Američki farmaceutski div “Pfizer” nagodio se u tužbi koja je pokrenuta u Sjedinjenim Američkim Državama za plaćanje 60 miliona dolara kazne zbog optužbi za podmićivanje ljekara u nekoliko država u svijetu, uključujući Hrvatsku i Srbiju, koji su zauzvrat promovirali lijekove i preparate ovog proizvođača.

Riječ je o ljekarima koji su bili visoko pozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova i mogli su utjecati na stavljanje lijekova na liste zavoda za zdravstveno osiguranje. Uposlenici “Pfizera” plaćali su ljekarima da preferiraju lijekove tih proizvođača.

Jaki lobisti 

Iako se u samoj tužbi koja je podnesena i na osnovu koje je postignuta nagodba pred sudom u državi Kolumbija u SAD-u, ne spominje naša zemlja, mnogi su izrazili bojazan da su se slične stvari dešavale i u BiH. Ova farmaceutska kompanija prisutna je i na teritoriji BiH već nekoliko godina, a lijekovi ovog proizvođača nalaze se na esencijalnim listama.

Ugledni tuzlanski ljekar Emir Kabil smatra da u BiH najvjerovatnije ima korupcije u farmaceutskoj industriji, jer te kompanije imaju jake lobiste širom svijeta.

– Sigurno je da farmaceutske kuće lobiraju u zavodima za zdravstveno osiguranje, preko ljekara i guraju svoje lijekove. Usudio bih se reći da toga ima i kod nas. To se može jasno vidjeti po esencijalnim listama, jer imamo primjera da se jedan lijek prodaje po različitim cijenama u različitim kantonima. To je sigurno korupcija – kaže Kabil i dodaje da će afera u Hrvatskoj djelovati i na tržište lijekova u BiH.  

Malo tržište

Vlasnik “Moje klinke” prim. dr. Emir Talirević informiran je o aferi “Pfizer” u Hrvatskoj i poznato mu je da se centrala ove farmaceutske kompanije distancirala od ovog slučaja.

– Ova kompanije imala je sličnu situaciju prije dvije godine u Kini. Nisam siguran da bi se taj scenarij mogao dogoditi u BiH zbog malog tržišta. Sumnjam da bi jedna tako jaka farmaceutska kuća dozvolila sebi novu aferu, mislim da je riječ o pogrešnoj procjeni direktora te kompanije u Hrvatskoj – pojašnjava Talirević. 

“Pfizer” je prisutan u BiH

Prema riječima Nataše Grubiše, direktorice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, “Pfizer” je prisutan na tržištu BiH. 

– Etički komitet za kliničke studije pri Agenciji za lijekove odobrio je i “Pfizerove” studije, a ova kompanije podnosi zahtjev za lijekove. Međutim, što se tiče korupcije, o tome mi ne možemo govoriti – kaže Grubiša.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *