Islambosna.ba- Da smo kao muslimani zapali u krizu identiteta, pokazuje ponašanje većine nas, koje se da sublimirati u narodnu izreku "vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu". Da smo u krizi autoriteta, govori anekdota koja se navodno zbila prilikom otvaranja Fahdove džamije na Dobrinji. Prolazeći pored džamije jedna će ti nana: "lahko mu je sada otvarati džamije kada se u ratu nakrao para". [ne da je Fahd nekome autoritet, ali priča pokazuje našu spremnost na diskvalifikovanje drugih muslimana] Kriza prioriteta nas prati duže vremena i ne stoji u ovisnosti o našoj svijesti o islamu. Najranija predaja koja govori o ovome, odigrala se nekoliko dana prije uslaska križara u Quds 1099. godine [neki ovu dogodovštinu smještaju u vrijeme tatarske opsade Bagdada 1258. godine]. Umjesto da se organizuje prioritetnija odbrana grada, muslimani u opsadi su se prihvatili diskusije o uzimanju mesha po staklenim mestvama. [Slovenci, ovo sami sebi prevodite]

Ko je u diskusiji nadjačao nije preneseno. Za nekoliko dana su svi bili pobijeni.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy se nalazi na "love & peace" turneji po Bliskom Istoku. Nakon što se u Egiptu i Jordanu pokazao sa svoje "french-lover" strane, ovog vikenda treba da stigne u Saudijsku Arabiju.
Pošto Sarkozy živi u ‘zinaluku’ sa izabranicom Carlom Bruni, saudijska strana je od njega tražila da se ne pojavljuje sa svojom priležnicom nego da samo za njega samoga ima bujruma. Svoju odluku argumentuju time da neće trpiti zinaluk u svojoj zemlji.

Za razliku od "stručnjaka za islam" ne znam u kojoj mjeri je šerijat aplikativan na nemuslimane. A koliko sam upoznat, ne baš puno, jer se islamski propisi odnose samo na one koji izgovore šehadet.

Ovim nije rečeno da nam ne treba znanje o uzimanju mesha po mestvama. Ali majka mu stara, hajmo se malo sabrati i pogledati da li nam je to u ovom momentu najvažniji problem kojeg moramo riješiti? Odnosno da li je prioritetnije otkazati gostoprimstvo kafiru na vijagri koji time šteti sam sebi ili onome kojem si otvorio avliju da iz nje ubija i krade muslimane? Ako je tako, onda se nešto poremetilo u tim prioritetima.

Najbolja hedija koju svome bratu muslimanu možeš pokloniti jeste sahat ili kompas. Svakome od nas pojedinačno fali jal jedno jal drugo. Jal oboje. Sahat koji pokazuje da je "dvanaest i pet" i da je krajnje vrijeme da se tako i ponašamo a kompas da se malo snađemo u prostoru. Nećete pogriješiti ako hediju uručite bilo kojem muslimanu. Počev od najprostijeg muslimana, pa do ‘njihovih visosti’.
 

Leave a Reply

*

captcha *