[24 sata info] 

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog predanosti kojom Srbija ide na putu evropskih integracija, dodajući da je proces proširenja EU jedan je od prioriteta predsjedavanja Kipra.

Krusti je navela da kiparske vlasti smatraju da dijalog s Prištinom treba da se nastavi, ali i da Vlada Srbije u potpunosti shvati značaj tog procesa.

“Ukoliko Srbija ispuni sve zahtjeve, Kipar će, kao predsjedavajući EU, nastaviti da daje maksimum kako bi Beograd dobio datum za početak pregovora o članstvu sa Unijom u decembru”, navela je ona.

Na komentare zvaničnika EU da Srbija sigurno neće dobiti datum pregovora bar do ljeta 2013. godine, ona je rekla da “ako Srbija ispuni uslove iz decembra prošle i marta ove godine, zaslužuje da dobije datum pregovora što prije”.

Govoreći o Kosovu, kiparska ambasadorica je ponovila principijelni stav Kipra da ne priznaje nezavisnost Kosova.

“Suštinski razlozi ove pozicije su da teritorijalni integritet i suverenost Srbije treba da budu poštovani i zaštićeni, a Kosovo je njen sastavni dio. Smatramo da se obostrano prihvatljivo rješenje za problem Kosova mora da traži kroz dijalog Beograda i Prištine i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN”, navela je ona.

Krusti je dodala da pet članica EU ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova pa “dakle, ne postoji stav Unije o Kosovu”.

(tanjug)

Leave a Reply

*

captcha *