IslamBosna.ba- Izraelski ministar komunikacija Ejub Kara je otkrio da su Tel Aviv i Saudijska Arabija u indirektnim razgovorima za pokretanje diplomatskih odnosa, prenio je jučer Arabi21.
Čitirajući izraelski list Makro Rišon, Arabi21 navodi da je izraelski ministar također očekuje da njegova zemlja uspostavi potpune diplomatske odnose sa svim arapskim zemljama, počevši od Saudijske Arabije.
“Postoji jako dobra mogućnost da imamo odnose sa zemljama koje nazivamo saudijskom koalicijom”, kazao je Kara za izraelski list.
Izraelski ministar je izrazio svoju radost na zvanično arapsko ponašanje koje ‘pokazuje da je palestinsko pitanje na trećem mjestu prioriteta u arapskom svijetu”.
On je primijetio da su Saudijska Arabija i druge zemlje na koje ima utjecaj ‘zainteresovane za obračun sa Iranom i sunnitskim terorizmom’ dajući prioritet ovim problemima u odnosu na palestinsko pitanje.

Kara je također otkrio da američki posrednici trenutno rade na prijedlogu okvira za otvorene diplomatske odnose između Tel Aviva i Rijada. Među ovim planovima su načini da se izraelskim privrednicima i firmama dozvoli da rade unutar Saudijske Arabije, objasnio je Kara.
Isti izraelski list prenosi izjave drugih izraelskih zvaničnika da je glavni prioritet vlade Benjamina Netanyahua ‘uspostavljanje odnosa sa arapskim zemljama, uglavnom zemljama Zaljeva”.

IslamBosna.ba