EUFOR zajedno sa drugim institucijama vrlo pažljivo promatra ono što se dešava u Bosni i Hercegovini. Komandant snaga Evropske unije general-major Bernard Bair kaže kako se nada da je istina ono što je čuo od ljudi u BiH da ne žele sukobe zato što su uspjeli izgraditi kakav-takav život i neće to nešto malo što imaju da izgube. Sa vojne tačke gledišta, smatra on, sve je prilično jasno.

– Svi se nadamo da će političari u BiH prevazići krizu i krenuti naprijed, da će ubrzati procese, naročito konstituiranje vlasti na nivou BiH. Mogu samo da apelujem na političare u BiH da nešto poduzmu i pokrenu stvari naprijed. Veliko je pitanje je li jedna vlada u tehničkom mandatu uopšte u mogućnosti da donosi teške i kompleksne odluke nužne za integraciju u EU. Imamo tu i proces pridruživanja NATO-u u kojem je potrebno donijeti puno odluka. Ovoj zemlji treba jaka vlada na državnom nivou koja se može pozabaviti svim tim pitanjima, kazao je Bair za Oslobođenje.

Smanjenje trupa

Nakon oktobarskih izbora, mnoge delegacije su dolazile u BiH. Bair je izdvojio posjetu članova Političko-sigurnosnog vijeća EU u decembru prošle godine, koji su iz BiH otišli sa pozitivnim utiskom.

– Naravno, to je indirektno imalo uticaja i na EUFOR zato što je nakon izbora došlo do smanjenja trupa EUFOR-a. Otišla je Španija, koja je ovdje bila prisutna sa jakim kontingentom, Italija i jedna četa iz poljskih OS. To je bilo u skladu sa tadašnjom situacijom. Poslije je došao dalji razvoj političke situacije. Te stvari bi primarno trebao da komentira visoki predstavnik, ali nije nikakva tajna da svi mi uopšte nismo zadovoljni, prije svega, brzinom kako se neke stvari odvijaju, naročito na konstituiranju vlasti, kazao je Bair.

Trenutno EUFOR ima oko 1.500 angažovanih vojnika, a taj broj se mijenja iz dana u dan. To je, tvrdi general Bair, sasvim dovoljno za provođenje misije. Komandant EUFOR-a podsjeća da su mu na raspolaganju i rezervne snage izvan BiH. Značajno je, također, smanjeno prisustvo vojnika iz Njemačke. Prošle godine u EUFOR-u ih je bilo oko 100, a ostalo ih je 20. Krajem februara njih su u vođenju tri LOT kuće (Novo Sarajevo, Foča i Višegrad) i regionalnog koordinacijskog centra zamijenili vojnici iz Slovačke.

(oslobodjenjeba)

Leave a Reply

*

captcha *