Abbas se danas sastao s Centralnim vijećem PLO-a u Ramali na Zapadnoj obali kako bi raspravili o svim implikacijama koje će donijeti uručivanje njihovog zahtjeva UN-u. On inzistira na tome da nije riječ o unilateralnom činu, kakvim ga želi prikazati Izrael, te da to neće utjecati na njihovu posvećenost da s Izraelom ponovno pokrenu pregovore. Pritom je pozvao na “opći otpor” Izraelu kako bi se dala podrška ovom diplomatskom naporu, uz naznaku da taj “prosvjed” mora biti miran.

SAD i dalje ustrajan u namjeri da stavi veto na palestinski zahtjev

Palestinska novinska agencija WAFA citirala je Abbasa kako naglašava nužnost koordinacije tog programa s SAD-om i EU-om kako bi se izbjegla konfrontacija. S Abbasom se slaže i UN-ov promatrač za Palestinu Riyad Mansour, koji smatra da traženje neovisnosti neće štetiti procesu uspostave mira. “Dapače, samo će pospješiti napore da se postigne rješenje o uspostavi dvije zasebne države”, kazao je.

Međutim, takvog mišljenja nisu i u Washingtonu, odakle je ponovno poslana poruka da je SAD spreman uložiti veto u Vijeću sigurnosti UN-a na bilo kakav jednostrani zahtjev za priznanjem. Izraelski ambasador u UN-u Ron Prosor, pozvao je Palestince da odustanu od zahtjeva i vrate se direktnim pregovorima, prenosi Voice of America. Kazao je i kako je raskol u palestinskom vodstvu, na liniji Fatah-Hamas, jasan pokazatelj kako ni najnužniji uvjeti državnosti – kontrola nad čitavim teritorijem i monopol na legitimnu upotrebu sile – naprosto ne postoje.

(indexhr)

Leave a Reply

*

captcha *