IslamBosna.ba – Jevrejski doseljenici su jutros rano spalili tijelo palestinskog dječaka iz Kudsa Muhameda Husejna Ebu Hudajra (16 godina) nakon što su ga oteli ispred njegovog stana u centru okupiranog Kudsa. Mladić je ubijen u blizini sela Dir Jasin, zapadno od Kudsa.  Tijelo je ubrzo pronađeno u jerusalimskoj šumi.

palestinian boy killedOvaj zločin su izvršila dvojica jevrejskih doseljenika, od trojice koliko ih je tada bilo u automobilu marke Hyndai. Oni su izašli iz automobila i kidnapovali momka koji je stajao ispred svoga stana, pripremajući se da ide na sabah-namaz u džamiju.

Oni su se s mladićem uputili prema nenaseljenim područijima zapadno od Kudsa, gdje su mladića ubili hladnim oružjem, a zatim spalili njegovo tijelo.

Kako prenosi palestinska agencija Ma’an snimak nadzornih kamera pokazuje izraelce kako izlaze iz automobila marke Hyndai ispred  kuće Ebu Hudajra i prisiljavaju tinejdžera da uđe u auto.

Ubistvo je izazvalo val sukoba u Istočnom Jerusalimu, gdje je oko 200 Palestinaca izašlo na ulice i bacalo kamenje na policiju koja je odgovorila ispaljivanjem gumenih metaka.

Pozivajući se na svjedoke, radio navodi da su naseljenici viđeni kako prisiljavaju dječaka da uđe u atomobil u palestinskoj istočnoj polovini grada. Tijelo je nedugo nakon toga pronađeno u drugom dijelu grada, navodi radio, opisujući kao ‘napad iz osvete’ zbog otmice trojice izraelskih tinejdžera sa Zapadne obale.

Izvor iz izraelske sigurnosti izjavio je za Reuter da se sumnja da je ubistvo čin odmazde za ubistva u Herbonu.

Izrael je okrivio Hamas zbog ubistva tinejdžera, a nekoliko sati nakon njihove sahrane u utorak oko 200 Izraelaca divljalo je Jerusalimom zaustavljajući automobile i vičući ‘Smrt Arapaima“, navodi policija i svjedoci. Oko 47 osoba je uhapšeno. Oko 47 osoba je uhapšeno. A novinar CNN-a prenosi da mu je rečeno da će se osvetiti nakon ‘zalaska sunca’.

Glasnogovornica policije Luba Samri potvrdila je da izvješća o otmici i navela je da su pronašli tijelo, ali je odbila reći da li su ova dva incidenta povezana. Ona nije dala detalje o identitetu žrtve.

„U ranim jutarnjim satima u srijedu, policija je dobila izvješće o osobi koja je prisilno uvučena u auto u Bejt Haninu“, kazala je Samir za AFP.

Gradonačelnik Jerusalima, Nir Berkat, osudio je ubistvo i pozvao na mir.

IslamBosna.ba