Najveći dužnici

Najveći dužnici su bivše državne kompanije s većim brojem zaposlenih. Uglavnom je riječ o tvrtkama koje su zbog tranzicije, prijelaza na tržištu ekonomiju, zastarjelih strojeva, ali i ratnih razaranja nekonkurentne na tržištu, piše Večernji list.

– Te tvrtke imaju problema s viškom zaposlenih, naplatom potraživanja i kada prikupe određena sredstva isplate neto-plaće, kupujući socijalni mir unutar tvrtke. Oni svjesno krše zakon ne uplaćujući doprinose uz plaću, pojašnjava direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović, napominjući kako se dugovi uglavnom odnose na izbjegavanje plaćanja doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Najveći dužnik je Javno poduzeće Željeznice Federacije BiH, koje duguju više od 142 miliona KM direktnih poreza. Slijede tuzlanski Rudnici Kreka s nešto više od 100 miliona te Rudnik mrkog uglja Zenica s približno 40 miliona maraka duga. Poamatrano po regionalnoj zastupljenosti, među 10 najvećih dužnika nalaze se po dvije kompanije čije je sjedište u Sarajevu, Zenici i Tuzli, te po jedna iz Bihaća, Novog Travnika, Velike Kladuše i Gračanice. Na popisu milionskih dužnika su i javne ustanove, komunalna preduzeća, sportski savezi i klubovi, kladionice.

– Prije desetak godina se trebao rješavati ovaj problem na sistematski način pa da se eventualno za neke državne tvrtke i otpiše dio duga, ne samo po osnovi kamate, već i po osnovi glavnice.

Tužiteljstva obaviještena

Takva rješenja su korištena u Republici Hrvatskoj, Srbiji pa i Republici Srpskoj.

– Imate kompaniju od koje nikako ne možete naplatiti dug, jer niko nije zainteresiran za njenu pokretnu i nepokretnu imovinu. Otpisom duga neke od kompanija bi se eventualno mogle i spasiti od propasti. Imate i komunalna poduzeća, poput vodovoda u Mostaru ili Travniku, njihovom blokadom stvorili bi probleme ne samo za te kompanije, već i za stanovništvo koje koristi njihove usluge. Slično je i s nekim bolnicama, gdje moramo voditi računa o pacijentima koji koriste usluge tih zdravstvenih ustanova, ističe Arifović.

On dodaje kako će se objavom popisa neke stvari možda promijeniti.

Mjerodavna tužiteljstva su obaviještena o svim dugovanjima i dužnicima, jer je kazneno djelo ako neko ne uplaćuje doprinose za svoje radnike, a istovremeno kupuje drugu tvrtku, nekretnine ili vrši druga plaćanja.

– Mislim da je do sada trebalo biti i kaznene odgovornosti, kaže direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović.

(indikatorba)

Leave a Reply

*

captcha *