Godinu masovnih protesta, otvorit će brojna penzionerska populacija, koja se ovih dana uzbunila nakon izjave federalnog ministra finansija Ante Krajine, da bi moglo doći do smanjenja njihovih i onako mizernih penzija.

Iako su ministrovu izjavu demantovali iz Penzijskog fonda Federacije BiH, ističući kako ne bi trebalo doći do nikakvog smanjenja penzija, brojna penzionerska udruženja ipak se spremaju za proteste. Do njih će kako kaže predsjednik Saveza penzionera/umirovljenika FBiH Omer Omerefendić doći u slučaju da Federalna vlada, ne održi obećanje po kojem se u penzije iduće godine neće dirati.

Proteste u idućoj godini najavljuje i penzionisani vojnici koji su u Oružane snage BiH, došli iz VRS-a, HVO-a i Armije BiH. Pravo na penzionisanje stekli su na temelju zakona usvojenog prošle godine, ali penzije još nisu primili.

I poljoprivrednici će izići na ulice, ukoliko Vlada Federacije BiH u budućem budžetu reducira finansijska sredstva za poljoprivredu, o čemu se vodi oštra polemika unutar platformaške koalicije.

Ako federalna vlast, usvoji odluku po kojoj će osnovica za plaću biti smanjena na 315 KM, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH, donijet će odluku o pokretanju generalnog štrajka na svim nivoima vlasti. Kako Federalna vlada zbog smanjenja budžetske potrošnje mora dirnuti u plaće državnih službenika, generalni štrajk i ulični protesti su sasvim izvjesni za početak godine, prenosi Večernji list.

U štrajk i proteste idu i prosvjetari, medicinski radnici, pa i univerzitetski profesori iz javnih univerziteta. Iako su prije 15-ak dana predstavnici Samostalnog sindikata BiH održali “pomirbeni” sastanak sa predstavnicima platformaške vlasti, na kojoj je donesen zaključak o saradnji i stalnoj koordinaciji, val štrajkova i protesta su već sada neminovnost. Neki su ovaj sporazum nazvali samo kupovinom vremena.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *