Pripadnici EULEX policije su oko 10.30 sati upotrijebili suzavac kako bi spriječili par stotina Srba da dođu do kuća čiju su obnovu započeli njihovi vlasnici – kosovski Albanci.

Oko podneva se čula rafalna paljba, ali se još ne zna s koje je strane pucano. Povrijeđenih nije bilo, a Srbi su najavili da će nastaviti s protestima sve dok se ne obustavi renoviranje kuća u tom dijelu Mitrovice.

Srbi koji su se jutros okupili u tom naselju počeli su se razilaziti oko podneva, ali je ostala grupa koja će nastaviti cjelodnevni protest.

U tom dijelu Kosovske Mitrovice, kao i jučer, i danas je pojačano prisustvo EULEX policije i Kosovske policijske službe. Situacija je trenutno mirna, a na okolnim brdima raspoređeni su i vojnici KFOR-a koji nadgledaju situaciju.

Kosovski Albanci jučer ujutro su započeli obnovu kuća u tom naselju iza takozvane žute linije, za koju Srbi tvrde da pripada sjevernom dijelu Mitrovice.

Krajem prošle godine u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani povrijeđeno je pet Srba. Tuča izmedu Srba i Albanaca izbila je kada je nekoliko Albanaca u pratnji KFOR-a došlo u taj dio grada želeći da počne obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba 1999. godine.

Izvor: Fena

Leave a Reply

*

captcha *