Svečanosti obilježavanja godišnjice počinju u ranim jutarnjim satima u svim gradovima Kosova, a centralna svečanost najavljena je za večeras u Prištini.

Predsjednik Kosova Fatmir Sjediju upozorio je na opasnost od etničke podjele Kosova. Međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na vodstvo u Beogradu jer je srpska manjina na Kosovu, kako je rekao, taoc njihove politike.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da prva godišnjica nezavisnosti Kosova za Beograd predstavlja dan kada su vlasti Prištine na nezakonit način s tačke gledišta međunarodnog prava proglasile nezavisnost. On je rekao da je zaštita ljudskih prava na Kosovu minimalna, čemu, kako je rekao svjedoči, praktično nepostojeći broj Srba.

Godišnjicu proglašenje nezavisnosti danas će predsjedniku i premijeru Kosova prvi čestitati međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt, te ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke. U Prištini je saopćeno da su čestitke ovim povodom već stigle od američkog predsjednika Baraka Obame, britanske kraljice Elizabethe Druge, britanskog šefa diplomatije Davida Milibanda, te predsjednika Makedonije i Albanije.

Vlada u Prištini apelirala je na građane da obilježavanje prve godišnjice Kosova protekne u miru.

Izvor: Deutsche Welle

Leave a Reply

*

captcha *