– Monetarna poltika je u nadležnosti Predsjedništva BiH i ono je to koje može podržati ovakve inicijative uz konsultaciju s Upravnim vijećem CBBiH. Naravno, inicijativa može biti pokrenuta i od zastupnika u Parlamentu BiH te bi mi kao legalisti morali ispoštovati takvo rješenje. I to nije sporno, ali oni koji su raspravljali o ovoj temi su zaboravili Pismo namjere koje su potpisali predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dva entitetska premijera, tri ministra finansija i guverner CBBiH – kazao je Kozarić.

Pojasnio je da je riječ o Pismu namjere u kojem je precizno, u članu 8, navedeno da će se BiH uzdržati od svih promjena u Zakonu

o CBBiH sve dok je na snazi stand-by aranžman.

– Ako krenemo u realizaciju ove inicijative, znači da ćemo morati izaći iz stand-by aranžmana, a to opet znači da nećemo moći dobiti dogovorenih 400 miliona eura koji su dogovoreni aranžmanom”, istakao je Kozarić.

Dodao je da predstavnici MMF-a već 7. novembra dolaze u BiH na pregovore i na pregled naših politika.

Također, objasnio je da u već pomenutom Pismu namjere stoji da su potpisnici suglasni da neće biti promjene stope PDV-a  naredne dvije godine.

– Iskreno mislim da do realizacije ove inicijative neće doći, a iako dođe moramo znati da se radi o privatnim komercijalnim bankama kojima ne možete narediti da kupuju vrijednosne papire jer one to i danas rade – istakao je.

Kao najveću manu predložene inicijative Kozarić je naveo činjenicu da se o CBBiH odlučuje u stranačkom dogovoru.

– Inicijativa je naravno legalna, ali može se posmatrati kao politički utjecaj na rad CBBiH iako mi ne želimo da to doživljavamo na taj način. Bilo bi dobro da smo kosultirani prije svega ovoga i onda ne bi došlo do ovog nesporazuma – rekao je Kozarić.

U slučaju da komercijalne banke kupuju vrijedonosne papire, istakao je, javnost mora znati da će nivo sredstava koji će biti potreban za građane biti manji za taj iznos.

– Ako ovo uzmemo u obzir sigurno je da realizacija ove inicijative neće popraviti likvidnost – naglasio je Kozarić.

Ukoliko predložene izmjene “prođu”, kazao je Kozarić, to neće uticati na rad CBBiH.

– CBBiH profesionalno radi svoj posao i mi ćemo nastaviti s radom na principima valutnog odbora koji nije ugrožen. Građani nemaju razloga za uznemirenost – zaključio je Kozarić.

 

(indikatorba)

Leave a Reply

*

captcha *