Ne bih da vas zamaram stvarima poput: iskoristite svaki sekund, život je kratak itd… što se svakako podrazumjeva, ali bih volio da vam napomenem da imate priliku da promjenite svoj način života, da svoj život učinite drugačijim zanimljivijim, naravno u duhu ajeta kojeg smo citirali, a koji glasi: Reci: "Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema sudruga; to mi je naređeno i ja sam prvi musliman.“

U vašim rukama imate odluku da li će vaša djeca i vaša porodica visiti na ulicama ili će vaša porodica biti oličenje znanja i uspijeha. Sad je velika šansa da se iskoristi vrijeme za čitanje, sport, upisivanje kursa stranog jezika, kursa informatike ili kursa “gubljenja vremena“.

Svako od nas može da uspostavi islamsku praksu punu napretka i nauke u samome sebi i u svojoj porodici. Da li smo toga svjesni? Razmislimo o ovome kada se budemo vratili svojim kućama.

Musliman uvijek gleda naprijed i unazad. Unazad da bi primjetio greške koje je pravio da bi ih izbjegao, i naprijed da vidi kuda hodi i kako da se postavi u datim situacijama. Musliman je zbog toga oličenje svakog uspjeha, jer nam Poslanik, a.s., naređuje da: Allah voli da kada neko od vas radi određeni posao da ga upotpuni. Zbog toga su muslimani nekada napredovali i bili predvodnici ostalim civilizacijama i narodima.

Nedavno sam imao priliku pročitati od jednog jako uspiješnog muslimana da je on ovaj hadis: Allah voli da kada neko od vas radi određeni posao da ga upotpuni, izlijepio po svom cijelom birou i cijeloj firmi, te da ga on motivira da svakoga dana bude sve uspješniji. Na ovakve muslimane je ponosan Allahov Poslanik, s.a.v.s. Pa ako želite da Poslanik, a.s., bude ponosan na vas budite poput primjera spomenutog uspiješnog muslimanskog biznismena.

Allah, dž.š., nam naređuje kako trebamo postupati kada se završi neki posao, na koji način vjernik treba da postupa, da se postavi. Uzvišeni Allah kaže: “A kad završiš, molitvi se predaj i samo se Gospodaru svome obraćaj!” Mnogi su se vadili na to da nisu imali vremena da se posvete svom namazu, da počnu razmišljati o svrhi svojih namaza ili čitanju Kur’ana zbog posla i drugih radnih obaveza. Evo nam prilike.

Kada imamo na umu spomenuti ajet da klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, tada je jako teško sjesti i postati nemaran prema dešavanjima u životu.

Sejjid Kutb u svom tefsiru prilikom komentara ovog ajeta veli: ”To je potpuno predanje Allahu sa svim svojim osjećajima u srcu i svakom pokretu u životu: u namazu, u i’tikafu, u oživljenju i usmrćenju, u obredima klanjanja, u realnom životu i smrti i onome što slijedi poslije smrti.”

Mnogi od nas prisutnih smo porodični, hvala Allahu. Gledajmo da od naših kuća, u najmanju ruku, načinimo jednu oazu nauke bar za jedan kratak period. To i nije toliko teško. Pojedini islamski pokreti imaju praksu pokretanja projekta “sedmični kamp druženja sa knjigom” gdje se jedna sedmica, ili samo dan-dva posveti samo iščitavanju knjiga. To je jedan itekako zanimljiv poduhvat, jako bi nam koristilo i savjetovao bih sebi i vama da ga pokušamo sprovesti u praksu.

Ako je klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, kako onda da se nehajno odnosimo prema svemu oko nas. Onaj čije je klanjanje i obredi, život i smrt doista posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova taj pazi šta se dešava oko njega, makar svojim srcem osuđuje nevaljala djela oko sebe i izgara da bude primjer ostalima i da učini što više hajra svojoj vjeri i svom narodu, a sve s ciljem postizanja Allahovog zadovoljstva, a ne ljudske hvale.

Nezaboravimo, poštovana braćo, da ukoliko posrnemo i pogriješimo, a svi griješimo, da ima Neko Ko će nas uzeti za ruku i povesti na Pravi put, ko će nam ponovo uliti snage da hodimo ka dobru. Greška je moguća, ali nakon greške treba se povratiti Allahu, zatražiti od njega oprost i umiljavati Mu se. Pokušajte da kada ulazite u namaz da nebudete opijeni dunjalučkim obavezama i poslovima. Kada klanjate pokušajte bar da se sjetite da klanjanje vaše, i obredi vaši, i život vaš, i smrt vaša doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, pa se sa takvim odnosom obratite i klanjate svom Gospodaru.

Molim Allaha da nam da snage da budemo bolji, a da nas sačuva svakojakih izazova kojih je puno oko nas. On, Allah, odaziva se onome ko ga zamoli.

NAPOMENA: Hutba održana u julu 2005 u Mesdžidu IPA-e u Bihaću

Leave a Reply

*

captcha *