Imale bi ovlasti za odlučivanje po žalbama do iznosa od 800 hiljada maraka, dok bi sve iznad ovog iznosa i za sve nabavke Institucija BiH bio nadležan ovaj Ured u Sarajevu. U prevodu, ovo rješenje moglo bi dovesti ponovne podjele tržišta, a postoji i strah od paralelne prakse odlučivanja, izvještava FTV.

“Bitno bi bilo osigurati jednoobraznost stavova kroz odluke Ureda za razmatranje žalbi. Na taj način će mo to teško postići i u tome se slaže struka”, izjavila je Dženita Fočo, ravnateljica Agencije za javne nabave BiH.

Na potezu je politka. Međutim, sve bi ovo moglo biti prvi korak ka stvaranju entitetskih ureda, ali i agencija za javne nabave. Po trenutnom nacrtu zakona, koji je napisala struka, a upućen je Vijeću ministara, i koji je u potpunosti usklađen s direktivama i propisima EU-a, predviđeno je postojanje samo jednog Ureda. Ili u Sarajevu ili u Banjoj Luci.

Jednako važan, gorući problem, netransparentnost u javnim nabavkama, priča je za sebe. Evropska komisija već godinama u izvještajima o napretku upozorava na ovaj problem.

“Pokazalo se da zakon ima slabosti i potrebno ga je mijenjati”, kaže Dževad Nekić, zamjenik glavnog revizora BiH.

I dok se čeka odluka na koji način popraviti crnilo u području javnih nabavki, primjedbe pljušte na sve strane.

– Taj nacrt je štetan i povećat će korupciju, koja sad iznosi 700 miliona maraka, tvrdi Igor Vukajlović, iz Udruženja građana Tender.

“To je nonsens”, kaže Fočo. “Nobelovu nagradu zaslužuje onaj koji utvrdi da na korupcija ode 700 miliona. Mada nje ima”, dodaje.

Na kraju, rješenje za ovo probleme ne treba izmišljati. Primjeri dobre prakse postoje u zemljama EU-a i njih bi samo trebalo primijeniti i jednostavno uvrstiti u naše zakonodavstvo.

(indikatorba)

Leave a Reply

*

captcha *