Glavaš koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima 1991. godine u Osijeku preksinoć je uhapšen u Drinovcima u BiH gdje je živio nakon bijega iz Hrvatske. Uhapsili su ga pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, po nalogu Suda BiH.

Portparol Suda BiH Selma Hadžić potvrdila je "Glasu Srpske" da se on trenutno nalazi u pritvoru te institucije, gdje će biti zadržan do upućivanja na odsluženje kazne. Tu može da ostane najduže devet mjeseci ili do nove odluke Suda.

Zamjenik upravnika zeničkog zatvora Josip Pojavnik rekao je da ih ne zanima visina kazne i težina djela, ali da će Glavaš imati poseban status.

"Mislim da će ga ostali zatvorenici primiti korektno. Što se tiče nas, mi ćemo da obezbijedimo sve uslove za normalno izdržavanje kazne. Normalno, od gospodina Glavaša se traži da poštuje kućni red. Ako se to dogodi, sigurno neće imati posebnih problema", rekao je Pojavnik.

Kako saznaje "Glas Srpske" Glavaša u najozloglašenijem zatvoru u bivšoj Jugoslaviji očekuje komforna soba od 15 kvadratnih metara kakvu bi imao i u Hagu sa odvojenim toaletom. U njoj će imati televizor na kome će moći da prati čak 47 programa, a dobiće i pravo da koristi teretanu.

"Uživaće sve blagodeti, a žena će uvijek moći da mu dođe u posjetu. Glavaš će u zatvoru biti bibliotekar i već mu se priprema to radno mjesto. Izdavaće zatvorenicima knjige i imati platu oko 300 KM", rekao je izvor "Glasa Srpske" iz KPZ Zenica.

Isti izvor tvrdi da je zatvorenicima već zaprijećeno da će onaj ko Glavaša bude i poprijeko pogledao biti odmah strpan u samicu:

"U KPZ Zenica Hrvati drže sve značajnije funkcije, a još kad se uzme u obzir da Glavaš dolazi zbog zločina počinjenih nad Srbima, ovdje će biti heroj".

24sata.info

Leave a Reply

*

captcha *