Kineski Halštat sa crkvom u neogotičkom stilu, okruženom kućicama s krvovima od drveta, podignut je pored vještačkog jezera, u čijoj se blizini nalazi nekoliko najzagađenijih gradova na svijetu: Huidžou, Dongguang, Guangdžou i Šendžen.

Desetine miliona radnika pristiglih iz svih krajeva Kine u njima rade u najtežim uslovima da bi preživjeli.

Graditelji kineskog Halštata nisu štedjeli novca. Originalne zgrade su kopirane sa nevjerovatnom preciznošću. Da bi privukli kupce, kineski planeri su se pobrinuli da se u kineskom Halštatu nađe i kopija Getrajdegasea, salcburške ulice u kojoj je rođen Mocart, uključujući i Mocartovu biblioteku i gvožđaru.

Planirano je da se uvezu i kočije sa konjskom zapregom i bijele golubice kako bi atmosfera bila što autentičnija.

Uprkos vjernim kopijama crkve i kućica gradića koji se nalazi na Uneskovoj listi spomenika kulturne baštine, mnogi detalji se ne uklapaju. Vještačko jezero je mutno i 50 put manje od originala.

alt

Umjesto visokih planinskih vrhova prekrivenih snijegom, mjesto okružuju žuti brežuljci visoki svega stotinak metara. Dok 800 stanovnika pravog Halštata udišu svjež planinski vazduh, žitelji njegove kopije (ako ih bude) gušiće se u smogu.

Problem je u tome što nema zainteresovanih za kupovinu. Nova vila u stilu 300 godina stare apske kuće pored jezera košta između 250.000 i 600.000 funti – više nego u austrijskom Halštatu.

Očekuje se da će cijene nekretnina, koje su u Kini u posljednjih deset godina petostruko porasle, u narednih 12-18 mjeseci pasti za petinu.

U decembru prošle godine, cijene novih stanova u Kini pale su treći mjesec zaredom. Kriza na tržištu nekretnina je uplašila kineske bogataše i smanjila njihove apetite za kupovinu “bentlija” ili kućica u austrijskom stilu.

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *