IslamBosna.ba – Izraelski Centar za proučavanje nacionalne sigurnosti, saopćio je da je jedan od najozbiljnijih koraka za proteklu godinu, koji je postigla AK-partija, kojoj pripada i aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan to što je Jerusalem stavila na sam vrh prioriteta u Turskoj i muslimanskom svjetu. To je, prema njihovom izvještaju, pitanje, kojem su muslimani protekle godine, zahvaljujući AK-partiji, posvetili najviše pažnje.

U 709. broju svog časopisa, Centar, koji je jedan od najznačajnijih i najrenomiranijih istraživačkih centara u Izraelu, saopćio je da su Erdoan i vođe AK-partije uspjeli da pitanje Jerusalema stave u srž predsjedničke kampanje u Turskoj, ali i u srž kampanje za protekle junske parlamnetarne izbore.

Govoreći o posljedicama, Centar navodi da ovakav razvoj situacije neće samo negativno utjecati na izraelsko-turske odnose, već i na odnose Izraela sa cjelokupnim islamskim svijetom.

Centar je u izvještaju istakao da je “ključna opasnost koraka koje poduzima AK-partija i njeno rukovodstvo to što stimuliraju razvoj ‘ekstremnih’ organizacija u svim krajevima islamskog svijeta,’ očigledno aludirajući na podršku koju Turska pruža palestinskom Hamasu i Muslimanskoj braći u drugim zemljama Bliskog Istoka.

U izvještaju se spominje i to da je predsjednik Erdoan, u toku predizborne kampanje za predsjedničke izbore, često puta naglašavao da je “Jerusalem integralni i neodvojivi dio islamskog svijeta” dok je premijer Ahmed Davutoglu, u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore često isticao da “Jevreji nemaju historijsko pravo na Jerusalem.” U izvještaju se zaključuje da je Partija pravde i razvoja, aktuelnog predsjednika i premijera Turske, “među svoje prioritete postavila pitanje oslobođenja Jerusalema iz ruku Izralea.”

Govoreći o mogućnosti poboljšanja odnosa dvije zemlje, u izvještaju se navodi da “uprkos tome što je na posljednjim parlamentarnim izborima vladajuća AK partija ostvarila slabiji rezultat, pa i ukoliko dođe do formiranja koalicione ili manjinske vlade u kojoj će AK dominirati, ne postoje objektivni preduslovi za poboljšanje odnosa između dvije zemlje.”