Najveći iznos

Rezultati četvrtog kvartalnog istraživanja za 2009. godinu, koji su objavljeni ovih dana, pokazuju da je najmanji prosječni iznos mita dat policajcima – 45 KM.

 – Kako je ovog puta manje od deset ispitanika navelo kolika je vrijednost mita koji su dali univerzitetskom profesoru, što je u prethodnim istraživanjima bila stavka uz koju se vezivao najveći iznos, sada je najviše plaćano ljekaru/medicinskom osoblju, 320 maraka – navodi se, između ostalog, u rezultatima istraživanja.

Kao i prethodna tri istraživanja rađena 2009., i ovog puta pokazalo se da se među najozbiljnijim problemima s kojima se BiH suočava nalazi korupcija, koja zauzima drugo mjesto, odmah iza nezaposlenosti.

Drugi problem   

Istraživanje percepcije građana o korupciji u BiH i druga slična istraživanja trebala bi poslužiti kao znak za uzbunu, smatraju u TIBiH.

 – Ako se i sami građani svakodnevno susreću s tim, vlasti i nadležne institucije ozbiljnije se trebaju uključiti u borbu protiv korupcije – kazala nam je Ivana Korajlić, portparol TIBiH. 
 
Prosječan iznos mita (KM)

• Ljekaru/medicinskom osoblju    320
• Općinskom službeniku        186
• Cariniku                122
• Policajcu                45

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *