IslamBosna.ba– Zahira Dandis (80) i njena sestra Amal (50) prisiljene su da napuste svoju kuću u ulici Šuhada u centru El-Halila (Hebron) iz ‘sigurnosnih razloga’. Prethodno nisu dobile obavijest o iseljenju.
Šuhada ulica, jedna od glavnih ulica u El-Halilu, povezuje sjever i jug grada i prolazi i prolazi pored velikih tržnica, Starog Grad, džamije Ibrahim i izraelskih naselja na tom području. Izrael je počeo sa ograničavanjem kretanja Palestinaca u ulici još 1994. godine nakon masakra kojeg je počinio izraelski doseljenik Baruh Goldstein u džamiji Ibrahim, kada je ubijeno 29 Palestinaca a 125 ranjeno.
Palestincima je zabranjeno da hodaju ili da voze automobile ovom ulicom, a izvještaji o ljudskim pravima navode da je više od 300 radnji u posjedu Palestinaca zatvoreno duž ove ulice, što je dovelo do ekonomskog kolapsa ovog nekada uspješnog centra grada.
Palestinski stanovnici i aktivisti iz El-Halila zajedno sa novinarima i međunarodnim aktivistima iz Kršćanskog mirotvornog tima (CPT) i Međunarodnog pokreta solidarnosti bili su prisutni tokom prisilnog iseljenja sestara Dandis. Na njihova pitanja o razlozima i zakonitosti iseljenja vojnici su odgovorali ignorisanjem.
U jednom trenutku Amal je podigla svoju stolicu i sjela ispred kuće u znak otpora, ali je kasnije prisiljena da se pomjeri. Amal, koja inače pati od visokog krvnog pritiska i dijabetesa, se kasnije onesvijestila i odvezena je vozilom hitne pomoći. Vojnici su odbili Amalin zahtjev da je član CPT prati do bolnice.
Do 13:30 sati, po lokalnom vremenu, vojnici su izbacili sestre Dandis te su zavarili vrata njihove kuće kako  se ne bi mogle kasnije vratiti.

Od 2010. godine palestinski aktivisti tokom februara mjeseca održavaju različite aktivnosti zahtijevajući otvaranje Šuhada ulice.

IslamBosna.ba