Izrael je smanjio za trećinu dužinu pritvora Palestinki, uhapšenoj u februaru, koja štrajkuje glađu, ali je njen advokat kazao da nije jasno da li će prekinuti štrajk.

Hana Šalabi, član Islamskog džihada, prestala je da jede čim su je izraelski vojnici uhapsili na Zapadnoj obali 16. februara. Ona je drugi palestinski zatvorenik koji štrajkuje ove godine.

Izraelski vojni sud je tokom vikenda smanjio njen pritvor sa šest na četiri mjeseca, rekao je portparol. Međutim, njen advokat Fadi Kavasmi je kazao da će sud ponovo pregledati dokumentaciju izraelskih bezbjednosnih službi, u kojima se nagovještava da je planirala napad pa bi mogao da joj produži pritvor.

Poslije toga će se odlučiti da li će nastaviti štrajk ili neće, izjavio je njen advokat Reutersu.

Šalabi je već držana u takozvanom administrativnom pritvoru 25 mjeseci, ali je puštena u oktobru prošle godine u okviru razmjene zatvorenika sa islamističkim Hamasom, kada je oslobođen oteti izraelski vojnik Gilad Šalit.

Njen otac Jahija tvrdi da od tada nije bila aktivna u Islamskom džihadu. Izrael je postigao dogovor u februaru za Kaderom Adnanom, takođe, članom Islamskog džihada, ubjedivši ga da prekine 66 dana štrajka glađu nakon što je obećano da će biti pušten u aprilu.

Organizacije za ljudska prava osudile su praksu Izraela da drži bez podizanja optužnice u pritvoru oko 300 Palestinaca trenutno.

Izraelske vlasti navode da je to korisno kada se radi o slučajevima vezanim za bezbjednost i pomaže da sepoverljivi izvori zaštite od izlaganja sudu.

Tanjug

Leave a Reply

*

captcha *