Prehlada je najčešći razlog ozbiljnoga kašlja, no čak i kad prođe, ponekad su potrebne od dvije do četiri nedelje da potpuno nestane i kašalj. A traje li kašalj dva mjeseca, smatra se subakutnim. Ako ni tad ne prođe – vjerovatno je riječ o ozbiljnijoj bolesti.

Kašalj je hroničan ako traje duže od osam nedelja, a najčešći uzroci su astma, sindrom gornjih dišnih putova te gastroezofagealna refluksna bolest.

Proziran sekret rezultat je prehlada i gripa, no ako ga ima puno i ako je bilo koje boje, znak je da je riječ o hroničnom bronhitisu ili hroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti.

Zeleni sekret upućuje na bakterijsku infekciju, a iskašljavanje smeđeg, zelenog ili žutog sekreta može biti simptom upale pluća. No primijetite li krv u sekretu, obavezno se javite liječniku jer je vjerojatno riječ o hroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti, osobito u pušača, ali i tuberkulozi, upali ili raku pluća. A ako iskašljavate pjenušavi ružičasti sekret, riječ je o edemu pluća, koji zahtijeva hitnu intervenciju.

Suhi kašalj ponekad skriva bolesti

Najčešći uzroci suhoga kašlja su infekcije i upale gornjega dišnog trakta, alergije, astma, lijekovi za krvni tlak, a i čest je u pušača i astmatičara. Može se pojaviti i nestati brzo, no ako je popraćen bolovima u prsima, groznicom i kratkim dahom, može upućivati na skrivene bolesti.

Vlažan kašalj može biti znak ozbiljnih bolesti

Za produktivni ili mokri kašalj karakterističan je sekret, koji se zbog otežanog disanja mora izbaciti iz dišnih puteva. Mokri kašalj izazivaju virusne bolesti, infekcije, hronične plućne bolesti ili pušenje. Stalni vlažni kašalj, osobito ujutro, znak je hroničnog bronhitisa, a ako se vlažni kašalj bilo kako promijeni u pušača, to može upućivati na rak pluća.

Iznenadni napadaji kašlja su jako opasni

Pertusis ili veliki kašalj izazivaju bakterije, a počinje kao prehlada. Potom slijede nekontrolirani napadaji kašlja zbog kojih pacijentu poplave usta i lice zbog nedostatka kisika. Takav kašalj osobito je opasan za novorođenčad i djecu.

(mojezdravlje)

Leave a Reply

*

captcha *