IslamBosna.ba– Nedavna odluka vlade Republike Kongo da zabrani nošenje nikaba na javnim mjestima iznenadila je muslimansku zajednicu.

„U našoj tradiciji je nošenje nikaba. Zbog čega nam je danas to zabranjeno?“, kazala je muslimanka koja se predstavila kao Demba u Brazzavilleu, glavnom gradu.

Prošle sedmice ministar unutrašnjih spolova Zephirin Mboulou je kazao delegaciji Vrhovnog islamskog savjeta konga da je zabrana uvedena zbog ‘rizika’ kojeg nameće nikab, koji, kako on tvrdi, „pruža šansu osobama bez dokumenata i razbojnicima da se tajno infiltriraju u redove stanovništva“.

Veliki broj lokalne muslimanske zajednice je skeptičan oko ove tvrdnje, a nek čak navode da zabrana krši ustav zemlje u kojem je navedeno da su ‘sloboda vjere i savjesti nepovredivi’.

Jedan od imama u Vrhovnog islamskom savjetu Konga, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je za Worldbulletin da odluka ‘nije dobrodošla’ i da bi mogla predstavljati ‘prepreku slobodi mišljenja i vjere’.

„Mi nismo zainteresirani za pravljenje nereda povodom ove odluke, ali moramo priznati da je Kongo sekularna zemlja koja podstiče različitost mišljenja i vjere“, kazao je on.

„Sličan zakon je donešen u Francuskoj, ali mi ne trebamo slijediti taj šablon i ovdje ga nametnuti“, kazao je on pozivajući se na sličnu odluku Francuske, bivšeg kolonijalnog vladara ove zemlje.

„Muslimani nikada nisu predstavljali prijetnju Kongu niti njegovim institucijama. Do danas, nikada nije prijavljen niti jedan teroristički čin. Danas, ukoliko zabranimo nikab, koja  odluke onda treba donijeti što se tiče djevojaka koje nose mini suknje“, upitao je on.

Sa svoje strane, Rock Euloge Nzobo, predsjednik Kruga ljudskih prava i razvoja, lokalne NVO, pozvao je vladu da pruži više informacija javnosti i civilnom društvu prije donošenja ovakvih odluka.

„Kongu nije ugrožen od strane nijedne grupe koja pripada muslimanskoj zajednici. Vlada treba razjasniti da li je zakon preventivan“, kazao je on.

„Ukoliko nije, onda je sloboda ugrožena, ustav garantuje poštovanje kulturnog identiteta svakog građanina sve dok ostvarivanje tog prava ne ugrožava javni red, sigurnost drugih ili nacionalno jedinstvo“, dodao je on.

Anna Dyemo, kršćanka koja živi u susjedstvu, također je izrazila iznenađenje.

„Ukliko nošenje nikaba ne utječe na moral ili slobodu drugih, ova zabrana nema smisla“, kazala je ona.

Ali bez obzira na ogorčenje nisu organizovane demonstracije u znak protesta protiv odluke.

Vrhovni islamski savjet Konga, sa svoje strane, se uzdržao od davanja izjava po ovom pitanju nakon što je njihov predsjednik, El Hadž Abdulaye Bopaka, objavio da je prenio odluku imamima u zemlji.

On je međutim zatražio malo vremena kako bi obavijestio muslimansku zajednicu o novoj odluci koja stupa na snagu u srijedu.

Pored zabrane nikaba, ministarstvo unutrašnjih poslova je također donijelo zabranu ugošćavanja stranih državljana uključujući i muslimane iz Centralno-afričke republike i Kameruna, u džamijama i drugim bogomoljama.

IslamBosna.ba