IslamBosna.ba– Prije šest dana počelo je Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu a sa njim je krenula i velika misija da’ve. Britanska Islamska obrazovna i istraživačka akademija (IERA) je poslala  svoj tim u Brazil pod nazivom ‘Mission Da’wah’ kako bi širili istinsko učenje islama milionima navijača koji su došli da podrže svoje reprezentacije i uživaju u najvećem nogometnom takmičenju na svijetu.

Pored britanskog tima, brazilska Federacija muslimanskih udruženja Brazila (Fambras) je pokrenula projekat pod nazivom ‘Selam Brazil’ sa istom idejom. Grupa je objavila poseban vodič za muslimane koji će doputovati u Brazil pod nazivom ‘Selam Brazil’, a 65.000 primjeraka ove knjižice na 32 strane štampano je u saradnji sa ambasadom Omana u Brazilu.

Prije par dana britanski tim je objavio kako je pet osoba posredstvom njihove ulične da’ve prihvatilo islam. Na svojoj zvaničnoj Facebook stranici 16. juna objavili su priču o Semuelu, zaštitaru, sa kojim su pričali o islamu. Oni navode da je bio zainteresiran da dobije primjerak Kur’ana kako bi ga čitao. Nakon dva sata on se vratio do tima i kazao im da je jedan njegov prijatelj također zainteresiran za razgovor i da dobije primjerak Kur’ana. Nakon toga pratioci da’vetskog rada tima ‘Mission Da’wah’ na Facebooku su zamoljeni da uče dovu za njih dvojicu.

Danas su iz tima objavili da su Samuela sreli na ulici i da je on sad musliman.

Važno je napomenuti da većinu tima čine osobe koje nisu rođene kao muslimani, a među njima se nalazi i jedna cijela porodica iz Meksika. Prije polaska na u misiju članovi tima su prošli davetsku obuku sa poznatim daijama engleskog govornog područja.

“I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati – oni će šta žele postići.”

(Ali Imran, 104.)

“Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti…”

(Ali Imran, 195.)

IslamBosna.ba