Krajem prošle godine EUFOR je dobio novi zadatak, započeti sa misijom izgradnje kapaciteta i obuke Oružanih snaga BiH, sa kojima vrlo usko surađuje na taktičkom nivou i to će u budućnosti postati glavna misija EUFOR-a.

“Kad sam preuzeo funkciju u EUFOR-u je bilo 2500 vojnika, a sada je taj broj 1200. Osim u misiji, došlo je i do promjena što se tiče brojnosti pripadnika Oružanih snaga određenih zemalja učesnica misije. Italija i Španija su bile među jače zastupljenim zemljama, ali kada je donesena odluka da se njihova podrška usmjeri prema Afganistanu, Austrija je jednim dijelom zauzela njihovo mjesto. Austrija trenutno učestvuje sa više od 350 vojnika, što nas čini najvećom zemljom učesnicom u misiji”, rekao je ovaj Austrijanac.

On se osvrnuo i na informaciju da će doći do “rezanja” budžeta za EUFOR te da on već štedi novac iz svog i u planovima za sljedeću godinu štednja se nalazi na dnevnom redu. Takođe, Bair nije najavio mogućnost odlaska EUFOR-a iz naše zemlje, ali je kazao da se radi na smanjenju EUFOR-ovih snaga u BiH.

“Što se Evropske unije tiče, Vijeće ministara vanjskih poslova 10. oktobra je donijelo odluku da EUFOR mora nastaviti svoju “izvršnu” funkciju u BiH i to je vrlo jasno naglašeno i to će biti njegova budućnost, jačanje kapaciteta i obuka Oružanih snaga BiH će biti prošireni”, kazao je general-major Bair.

Donijeta je odluka o uspostavljanju regionalne rezervne snage srednjeg nivoa koja bi bila na višem stepenu pripravnosti, ali bi bila locirana van Bosne i Hercegovine.

“Na taj način bismo bili u mogućnosti smanjiti naše snage u BiH. Mi se nalazimo u konačnoj fazi vojnog angažmana međunarodne zajednice u BiH i sa vojne tačke gledišta, sigurnosna situacija u BiH je stabilna”, istakao je odlazeći komadant EUFOR-a. U novom konceptu EUFOR-a, rezervne snage će smanjiti njihovu prisutnost u BiH te smo svjedoci kako se u cijelom svijetu smanjuje broj pripadnika oružanih snaga – u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Velikoj Britaniji, prenosi Dnevni list.

“Mi se sada suočavamo sa problemom iznalaženja načina da dalje izvršavamo našu misiju sa smanjenim brojem trupa. Tu se vraćam na novi koncept koji se razvija, rezervne snage, i kako BiH čini srce Evrope, one bi bile raspoređene u susjednim zemljama poput Austrije, Bugarske, Rumunije. Odatle bi bilo vrlo lako djelovati i rasporediti snage u BiH ukoliko bi bilo to potrebno, ne možemo tek tako otići i isto tako ne možemo dopustiti neke negativne uticaje iz BiH prema našim zemljama u ostatku Evrope”, kazao je general-major Bair.

Što se tiče procesa uništavanja viška naoružanja u BiH, Bair je nezadovoljan brzinom kojom se odvija cjelokupni proces te smatra da nije realno za očekivati da će on biti gotov do 2013. godine.

“Nismo zadovoljni količinom uništenja oružja ove godine, koja je manja nego prethodne. Ne bih komentarisao uzroke ove situacije. Oružane snage BiH su same uništile oko 840 tona viškova ove godine, ostalo je još 20.000 tona. I nas dosta brine ta situacija. I iduće godine EU će više novaca u okviru IPA fondova usmjeriti na projekte uništavanja oružja, u BiH ima previše ilegalnog naoružanja. Mi već jako dugo zagovaramo donošenje jedinstvenog zakona o registrovanju oružja koji bi važio za cijelu BiH”, zaključio je Bair.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *