IslamBosna.ba- Izraelski general Yair Golanzamjenik načelnika izraelskog Generalštaba, napao je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana i politiku turske vladajuće AK partije, opisujući je kao “izrazito islamističku.” On je, u isto vrijeme, pozvao na smanjenje svih mogućih eskalacija problema sa Turskom.

On je na konferenciji koju je u Tel Avivu, na Univerzitetu Bar-Ilan, govorio o trenutnim izazovima IDF-a, koju je ogranizovao Begin Sadat Centar za strateške studije. Golan je kazao da je Turska jako uznemirujući faktor i dok god Turskom vlada ovakva stranka, sa jasnim i snažnim islamskim uvjerenjima i sa predsjednikom kao što je Erdoan, Izrael očekuju problemi i izazovi.

“Dokle god Turskom vlada stranka sa jakom islamističkom orijentacijom, u osnovi Muslimanska braća, i od strane vladara koji kontrira kao Erdoan, sve dok je ovakva situacija mi možemo očekivati probleme i izazove”, kazao je Golan.
“Ne bih išao putanjom direktnom neprijateljstva, to nije pametno. To je još uvijek velika i moćna država”, naglasio je on. “Čak iako nemamo iste interese i identične ideologije, mi moramo raditi na ublažavanju tenzija sa Turcima, ali da se držimo naših vrijednosti”.
“Vidim u Turskoj najproblematičniji entitet”, kazao je Golan.

IslamBosna.ba