“Zašto mi sada slušamo o povratku unazad šest godina? Šta je OHR radio šest godina? Inzko navodi da je u pitanju kontinuirana politika negiranja i miniranja BiH. Zašto ovoga nije bilo u izvještajima proteklih šest godina?”, pita Cenić.

Smatra da OHR nije želio reagirati, odnosno, koristiti Bonske oblasti jer su “na sceni u BiH demokrati međunarodne zajednice”.

“Mnogi od nas su govorili da treba prepustiti odluke i odgovornost domaćim političarima. Ali, međunarodna zajednica funkcionira tako da je zadovoljna onda kada na vlast dođu demokratski izabrani zvaničnici, a to što oni ne izvršavaju obećanja nema veze”, kazala je i dodala da je ovakav izvještaj bruka međunarodne zajednice jednako kao što je bruka i domaćih političara.

Preokret u BiH će se desiti, smatra Cenić, kada međunarodna zajednica prestane kupovati socijalni mir u BiH.

“Čim iskrsne problem, međunarodna zajednica ponudi pare, a domaći političari zarad para obećavaju sve što stranci žele da čuju. Prestanite davati pare ovdje i kupovati lažni mir. Prestanite, dajte da vidimo kako će se ponašati naši političari kada budu morali zarađivati pare u ovom ekonomskom okruženju, istakla je Cenić.

(sutraba)

Leave a Reply

*

captcha *