Kriminalne bande povećale su na novim tržištima prodaju jeftinih amfetaminskih droga, kao što su ekstazi i kristalni met, a kanabis je jedina ilegalna droga popularnija od njih, navodi se u danas objavljenom izvještaju UN.

Broj zaplijenjenih pilula metamfetamina u jugoistočnoj Aziji skoro je utrostručen u 2009. godini u odnosu na prethodnu godinu i dostigao je 93 miliona. U 2010. godini ta brojka porasla je na 133 miliona, navodi se u studiji.

U svijetu je takođe povećan broj ilegalnih laboratorija koje proizvode ovu drogu.

Policijske pljenidbe amfetamina povećane su od 2005. do 2009. godine, navodi Kancelarija UN za borbu protiv droga i kriminala.

U ovom periodu stagnirale su godišnje količine zaplijenjenog heroina, kokaina i kanabisa. Izuzetak među amfetaminima je ekstazi, koji se svake godine zaplijeni u približno jednakim količinama.

Nekoliko evropskih zemalja izvijestilo je o povećanju upotrebe i proizvodnje metamfetamina, koji je jači i djeluje brže od standardnog amfetamina, navodi se u izvještaju.

Proizvodnja ove vrste droge počela je i u zapadnoafričkim zemljama.

Kancelarija UN navodi da su zemlje centralne i Južne Amerike zabilježile rast proizvodnje amfetaminskih droga, iako je bilo zatvaranja laboratorija u Brazilu, Gvatemali i Nikaragvi.

U izvještaju je ukazano i na pojavu novog stimulansa po imenu “analogna supstanca”, koji je već izmakao međunarodnoj kontroli i postao široko dostupan putem interneta.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *