Pismo iz Vatikana vezano za poziv skupine austrijskih svećenika na neposlušnost glede zaređivanja žena, obveznosti celibata, nedavanja pričesti rastavljenim i ponovno oženjenim osobama te homoseksualnosti stiglo je u Beč.

Neka su austrijska glasila objavila kako je riječ o strogoj vatikanskoj opomeni austrijskom kleru. Međutim Michael Prüller, glasnogovornik bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna, kaže kako u vatikanskom pismu “nema ništa eksplozivnoga”, kao ni naputka o tome kako bi trebalo “postupiti prema svećenicima koji su pozvali na neposlušnost.” Objavljen je sažetak onoga što je Benedikt XVI. kazao na Veliki četvrtak o stanju u Crkvi, u kojoj ima i onih koji bi na drastičan način htjeli uvesti promijene.

Ušao u Pastoralno vijeće

Iako je papa kazao i kako za Crkvu homoseksualni brakovi ne mogu biti prirodni jer ne prokreiraju, u austrijskoj crkvi prihvatili su homoseksualca u župno pastoralno vijeće. U župi Stützenhofen, sjeverno od Beča, u župno pastoralno vijeće izabran je Florian Stangl (26), deklarirani homoseksualac, koji živi s drugim muškarcem.

Pastoralno vijeće, predviđeno kanonskim zakonom, ima zadaću uključiti vjernike u život župe. Stangl je dobio 96 od 142 moguća glasa. Župnik Stützenhofena Gerhard Swierzek zatražio je od mladog homoseksualca da odustane od mjesta u pastoralnom vijeću i da odustane od pričesti jer živi s drugim muškarcem. Stangl je odgovorio kako se osjeća blizak nauku crkve, ali i kako zahtjev da živi izdvojeno ne smatra realnim. U prvom trenutku je bečka nadbiskupija obznanila da registriran suživot homoseksualaca ne dopušta takvim osobama sudjelovanje u pastoralnom vijeću. Stangl je tada zatražio prijam kod kardinala Schönborna, koji je partnera i njega pozvao na ručak. Poslije toga susreta bečki je nadbiskup obznanio kako “mnogi članovi župnog pastoralnog vijeća ne žive potpuno u skladu s crkvenim idealima,” ali ih je pohvalio zbog “zauzimanja u pokušaju življenja u vjeri.” Schönborn je dodao kako, bez obzira na neke formalne greške, ne može ne može poreći da je Florian Stangl dobio većinu glasova te da je ostao “duboko zapanjen njegovom vjerom.”

To su “formalne greške”

Pod “formalne greške” Schönborn misli na činjenicu da kandidati za pastoralna vijeća moraju potpisati izjavu o prijanjanju vjeri i crkvenoj disciplini, a tu izjavu kandidati u Stützenhofenu nisu potpisali.

A, Crkva ne osuđuje osobu nego njezino homoseksualno ponašanje i protivi se priznavanju gay brakova. Schönborn, dakle, nije stavio veto na ulazak mladoga homoseksualca u pastoralno vijeće, a njegov glasnogovornik Prüller kaže kako je pitanje s pravne strane zaključeno, premda bi moglo biti posljedica s teološke strane. Ipak Prüller je odbacio kritike koje stižu kardinalu Schönbornu da je postupio protivno katoličkoj doktrini.

Schönborn, koji je sudjelovao u izradi katekizma Katoličke crkve, ne stavlja, kaže njegov glasnogovornik, u pitanje stajalište Crkve prema homoseksualnom odnosu ili braku. No, postavlja se pitanje kako se ponašati prema svim osobama koje drukčije žive od crkvenog nauka kao što su ne samo homoseksualci, nego i mladi žensko-muški parovi koji sužive bez braka ili rastavljene i ponovno oženjene osobe. Kako ti kršćani mogu sudjelovati u misiji Crkve, mogu li biti u pastoralnom vijeću?

To su pitanja koja se danas nameću i o kojima potpisnici poziva na neposlušnost (Pfarrer Initiative) žele otvoriti raspravu u Katoličkoj crkvi.

//

Muslimanski gay brak

U Francuskoj je imam Jamal (poznato je samo ime) u džamiji Sevran blagoslovio uniju dvojice muslimana muškaraca, objavila je televizija Al-Arabya. Ludovic Zahed Mohamed i njegov partner Qiyam al-Din Qiyam sklopili su brak u Južnoafričkoj Republici, ali im Francuska to ne priznaje. Imam Jamal, podrijetlom iz Mauricijusa, blagoslovio je njihov brak.

(vecernjihr)

Leave a Reply

*

captcha *