Kandić je na konferenciji za novinare predstavila Dosije 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS protiv čijeg je komandanta Milorada Pelemiša i više od 10 pripadnika tog odreda, FHP u avgustu 2010. godine podnio krivične prijave.

Riječ je o masovnim streljanjima muslimana iz Srebrenice u kojem su, prema riječima Nataše Kandić, učestvovali pripadnici tog odreda, na dvije lokacije – na vojnoj ekonomiji Branjevo u selu Pilice, 16. jula 1995. godine kada je streljano oko 1.200 Muslimana i u selu Bišina 23. jula 1995. godine kada je ubijeno najmanje 39 zarobljenika.

Krivičnom prijavom koju je FHP podnio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije obuhvaćeni su osim Pelemiša bivši načelnik Uprave za obavještajne poslove Glavnog štaba VRS Petar Salapura, njegov zamjenik Radoslav Janković, Milo Petrović, Radoslav Kremenović, Franc Kos, Dragan Pećanac, Brano Gojković, Vlastimir Golijan, Aleksandar Cvetković, Stanko Savanović, Zoran Obrenović.

Prema ocjeni direkrorice FHP-a, za slučaj 10. diverzantskog odreda postoje brojni dokazi, ali da ni nakon godinu dana od podnošenja krivične prijave, istraga nije okončana.

Ona je navela da su od pripadnika 10. odreda VRS, Dražen Erdemović i Marko Boškić pravosnažno osuđeni, pred Haškim sudom odnosno sudom BiH, nekima se sudi u BiH, dok se, kako je istakla, šestorica nalaze u Srbiji i na slobodi.

Deseti diverzantski odred VRS formiran je 14. oktobra 1994. godine naređenjem generala Ratka Mladića koji je krajem maja 2011. godine izručen Haškom tribunalu gdje mu se sudi za genocid.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *