Na sjednici je usaglašeno da su sve škole u Kantonu Sarajevo dužne osigurati učenicima uslove da pohađaju Vjeronauku ili alternativni predmet prema nastavnom planu kojeg utvrđuje Ministarstvo obrazovanja i nauke KS.

Prema tom zakonu učenici se uz saglasnost roditelja na početku školovanja opredjeljuju za jedan od nastavnih predmeta, a također mogu se izjasniti da ne žele pohađati ni Vjeronauku niti Kulturu religija.

Učenicima koji ne budu pohađali te predmete škola je dužna osigurati da se u tom periodu bave drugim aktivnostima, pod nadzorom nastavnika.

Također, učenik može na početku svake školske godine birati da li želi i koji predmet želi pohađati.

Prijedlogom izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS promijenjen je i izbor direktora osnovnih škola. Na tu poziciju će se moći kandidovati isključivo prosvjetni radnici koji imaju “licencu” koju izdaje Ministarstvo obrazovanja i nauke KS. Na sjednici je imenovan i Upravni odbor JU Djeca Sarajeva i uskoro će biti izabran direktor te ustanove, čime će poslovanje JU Djeca Sarajeva konačno biti vraćeno u zakonske okvire.

O ovome su nas još jučer izvjestili pojedini mediji i izvjesni web portali koji su u dosluhu sa Vladom Kantona Sarajevo. No, isto tako, i mi saznajemo da bi volšebni ministar Suljagić (“Bog je umro”) bio voljan ponovno nas iznenaditi svojom pakosti, pa bi u usvajanju zakona, kojeg naravno usvaja Skupština KS, predložio amandman zakona u kojem bi stajalo da (bez obzira na sve to) za neke predmete Ministar zadržava pravo uvođenja opisne ocjene. Dakle, na taj način bi se zakonski zacementirala nečija samovolja i građani KS bili bi taoci nečije samovolje, u ovom slučaju isključivo i samo Ministrove, eventualno njegove stranke. Naravno, da ćemo svi mi, i oni koji sačinjavaju Skupštinu KS, i oni koji su građani i stanovnici ovog Kantona, i oni vjerski radnici koji su dužni pratiti donošenje zakona, a koji usko tretiraju vjersko obrazovanje i tome slično, pratiti šta se događa, sve aktivnosti i sve tendencije, i nećemo dopustiti samovolju i manipulacije. A, na osnovu recentnog iskustva, možemo s pravom kazati da smo odveć zabrinuti; zbog toga što se na pravdi Boga dira u ono što nije problem (naravno, nekome vjera sama po sebi je problem i kada je nigdje na vidjelu nema!) i što ne šteti nikome, smjenjuju se i hoće se smijeniti ljudi samo zato što su u privatnom razgovoru bez svog znanja, neovlašteno i nezakonski bili snimani, pa onda (u formi snimljenog govora) bili predani “Centralnom komitetu”, zapravo, njegovim ekspoziturama Federalnoj televiziji i dnevnim novinama Oslobođenju, a onda od strane tih ekspozitura, u maniru rigidnih boljševičkih poziva, javnost je pozvana da čovjeka sa svojim privatnim stavom osudi na linč.

Zbog toga smo zabrinuti, ali i zbog svih smjena koje vrši aktualna poluvlast (izgleda da su na vlast došli samo da bi smjenjivali, pa na koncu imamo promjenu samo u tom pogledu, kukala nam majka!) koje na državnom nivou nema, ali tu gdje treba smjenjivati – tu je ima. Toliko je to uzelo maha da se i kao vjerski radnici pribojavamo da će kada s javnih i tajnih funkcija posmjenjuju sve krenuti da po džamijama, isto tako, postavljaju svoje ljude, kao mutevelije, mujezine, pa možda i imame. Jer, zabrinutost je na mjestu čim se toliko jasno i bjelodano želi, i prije vremena i prije isteka mandata, denuncirati, difamirati i smijeniti aktuelni reisu-l-ulema koji nije po volji “Centralnog komiteta”.

(rijasetba)

Leave a Reply

*

captcha *