“Hoćemo da u sjevernim općinama Kosova vladaju red i zakon, a ne ilegalne, političko-bizniske grupe koje žele da zavlada institucionalni vakuum u cilju materijalne koristi, a sve to, navodno, u ime patriotizma i za srpsku stvar. Zato smo spremni da s najvećom ozbiljnošću saslušamo preokupacije i zahtjeve srpskih građana koji žive u sjevernim općinama Kosova”, kazao je Kuči.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *