Katastrofalni pad vrijednosti akcija kompanije “Google” na berzi pobudio je strahovanja krupnih investitora da su snovi internet-giganata definitivno raspršeni. Nakon što je greškom objavljen međubilans kompanije, zabilježen je najveći pad vrijednosti akcija jednog preduzeća u historiji postojanja berze: “Google” je izgubio vrijednost u iznosu od 24 milijarde dolara. I sve to za samo osam minuta

“Gugl” je optužio štampariju “R.R. Donnelley & sons”, da je prije planiranog vremena poslala kvartalni izveštaj Američkoj komisiji za hartije od vrednosti (SEC), u kome se navodi da je kompanija u trećem kvartalu zabilježila pad profita od 20 odsto.

Nakon objavljivanja izveštaja vrijednost akcija je za samo osam minuta pala za devet odsto, na 687,30 dolara. To znači da je njihova vrijednost ispod vrijednosti akcija kompanije “Microsoft”, koju je “Google” početkom mjeseca tek bio prestigao, prenosi Blic.

Međubilans poslovanja po pravilu se objavljuje po završetku regularne trgovine na njujorškoj tehnološkoj berzi Nasdaq – u 22 sata po evropskom vremenu, kako bi investitori imali dovoljno vremena da se pozabave obimnim brojkama. Ali, ovoga puta, poslovni rezultati neovlašteno su objavljeni tri sata ranije.

Direktor i osnivač “Googlea” Larry Page, koji ni sam ne može da vjeruje šta se desilo, izvinio se zbog zbrke.

– Štampari kažu da su malo prerano pritisnuli dugme za slanje – rekao je Page.

(Bportal.ba)

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *