Konferencija Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), organizacije stare 157 godina, koja sada radi pod okriljem UN, biće obilježena zahtjevima zemalja u razvoju, koje žele da ostvare veće prihode od interneta, i autoritarnih režima, kojima je cilj da postignu veću kontrolu nad sadržajima na svjetskoj informacionoj mreži.

Sa druge strane će se tokom 12 dana debate naći SAD i privatne internetske kompanije koje se zalažu za status kvo, prenio je Reuters.

Mnogi od prijedloga su naišli na burne kritike od pobornika slobode govora i ljudskih prava, a američki Kongres i Evropski parlament reagovali su usvajanjem rezolucija u kojima pozivaju na zadržavanje sadašnjeg, decentralizovanog sistema.

Iako su detalji iz prijedloga i dalje tajna, nacrti koji su procurili pokazuju da se Rusija zalaže za usvajanje pravila koja bi pojedinačnim zemljama dala pravo da uobličavaju internet u svojim granicama, dok se grupa arapskih zemalja zalaže za univerzalnu identifikaciju korisnika interneta.

Neke zemlje u razvoju i telekomunikacione kompanije predlažu da autori sadržaja plaćaju za prenos podataka na internetu.

Većina od 193 članica ITU podržava ideju da internetom treba da upravlja agencija UN, a ne današnja kombinacija privatnih kompanija i neprofitnih grupa.

Jedna od tema konferencije ITU biće i širenje mreže bežičnog interneta u ruralnim područjima.

Ukoliko većina članica ITU prihvati nadležnost UN za regulisanje interneta, zapadne zemlje mogle bi da odbiju da potpišu taj sporazum. Tehnološke kompanije i obični korisnici interneta vjerovatno bi bili protiv takvog sporazuma, ali bi ga podržali telekomi.

Desetine zemalja, među kojima su Kina, Rusija i neke arapske države, već ograničavaju pristup internetu u svojim granicama, ali bi vlasti tih zemalja sada dobile još veća ovlaštenja ako bi nova pravila bila usvojena.

Google je prošle sedmice pozvao korisnike interneta da na društvenim mrežama “podrže slobodan i otvoren internet”. Zvaničnik Googlea Vint Cerf, jedan od autora osnovnog internetskog protokola, osudio je prijedlog novih pravila kao beznadežan pokušaj pojedinih država i državnih telekoma da nametnu svoju moć.

 

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *