IslamBosna.ba- Južnoafričke vlasti su navele da će tužiti svoje građane koje služe u izraelskim odbrambenim snagama (IDF) .

Upozorenje je došlo ranije ove sedmice kada je propalestinska grupa tužila Dean Goodson iz Cape Towna koji se po navodima nalazi u IDF-u.

Akcioni forum za podršku Palestincima naveo je za South Africa Independent online da namjerava pokrenuti parnice protiv četvorice drugih Južnoafrikanaca za koje grupa vjeruje da se nalaze u vojsci Izrela.

Zakon o vanjskoj vojnoj pomoći Južne Afrike reguliše ućešće Južnoafrikanaca u oružanim sukobima izvan granica zemlje, svaka osoba za koju se ustanovi da krši ovaj zakon suočava se sa zatvorskom kaznom.

Ministar odbrane Južne Afrike na prijedlog Odbora za nacionalnu kontrolu konvencionalnog naoružanja (NCAC) može izdati dopuštenje za služenje vojske u sukobima u inostranstvu.

Upozorenje zvaničnika Južne Afrike također obuhvata i one koji služe vojsku u Afganistanu i Zapadnoj Africi.

Iz odjela odbrane Južne Afrike naveli su da nisu izdali dozvolu nijednom Južnoafrikancu da može učestvovati u trenutnom sukobu u Gazzi. Oni navode da su svjesni da pojedinci mogu služiti u IDF-u bez  dozvole.

„Nije mi poznato da je neko tražio dopuštenje…Svaku odluku donosi ministar odbrane na preporuku NCAC-a“, kazao je glasnogovornik ministarstva odbrane, Siphiwe Dlamini.

„Poznati su nam građani Južne Afrike koji su se prijavili u druge odbrambene snage. Kada se suoče s izazovima onda nam dođu i kažu ‘Ostao sam bez nogu’ ili ‘Hammas me bombardovao’ , i onda traže da mi intervenišemo. Onda im kažemo ko vas je tamo rasporedio? Nismo mi. Idite i molite za nadoknadu štete one koji su vas tamo rasporedili“, rekao je on.

Veliki broj onih koji služe vojsku u inostranstvu ignorisao je upozorenja vlade.

IslamBosna.ba