IslamBosna.ba- Saudijski šejh Ali bin Muhammed bin Mari’i el-Alkami, dugogodišnji imam jedne od džamija u okrugu, preselio je u Abhi prošlog vikenda u dobi od 147 godina, prenose saudijski mediji. Najstariji Saudijac je imao posebnu ishranu i nije volio vožnju automobilima do te mjere da je do Mekke išao pješke.
Šejh el-Alkami je svjedočio vladavini Ali bin Muhameda A’ida, Abdullaha bin Muhammeda bi A’ida i Hasana bin Ali A’ida. Imao je 38 godina kada je kralj Abdulaziz bin Saud proglasio Asir dijelom Saudijske Arabije.

U intervjuu kojeg je prije nekoliko godina dao za saudijski list El-Vatan kazao jej da nikada nije jeo u restoranu niti nešto što sadrži šećer. Također je dodao da nikada nije bio u bolnici čak ni kada je dostigao pozne godine.

Kada su upitali za svakodnevnu rutinu, El-Alkami je kazao da je uvijek išao na spavanje nakon jacija- namaza i da bi se budio dva sata prije sabah-namaza kako bi učio Kur’an.

Čak nakon što je proslavio svoj 100. rođendan, El-Alkami je išao na džuma-namaze u lokalnoj džamiji hodajući preko 4 km da bi došao do nje.

Jahja el-Alkami, član porodice, izjavio je za El-Arabiju da je šejh Ali uvijek jeo hranu uzgojenu na svojoj farmi- organske žitarice, pšenicu, kukuruz, ječam kao i med. Kao i svježe meso životinja sa farme, a te da nikad nije jeo hranu tokom proslava i svečanosti, kao ni zamrznutu hranu. Jahja je kazao da nikada nije zapostavljao učenje Kur’ana, te da je bio zavistan od šetanja.

Imao je sina, koji je umro, kao i jednu kćerku.

Kazao je prije smrti: „U prošlosti život je bio lijep. Danas su stvari i ljudi jako drugačiji. Niko nije ostao od moje generacije, pa se osjećam usamljeno“.

Nedavno je pretrpio moždani udar koji je i okončao njegov život.

IslamBosna.ba