Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, kao i zamjenik direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo Marinko Šimunović, kazali su novinarima nakon ovog događaja da bi naša zemlja trebalo da preuzme potpunu kontrolu krajem 2013. ili 2014. godine te da inkasira novac čiji su dobar dio dosad naplaćivale srbijanska i hrvatska agencija za usluge kontrole njenog zračnog prostora.

Dosadašnje gubitke naše zemlje u tom smislu teško je izraziti u novcu, ali aktivnosti su započete i bit će nastavljene, a novac ostajati u BiH, kazao je ministar Hadžić.

Izgradnja bosanskohercegovačkog sistema realizirana je nakon više ugovora o nabavci i instalaciji opreme, rekonstrukciji objekata, građevinskim radovima i konsultantskim uslugama.

U okviru BHATM projekta izgrađeni su objekti te u njima instalirana oprema – u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Projekt počiva na Strategiji upravljanja zračnim saobraćajem u BiH, usvojenoj 6. oktobra 2005. godine na sjednici Vijeća ministara.

Jedan od strateških ciljeva je kreiranje BHATM sistema sposobnog da preuzme kontrolu zračnog saobraćaja nad teritorijom BiH po važećim standardima.

Za realizaciju strategije utrošeno je 22.503.452,79 eura i 2.523.419,63 KM.

– To je osigurano kreditom Evropske banke za razvoj (17 miliona eura), a ostalo domaćim novcem, rekao je danas novinarima direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *