DW: Pred izbore u Beogradu bilo je naznaka da bi na Kosovu moglo doći do incidenata. Vi ste dobili pojačanje iz Njemačke i Austrije. Da li je to dovoljno da kažete: situacija je pod kontrolom i tako će biti i na dan izbora u nedjelju?

Erhard Drevs: To pojačanje je bilo mjera opreza, donijeta prije dvije nedjelje, kada još nije bilo jasno na koji način će biti organizovani srpski predsjednički i parlamentarni izbori. Raduje nas što imamo te snage, jer na taj način možemo da pojačamo prisustvo u čitavoj zemlji. Optimističan sam jer mislim da ćemo biti u stanju da spriječimo i veće napetosti ili incidente, pri čemu je OEBS uspio da uz saglasnost Beograda i Prištine sprovede izbore na Kosovu.

DW: Kakve mjere Kfor namjerava da preduzme da bi situacija bila bezbjedna – osim samog povećanja broja vojnika?

Erhard Drevs: Održavamo tijesnu komunikaciju sa snagama bezbjednosti ovdje u zemlji, kako sa kosovskom policijom tako i sa Euleksom. Oni su zajedno odgovorni za bezbjednost i po mom mišljenju u stanju da ispune zadatak. Njihov raspored na terenu je takav da i u kratkom roku mogu da reaguju na izazove.

DW: Kako ocjenjujete saradnju sa kosovskom policijom, Euleksom, srpskim snagama?

Erhard Drevs: Saradnja sa kosovskom policijom je odlična i tako se odvija na svim nivoima. Isto važi za Euleks, koji je neka vrsta veze između kosovske policije i Kfora. Sa srpskom vojskom takođe održavamo tijesne veze, onako kako je to utvrđeno procesom implementacije dogovorenim još 1999. Kumanovskim sporazumom. Sa njom imamo odnos povjerenja i profesionalnu saradnju po svim pitanjima koja se tiču kontrole graničnog područja.

Kfor rasporedio dodatnih 700 vojnika na Kosovu

DW: Kolika je opasnost od eskalacije na sjeveru Kosova, ne u neposrednoj vezi sa predstojećim izborima, već u kontekstu nedavnih sukoba u kojima je bilo i žrtava?

Erhard Drevs: Tačno je da su sukobu uskomešali atmosferu i duhove, pa je i retorika medija i važnih političkih faktora poprimila nervozan ton; na sreću, posljednjih dana je situacija osjetno mirnija, jer su i političari postali umjereniji u retorici, a mediji u načinu izvještavanja. Uz to, Kfor je bitno pojačao svoje prisustvo u kritičnim oblastima. Predstojeći izbori imaju donekle konfliktni potencijal, ali ja sam ubjeđen da smo se pobrinuli za primjerene mjere bezbjednosti i optimista sam kada je riječ o predstojećem vikendu.

DW: Ko je odgovoran za situaciju na sjeveru Kosova? Ima različitih izvještaja o kriminalnim grupama, ili čak i policiji iz Srbije, na Kosovu, dakle, ko je odgovoran i kako Vi vidite trenutno stanje?

Erhard Drevs: Mislim da svoje odgovornosti za Kosovo moraju biti svjesne vlade u Beogradu i Prištini. One tome moraju prići trezveno i bez huškačke retorike – kao posljednjih dana. Odgovornost na sjeveru Kosova snose i lokalni predstavnici koji nisu uvijek spremni za smanjivanje nervoze. Ali, tu je i međunarodna zajednica i međunarodna misija ovdje u zemlji. Kfor ima zadatak da spriječi napetosti i da kontroliše bezbjednost. Vojno rješenje ovog konflikta smatram isključenim. Važno je da Beograd i Priština sprovedu svoj dijalog. I vlada u Prištini mora da se usmjeri na svoje građane na sjeveru zemlje i da ih ubijedi da su integralni dio kosovske države, jer, trenutno srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova nije spremno da se uključi u kosovsku državu.

Intervju: Bahri Cani

Odg. urednik: Azer Slanjankić

(dwde)

Leave a Reply

*

captcha *