IslamBosna.ba-Poznati islamski učenjak dr. Zakir Naik primio je jednu od najprestižnijih nagrada Saudijske Arabije za služenje islamu od kralja Selmana tokom ceremonije u luksuznom hotelu u Rijadu.

“Islam je jedina vjera koja može donijeti mir cijelom čovječanstvu“, kazao je dr. Naik u video biografiji koja je emitovana tokom ceremonije.

Kralj Selman je 1. marta predstavio dobitnike Međunarodne nagrade Kralj Fejsal (KFIP) za 2015. godinu u pet kategorija- služenje islamu, islamske nauke, arapski jezik i književnost, medicina i nauka.

Svaka nagrada sastojala se od ručno pisane potvrde na arapskom jeziku o postignućima laureata, memorijalne 24-karatne zlatne medalje težine 200 grama i novčane nagrade u visini od 750.000 saudijskih rijala (200.000 američkih dolara).

Na specijalnoj ceremoniji koju je predvodio novi saudijski kralj Selman, prisustvovali su ministri, članovi kraljevske porodice, visoki zvaničnici vlade, akademici i elitni učenjaci.

Rođen u oktobru 1965. godine, dr. Zakir Naik, je poznati indijski daija na teme islama i komparativne religije, a također je osnivač i predsjednik Fondacije za islamska istraživanja (IFR).

On je osnivač i kanala Peace TV, koji je jedini kanal u svijetu koji je specijaliziran za komparativne religije. Tokom ceremonije dr. Zakir Naik je izjavio da svoju novčanu nagradu  poklanja Peace TV.

Večeras, u srijedu, dr. Zakir Naik je održao predavanje o poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., u različitim svjetskim vjerskim knjigama u Centru za istraživanje i islamske studije kralj Fejsal. U predavanju dr. Zakir se osvrnuo na poslaničku misiju Poslanika cijelog čovječanstva, ne samo Arapa ili muslimana.

IslamBosna.ba