23:51

U Aleppu oboren helikopter: Lokalni koordinacioni odbori postavili su video snimak oborenog helikptera negdje u pokrajini Aleppo. U opisu snimka stoji da je oboren sa ‘strojnicama’

{youtube} Mw0EzLekWXA{/youtube}

19:23

Maksidi u SAD-u, Assadova majka u UAE: Ivan Watson, novinar CNN-a, navodi da se Džihad Makdisi,bivši glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sirije, nalazi u SAD-u dok je Assadova majka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako novinar navodi informacije je dobio od Roberta Forda, ambasadora SAD-a.

Makdisi je ranije tvrdio kako je uplašen za svoj život i da je već neko vrijeme radio za opoziju. Činjenica da se nalazi u SAD-u je jednako interesantna kao i dosadašnje glasine da je prvobitno pobjegao u Veliku Britaniju.

Još uvijek je nejasno zbog čega je Assadova majka pobjegla iz Sirije. Pojedini su spekulisali da je tražila azil predviđajući pad režima.

24.januar

——————————————————————————————————-

23:09

Nezapamćen priliv izbjeglica u Jordan:Oko 20.000 sirijskih izbjeglica pobjeglo je u posljednjih sedam dana u susjedni Jordan zbog eskalacije sukoba u južnoj Siriji, izjavio je u srijedu  jordanski ministar vanjskih poslova .

Nasir Dževdeh izjavio je kako je priliv sirijiskih izbjeglica u posljednjih sedam dana bez presedana. „Od prošlog četvrtka u Jordan je stiglo 20.000 sirijskih izbjeglica”.

On navodi da je 6.200 izbjeglica ušlo u Jordan samo u posljednja 24 časa, tako da se sada u Jordanu nalazi preko 300.000 sirijskih izbjeglica.

Dževdeh je ovako veliki priliv izbjeglica pripipisao vojnim aktivnostima na jugu, nekoliko gradova i sela u južnoj Siriji se bombarduje.

„Događa se teška razmjena vatre koju nadgledamo i ovo se naravno odrazilo na broj koji dolazi u Jordan”, navodi ministar.

Iako priliv izbjeglica stvara zabrinutost u Jordanu, Kraljevina će i dalje držati svoje granice otvorenim ali žele da i druge zemlje pomognu: „U kontaktu smo sa glavnim zemljama donatorima kako bismo im prenijeli da su kampovi u Jordanu gotovo popunjeni i da nam je potrebna pomoć kako bismo nastavili sa izgradnjom infrastrukture za još kampova”.

U glavnom izbjegličkom kampu u Jordanu, Za’atari, smješteno je više od 130.000 registrovanih izbjeglica a humanitarni radnici predviđaju da će se njihov broj povećati uslijed eskalacije nasilja.

.”Politička odluka da ostavimo svoje granice otvorenim kako bismo primili našu sirijsku braću koji bježe uslijed ove surove stvarnosti je i dalje na snazi”, dodaje on.

Jordanske i UN agencije navode da su pojedine sirijske izbjeglice ranjene prilikom prebjega i da se moraju liječiti pri dolasku u Jordan.

„Veliki broj ljudi koji dolaze preko noći je ranjen i preživljeli su pucnjavu i bombardovanje”, navodi ministar.

22:18

Džebhat el-Nusr raznijela najveći vojni punkt u Kusejru: aktivisti iz područja izvještavaju da je Džebhat el-Nusra raznijela najveći vojni kontrolni punkt u el Kusejru,Homs, koristeći kamion napunjen sa 20 tona eksploziva.

Nekoliko drugih aktivista također je objavilo sličnu vijest navodeći da je navedeni punkt od najveće strateške važnosti u području Kusejra

Naredni video snimak navodno prikazuje dim nakon eksplozije

{youtube} 07ijJddAnc0{/youtube}

21:55

Prema Lokalnim koordinacionim odborima 89 osoba je ubijeno danas do momenta njihovog izvještavanja.

Iz Aleppa je izvješteno o žestokim borbama u Šejh Sajed četvrti. Naredni video snimak navodno prikazuje opozicione borce kako se pripremaju za borbu

{youtube} kyS9mBO5wdE{/youtube}

Video snimak koji navodno prikazuje ‘džihadiste’ kako koriste rakete kratkog dometa kućne izrade

{youtube} pl_BjmUJjvo{/youtube}

Iz Damaska je izvješteno o žestokim borbama u četvrtima Meliha i Akrab.Naredni video snimak navodno prikazuje zgradu u plamenu nakon granatiranja Akraba.

{youtube} NZ67J7Ci4Pk {/youtube}

19:34

Palestinske izbjeglice: Čak po 20 palestinskih izbjeglica iz Sirije  koje dolaze u Libanon smješteno je  u jednoj sobi i to bez vode, zraka ili struje, naveo je šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice.

Filippo Grandi izjavio je kako donatori trebaju poduzeti znatno više kako bi pomogli 20.000 Palestinaca koji se nalaze u Libanonu a kojima se svakodnevno pridružuje po 200 novih palestinskih izbjeglica.

Većina Palestinaca koja pređe jugozapadnu granicu sa Sirijom u Libanonu živi sa porodicom i prijateljima u već postojećim palestinskim kampovima koji su postavljeni za izbjegle nakon stvaranja Izraela 1948. godine, kazao je Grandi.

Zvaničnici su obišli Šatila palestinski kamp I kažu da su uvjeti za pridošlice grozni. “Glavni problem je smještaj. Oni iznajmljuju male, tijesne, vrlo negihijenske prostorije bez tekuće vode, ventilacije, bez struje. “

U pojedinim sobama živi I po 12, 15 ili 20 osoba u nekvalitetnim uvjetima, dodao je Grandi.

“Susreo sam se sa jednom porodicom u mračnoj prostoriji sa samo jednom svijećom. Nisam mogao ni vidjeti sa kim pričam”, kaže on.

U Libanonu se nalazi više od 200.000 izbjeglica iz Sirije ali se ne postavljaju novi kampovi koji bi im pružili utočište.

Izbjeglice. El-Džezira na engleskom jeziku izvještava o teškoćama sa kojima se susreću izbjeglice u kampu Atma, na sirjsko-turskoj granici, dok izbjeglice čekaju na ulazak u Tursku.

Atma kamp

Evakuacija: Dva aviona sa 77 ruskih državljana koji su pobjegli iz Sirije preko Lebanona su sletjela u Moskvu.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, izjavio je da ova evakuacija nije početak masovnog povlačenja ruskih državljana:”Postoje planovi kao i u svakoj drugoj zemlji ali mi ovo ne smatramo evakuacijom, trenutna procjena situacije u Siriji to ne zahtjeva”. Zanimljiv stav u svakom slučaju ali transport 77 državljana Rusije, među kojima je i 27 djece, iz ratom zahvaćene Sirije se ne može drugačije nazvati do evakuacijom.

23.januar

—————————————————————————————————-

22:00

Opozicija progovorila o ‘terorizmu’: Danas je u centralnoj pokrajini Hama eksplodirala autobomba. Glas Amerike izvještava da su najmanje 42 osobe ubijene

„Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da je meta napada bila zgrada koju koristi provladina milicija u gradu Salamija. Oni navode da se među ubijenima nalaze civili.

Sirijska državna agencija vijesti Sana navodi da su ubijene 32 osobe i za bombaški napad su okrivili teroriste za koje kažu da stoje iza dvadesetomjesečne pobune protiv predsjednika Bešara el-Assada”.

Lokalni koordinacioni odbori su objavili osudu ne samo nedavnih autobombi već svih nasumičnih napada pa čak i autobombi koje za cilj imaju režim:

„Već drugi uzastopni dan grad Salamija je predmet terorističkih napada koji su prouzrokovali veliki broj žrtava. Lokalni koordinacioni odbori Sirije upućuju iskreno sućut porodicama ubijenih i ranjenih primjećujući da je režim upleo prste u ove ekplozije. LCC nedvosmisleno osuđuje ove bombaške napade bez obzira na počinitelja i gdje je zločin počinjen i potpuno odbacujemo praksu postavljanja skrivenih mina kao i dizanja u zrak vozila koja ne prave razliku između civila i onih koji nisu civili.

Režim, prije svega, je odgovoran za svaku prolivenu kap sirijske krvi sve dok je na vlasti i nastavlja sa činjenjem zločina”.

Ova izjava ima nekoliko svrha. Kao prvo drži režim odgovornim za svako krvoproliće jer sve dok režim nastavlja svoj rat nad civilima pojedini u Siriji će pribjegavati ‘terorizmu’, prema njihovoj logici. Kao drugo, oni stavljaju živote civila ispred života legitimnih vojnih ciljeva. Ovo je slabo prikrivena osuda ponašanja Džebhat el-Nusre.

20:47

Borbe u Derji nastavljene:Još jedan dan je prošao a borbe u Derji i dalje traju. Usred razaranja javljeno je da su tenkovi opet ušli unutar grada. Naredni video snimak prikazuje dva tenka T-72 sa kako sa oklopnim vozilom jure kroz grad pucajući u kuću u kojoj se nalazi snimatelj. Po svemu sudeći izgleda da se radi o istom snimatelju kao i ulici od video snimka koji smo juče postavili

{youtube} N_p27zaYhFA{/youtube}

Nisu svi sirijski tenkovi uspješni u napadima. Snimak od danas prikazuje uništen tenk T-72

{youtube} mnaSXiBaIhE{/youtube}

19:43

UN daje Assadu 519.627.047 dolara: UN namjerava da dostavi Assadovoj vladi 519.627.047 dolara kako bi ojačala svoju humanitarnu misiju.

Pod uslovima najhitnijih potreba, UN-ov reakcijski plan za 2013. godinu smatra slijedeće četiri kategorije stanovnika najugroženijim postojećom krizom:

– Osobe u područjima zahvaćenim sukobima

– osobe koje su migrirale u druga područja

– Domaćinstva i zajednice koje su prihvatile interno raseljena lica

– Siromašni stanovnici u gradskim i seoskim područjima koji su ugroženi uslijed postojećih dešavanja, uključujući i uticaj ekonomskih sankcija.

Humanitarni reakciji plan pomoći namjerava podržati napore sirijske valde u pružanju humanitarne pomoći stanovnicima zahvaćenim sukobima. Ovaj plan pokriva period od 1. januara 2013. do kraja juna 2013. godine što zahtjeva iznos od 519.627.047 dolara.

Da li ima smisla prebaciti ovu sumu novca međunarodne pomoći sirijskom predsjedniku Bešaru el-Assadu kada su gotovo svi veliki svjetski lideri predvidjeli skori raskol Assadovog režima ako ne i sam njegov pad?

Assadova majka je pobjegla iz zemlje nakon što se njegova sestra Bušra preselila u Dubai, prema novinskim naslovima. Po svemu sudeći ne namjeravaju se uskoro vratiti budući da je Bušra svoje petoro djece već upisala u školu u Dubaiu.Gotovo svi bogatiji Sirijci prebjegli su u Dubai.

Ako se samo osvrnemo na UN-ov dokument od 19. januara koji objašnjava razloge transfera više od 500.000.000 dolara u Siriju teško da se može razumjeti šta se tačno dešava u ovoj zemlji koja ima veliku narastajuću potrebu za humanitarnom pomoći. Na smrt više od 60.000 osoba za manje od dvije godine, koji većina osoba i naziva Sirijskim građanskim ratom, u UN-ovim obraćanjima se gleda kao na ‘događaje u Siriji od marta 2011.’ ili nekad kao na ‘trenutna dešavanja’.

19:24

Sukobi između opozicionih boraca i Kurda: Sirijska Opservatorija za ljudska prava objavila je da je u ovim sukobima ubijeno 56 boraca. U utorak borci kurdske Narodne odbrambene jedince nastavili su borbe sa opozicionim grupama u gradu Ras el-Ajn na turskoj granici.

19:20

Evakuacija:Prva grupa od 50 osoba sa državljanstvom Rusije evakuirana je danas preko sirijsko-libanonske granice u tri autobusa u pratnji ruskih diplomata iz Damaska.

U grupi su se nalazile državljanke Rusije udate za Sirijce kao i muževi i djeca koji imaju rusko državljanstvo. Evakurane osobe su življele u Damasku, Aleppu, Hamamu i Homsu.

Ukupno više od 80 osoba je izjavilo kako bi se željeli vratiti u Rusiju. Više od 8.000 Rusa je registrovano u ruskom konzularnom uredu da se trajno ili privremeno nalaze u Siriji.

Prema ruskim diplomatima, oko 25.000 Ruskinja koje su u braku sa Sirijcima ignorisalo je registraciju u konzulatu.

19:15

Režim proglasio svoju pobjedu:Ministar odbrane, general Fehd Džassem el-Feridž izjavio je da će Sirijska arapska vojska nastaviti borbe sa naoružanim terorističkim grupama na cjelokupnoj teritoriji sve do pobjede i uništenja zavjere.

Genral, koji je zamijenik zapovjednika oružanih snaga, osudio je zemlje poput Katara, Saudijske Arabije i Turske osvrćući se i na Palestinu.

22.januar

——————————————————————————————————-

22:36

Evakuiranje Rusa iz Sirije: Moskva objavila da šalje dva aviona u Libanon kako bi evakuirala više od 100 Rusa iz Sirije.

Ministarstvo za vanredne situacije izjavilo je da će avioni poletjeti za Bejrut u utorak kako bi prevezli više od 100 Rusa iz Sirije.

21:55

Režim i dalje napad Derju: Režimski borbeni avioni i teška artiljerija i danas su žestoko su bombardovali Derju, jugozapadno od Damaska. Naredni video snimak kao i nekoliko drugih tvrde da prikazuju dim kako se diže iznad grada

{youtube} RWIXVFWlzFk{/youtube}

Sljedeći video prikazuje tri tenka i BMP vozilo unutar Derje danas, kao što smo ranije i pisali ni ovi tenkovi nisu praćeni sa pješadijom. Uništenje fasada na zgradama je također očigledno

{youtube} N8qFt-ZktMs{/youtube}

21:39

Pao još jedan kontrolni punkt u blizini Idliba. Opozicione brigade postavile su video snimak koji prikazuje osvajanje ceste između Arihe i Džisr el-Šukura. Ovi kontrolni punktovi su važni jer otvaraju nove puteve za napad na grad Idlib a također i otvaraju put za snadbjevanje opozicionih snaga.

{youtube} WTnZ54OKUQ8{/youtube}

Video snimak prikazuje opozicioni napad na vrlo branjen grad kojeg su opozicione snage napale sa teškim strojnicama, minobacačima, višecjevnim raketnim lanserima i velikim brojem ljudstva. Na video snimku je jasno da su preuzeli nekoliko oklopnih vozila i uništili najmanje jedan. A također su vidljivi i mrtvi režimski vojnici.

Video snimak je uradak Arhar el-Šam brigade i prikazuje njihov napad na južni kontrolni punkt u Basnkul selu smještenom u blizini ceste Ariha-Lattakija. A na snimku je rečeno da su preuzeli municiju za BMP-ove (borbena vozila pješadije) i teške strojnice. Oni navode da su uništili tenk T72 kao i veliki broj vozila na sjevernom kontrolnom punktu i da je ubijeno na desetine režimskih vojnika. Također kažu da su izgubili nekoliko boraca navodeći njihova imena.

21:14

Assad ostaje bez pješadije? U kasno ljeto i ranu jesen došlo je do povećanog broja prebjega iz režimske vojske. Sirijska vojska je na povećan broj prebjega odgovorila povećanjem broja tenkova u gradovima, naročito u južnom Damasku i to sa vrlo malim brojem vojnika. Rezultat je bio poražavajući, opozicione sange su svakodnevno uništavale na desetine tenkova RPG-ovima, improviziranim eksplozivinim napravama kao i drugim oružjem. Od tada Assad je u pratnji tenkova slao lojalnije vojnike, taktika koja se pokazala uspješnijom ali što ujedno znači da su njegove lojalne snage pretrpjele značajne gubitke.

Sljedeći video snimak navodno datira od 16. januara ove godine i snimano je u Derji. U dramatičnoj sceni dva tenka pucaju na niže spratove zgrada.

{youtube}meXxQ-Ky9I0{/youtube}

Možda čudno zvuči ali ovo je klasični primjer kako ne koristiti tenkove u gradu. Kao prvo, u pratnji tenkova nema podrške u vidu pješadije a bez vojnika tenkovi su ranjivi ne samo od napada odozgo već također i od RPG-ova i drugih eksplozivnih napada sa ulice, a u izvjesnoj mjeri opozicioni borci su znatno sigurniji.

Ovu tenkovsku taktiku režimskskih snaga vidjeli smo prije nekoliko mjeseci u nekoliko gradova, uključujući Hadžer el Esved i u nekoliko četvrti južnog Damaska. A tada se ova taktika katastrofano završila, naravno za režimsku vojsku a ukoliko je stvarno ovaj video snimak nedavno snimljen onda neće ni sada uspjeti. Ovo njie jedini video postavljen online u protekloj sedmici koji prikazuje tenkove kako se ‘sami’ bore na terenu tako da je neminovno zapitati se da li Assadu ponestaje pješadije?

20:47

Napadi i žrtve: Tracey Shelton, novinarka Global Posta, navodi da je koordinisani napad na sedam glavnih vojnih kontrolnih punktova na zapadu grada Idliba naznačio početak ‘Bitke za Idlib’. Kako Tracey navodi zapovjednici opozicionih snaga koji predvode napad potvrdili su da je počela bitka za Idlib.

Zasjeda je otvorila ključni put ka gradu i izolovala Almarkazi zatvor koji se nalazi pod opsadom.

Ovaj napad je prvi u seriji napada koji će omogućii opozicionim snagama da uđu u grad Idlib, posljednje veliko uporište snaga sirijskog režima u pokrajini Idlib.

Ono što je još zanimljivije jeste da je napad posljedica rascjepa između FSA i drugih opozicionih frakcija poput Džebhat el-Nusre, koja je navodno odgovorna za seriju autobombi u i oko Idliba.

Zapovjednik Šukur el-Šam brigade Abde lRahman istakao je potrebu za opsadom Idlib nakon što su dvije autobombe eksplodirale u blizini vladine sigurnosne zgrade u srijedu kada je ubijeno 22 osoba.

„Ne znamo ko odgovoran za ove eksplozije ali je teroristički čin”, navodi on, osuđujući čin u kojem je nastradalo najmanje šest civila.

„Moramo požuriti sa preuzimanjem grada kako bismo spriječili bilo kakve dalje napade. Možda je ubijeno 16 pripadnika Šebbiha, ali smrt i jednog civila čini da ovaj čin bude negativan. Korak po korak možemo preuzimati akcije bez toga da stradaju nevini”.

U međuvremenu režimske snage nastavile su da bombarduju predgrađe Damaska u nastojanju da slome opozicione borce ili da ih barem drže na odstojanju.

Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da su 132 osobe ubijene u nedjelju, uključujući 11 žena i desetoro djece.

21.januar

——————————————————————————————————-

17:36

Bombardovanje: Danas se Džubar, predgrađe Damaska, našlo pod nemilosrdnim bombardovanjem režimskih snaga

{youtube}wmCXxVkhTj0{/youtube}

{youtube}BjLkvHhgmpQ{/youtube}

17:33

Opozicioni razgovori: Opoziciona Nacionalna koalcija tokom drugog dana pregovora u Istanbulu pokušala je da naimenuje premijera u egzilu.

Jedan od zvaničnika je izjavio da su se pojavile razlike u stavovima unutar članica Koalicije uključujući i ko treba predvoditi novu izvršnu vlast. „Predloženo je naimenovanje Rijada Hidžaba ali je ovaj prijedlog dočekan sa velikim kritikama”.

Hidžab je kratko vrijeme bio premijer u režimu Bešar el-Assada prije prebjega u avgustu. On se sada nalazi u Jordanu.

13:03

Razaranje Homsa: Četvrt El-Haldija

{youtube}oq57OmLfL_g{/youtube}

12:55

Mlada Libanka obradovala 750 sirijskih izbjeglica

Mlada Libanka Rima Ebu Sakra, u humanitarnoj kampanji za pomoć sirijskim izbjeglicama, koju je pokrenula preko društvenih mreža i uz pomoć svojih prijatelja, prikupila je i podijelila humanitarnu pomoć u iznosu od 30 hiljada američkih dolara.

Sakra je u okviru humanitaarne kampanje u vlastitoj režiji za deset dana prikupila značajna sredstva i uručila ih Sirijcima, koji se nalaze u izbjeglištvu u blizini Beiruta. Ona je obradovala 750 sirijskih izbjeglica, tako što im je podijelilaa pakete sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, ali svaakome od njih uručila i novčanu pomoć u iznosu od 20 dolara.

,,Htjela sam biti sigurna da je pomoć stigla do onih kojima je potrebna. Preko svoje okoline i dobrotvoraca, uspjela sam sakupiti ovoliko u deset dana”, rekla je Sakra u izjavi za agenciju Anadolija.

Sirijci koji su preuzeli pomoć zahvalili su libanskoj omladini koja ju je dijelila. Sirijske izbjeglice borave u Libanu u šatorskim naseljima i napuštenim objektima.

Visoki komesarijat za izbjeglice pri Ujedinjenim nacijama u Libanu (UNHCR) saopštio je da je broj sirijskih izbjeglica u ovoj zemlji premašio 210 hiljada.

AA

00:47

Aleppo: Tokom ranijih sukoba i granatiranja režimskih snaga džamija u četvrti Salaheddine je u velikoj mjeri oštećena, sada aktivisti je čiste i ponovo stavljaju u funkciju

{youtube}iXdwUKBwifA{/youtube}

20.januar

—————————————————————————————————–

23:52

Uništenje Derje: Bill Neely sa britanske ITV izvještava iz Derje, predgrađa Damaska, kojeg režimske snage bombarduju već sedmicama:

Prije dvije godine ovo je bio dom za oko 200.000 ljudi. Bilo je to nekad vrlo živahno mjesto. Danas Derja broji oko 10.000 stanovnika. Po aktivistima veći dio stanovnika čine opozicioni borci. Oni se nalaze u smrtonosnoj borbi za ovo strateški važno predgrađe. Derja je bombardovanjem pretvorena u ruine i sam grad je žrtva rata koji guta ljude.

Prije sedmicu dana sirijska vlada je izjavila kako su njene snage preuzele većinu Derje od opozicionih snaga koji pod svojom kontrolom drže većinu ovog predgrađa već više od godinu dana. „Za nekoliko dana Derja će biti sigurna”, izjavio je tad jedan zvaničnik.

Sedmicu dana nakon vrlo je jasno da je nisu preuzeli i da nije sigurno mjesto.

2013-01-13T182803Z_1_CBRE90C1FAT00_RTROPTP_2_SYRIA-CRISIS_1

Danas sam proveo sate kružeći u autu oko Derje, volio bih da sam ušao ali četiri glavna ulaza su blokirana vojnim kontrolnim punktovima i cijelo podrućje je preplavljeno vojskom. Gledao sam neprestano granatiranje vojske, municija koja pada na malo područje, oblake bijelog i crnog dima kako se uzdižu i kako stvaraju pečurke na čistom plavom nebu. U nekoliko navrata je bilo više eksplozija, jasnih i glasnih.

Poput granatiranja mogli smo čutu i nepogrešivi zvuk ratnih aviona kako ciljaju mete. Onda oko tri sata, dok smo bili na zgradi, pokušavajući sa krova snimiti napad, MiG je nadletio i pokrenuo nekoliko napada, zgrada koja se nalazila na kilometar od mjesta udara se strahovito zatresla,

MiG je napao nekoliko puta a njegovo tutnjanje na nebu zastrašilo je mnoge dolje,iza svakog n apada ostajala je staza bijelog dima na nebu i perjanica prašine i dima na zemlji.

Samo sat vremena kasnije Vojno vijeće iz Damaska, grupa koja tvrdi da govori ispred opozicionih boraca, objavila je da je pilot MiG-a prebjegao i napao tri vojna položaja u području Derje. Oni tvrde da je 15 boraca iz 4. sirijske vojne brigade ubijeno.

Nema načina da dokažem da je ono što sam vidio i čuo jeste napad prebjeglog pilota. Možda ćemo više saznati kasnije, ali sasvim je jasno da je to bila neka vrsta napada.

Ono što znam je ono što sam vidio iz ovog područja a postavljeno je danas na internetu. Prikazani je prizor odmah nakon nasilnog napada, navodno rezultat granatiranja Derje. Prikazana su tijela na ulici prekrivena odjecom, a onda su otkrivana pred kamerom. Teško je odrediti koliko ima mrtvih, tijela su unakažena. Ali nešto ih je tako jako udarilo. Lokalno stanovništvo vrdi da je najmanje 13 osoba ubijeno danas u zračnim napadima i granatiranju. Naravno da ne mogu dokazati da su ono što oni tvrde da jesu- ishod sunčanog posljedpodneva u predgrađu Damaska.

Dva druga video snimka koja datiraju od danas i juče prikazuju granatiranje Derje. Buka uslijed napada zaglušuje, zgrade u pozadini su jasno pogođene i oštećene. Vidio sam da je Derja pretvorena u zgarište.

Derja je značajna jer se nalazi na zapadnom kraju Damaska u blizini vojnog aerodroma, ona je prolaz ka centru grada. Obje strane se žestoko bore jer pad Derje bi bio veliki gubitak. Za režim ona se nalazi u blizini vojnih baza i na samo nekoliko kilometara od kuće predsjednika Bešara el-Assada i zgrada u kojima se nalaze njegovi čuvari i vojska.

Jedan od aktivista kaže da je odnedavno ubijeno više od hiljadu osoba tokom borbi za kontrolu ovog predgrađa.

Dok izvještavam o ovome čujem eksplozije iz pravca Derje. Rat je tamo intezivan, i nije ‘sigurno’ i neće biti uskoro.

{youtube}94g4ysN4qVs{/youtube}

22:20

Lažne nade, obećanja i podmićivanje-Ministar vanjskih poslova Sirije pozvao je opozicione borce da odlože oružje i uzmu učešće u dijalogu dodajući da svako ko uzme ućešće će biti uključen u novi kabinet sa širokim izvršnim ovlastima.

Valid el-Mualim izjavio je u uživo emitovanom intervju za državnu televizju da bilo koja opoziciona grupa se može priključiti kabinetu ukoliko odbiacuju stranu intervenciju u Siriji.

On je takodjer kaže da je raspravljati o položaju predsjednika “neprihvatljivo”.

Ranije ovog mjeseca predsjednik Bešar el-Assad odbacio je pozive da odstupi dodajući da će nastaviti da se bori.

Assad je također predložio konferenciju nacionalnog pomirenja, izbore i novi ustav, ‘ustupke’ koje je nudi i ranije tokom ustanka koji je počeo u martu 2011.

Opozicija kaže da Assad nemože igrati nikakvu ulogu u rješavanju sukoba.

21:32

 Djevojčica provela 11 sati ispod ruševina

Opstanak.Tinejdžerica Beraa, je preživljela 11 sati ispod ruševina zgrade u Derji, predgrađe Damaska, nakon što su je bombardovali režimski avioni u subotu.

Pravo je čudo da je preživljela toliko sati ispod ruševina samo sa ogrebotinama, masnicama, krvavim nosem i slomljenom rukom. Bila je svjesna i pričljiva

„Kako se zoveš? upitali su ljekari tinejdžerku na nosilima.

„Beraa”, odgovorila je ona.

Bera i njena majka življele su u blizini Nacionalne bolnice u Derji, jug Damaska. U gradu u kojem se nalaze kuće vladnih ministara kao i ključni vojni aerodrom a već neko vrijeme je poprište žestokih sukoba režimskih i opozicionih snaga.

Beraa navodi kako su ona i njena majka čule da Assadove snage nadiru u grad i htjele su pobjeći ali su promijenile mišljenje i sakrile se u podrumu zgrade.

„Neki ljudi su nam rekli da struktura zgrade nije tako jaka”, kazala je ona ljekarima na video snimku objavljenom od strane opozicionih aktivistia „Bile smo u podrumu tri dana”.

Beraa navodi da je područje raketirano svaki dan i da je čula da je jedan od njenih komšija ubijen. Onda je čula avione.

‘Opozicionari nemaju takvu vojnu opremu, u najboljem slučaju zarobljene tenkove”, kaže ona.

Onda su bombe pale u blizini i sve je postalo crno.

„Avion je bacio ekslozivno bure bombu na nas”, kaže ona. „Posljednja stvar koju sam vidjela bila je crvena munja poput vatre. Nakon toga sve je bilo potpuno crno”.

Ležala je u podrumu živa zakopana ispod ruševina.

„Kako si disala”, upitao je neko.

„Teško sam disala”, odgovorila je Beraa dok su ljekari brisali krv sa njenih usta i nosa.

„Koliko se osoba nalazilo s tobom u podrumu”.

„30″

„Djece?”

“Oko 14”, kaže Beraa. “Najstarije je imalo 11 godina?”

“Da li su među njima bila tvoja braća i sestre”.

“Da, njih troje od 11, 9 i dvije i po godine.”

„Sve troje je ubijeno u podrumu”, kaže ona. Prema Beri 28 osoba je ubijeno u tom napadu.

Ali Bera i njena majka su imale više sreće od ostalih-preživljele napad režimskih snaga.

18:24

Nove režimske snage? ‘Visoki sirijski zvaničnik’ izjavio je za Russia Today da će režim formirati Nacionalne odbrambene snage sastavljene od oko 10.000 civila koji su prethodno služili vojni rok.

Zvaničnik je izjavio da će članovi ove nove vojne formacije štititi civile od napada oružanih opozicionara i dobijat će mjesečne plate i da će imati ‘vlastite prepoznatljive uniforme”.

Prebjegli pilot i protivnapad: Revolucionarno vijeće iz Damaska tvrdi da je prebjegli pilot izveo zračne napade na režimske snage u Muadamijehu u blizini Damaska.

Ukoliko je ovo ista ovo je po prvi put od početka sukoba da je pilot izvršio napad na sirijsku režimsku vojsku.

{youtube}FTBhcpPG7aI{/youtube}

15:03

Masovna ubistva i ratni zločini: Protekla sedmica obilježena je masovnim ubistvima u okolnostima koja nisu razriješena-eksplozije na Univerzitetu Aleppo, autobombe u Dera’i i pokrajini Idlib kao i masovno ubijanje civila u selu Hasvija u blizini Homsa.

U petak, Navi Pillay, visoka komesarka UN-a za ljudska prava pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a da preduzme akciju. Navodeći povećan broj smrtnih slućajeva, UN procjenjuje da je više od 60.000 ubijeno, ona je izjavila :”Čvrsto vjerujem da su počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti i da se moraju istražiti” od strane Međunarodnog kaznenog suda.

U isto vrijeme Pillay je izjavila da se vrlo malo nada da će Savjet djelovati zbog očiglednih podijela unutar njenih članica.

Smrti i protesti: Lokalni koordinacioni odbori navode da je 181 osoba ubijena u petak, uključujući 17-oro djece i 13 žena. Damask i njegova predgrađa 75, gdje je 18 ubijeno u Derji, 15 u Madiji i 13 u Dumi. Najveći broj od 48 osoba ubijenih osoba u pokrajini Aleppo ubijeno je uslijed granatiranja zgrade u Muhafazeh četvrti. Za pokrajinu Idlib javljeno je 19 ubistava, a 13 je ubijeno uslijed bombardovanja Salkina.

LCC je također izvijestio o 254 demonstracije u petak,od čega 75 u pokrajini Idlib, 59 u Aleppu, 55 u Hami i 43 u Damasku i njegovim predgrađima.

Strani borci: Kršćanski odbor za nadgledanje objavio je video snimak koji pozdravlja učešće iračkih šija i pripadnika lebanonskog Hizbullaha na strani sirijskog režima.

{youtube} v9RgHYMV1Wo{/youtube}

19.januar

——————————————————————————————————

22:55

El-Džezirin novnar je aktivista: El-Džezira na engleskom dala je više informacija o novinaru koji je ubijen u Dera’i:

“Sirijski novinar (33), koji je upotrebljavao pseudonim Muhamed el-Hurani, ubijen je sa ti metka tokom pokrivanja borbi na prvim linijama u gradu Bušra el-Harir u okolini Dera’e”.

Glasnogovornik mreže El-Džezira potvrdio je da je “ciljanje njihovih dopisnika i ekipe neće promijeniti uređivačku politiku i smjernice koje je mreža usvojila kada je prije 16 godina pokrenuta radi pružanja istine”.

El-Džezirin blog koji pokriva dešavanja u Siriji navodi da je Hurani bio ‘slobodnjak’.

Oni navode da je ovo još jedan primjer režimskog ciljanja novinara. Ali ovdje postoji očit problem. Video snimak prikazuje momenat kada je Hurani pogođen. Prvi i očiti problem je njegovo putovanje sa naoružanim borcima što znači da je bio potencijalna meta suprotne strane. Pravila rata diktiraju da se novinari i medicinari ne gađaju u oružanim sukobima,ali ukoliko putuju sa naoružanim borcima onda ova zabrana se manje ili više poštuje. Drugi problem je način na koji je ubijen. Hurani, njegov kamerman i grupa boraca su na ulici, Prvo pretrčava preko ulice naoružani borac, i to vrlo brzo. Nakon pauze, Hurani trči. On nije tako brz i snajperista ga je mogao držati na nišanu, onda otvara vatru i Hurani pada.

Ovo otvara još jedno pitanje. Prema El-Džeziri Hurani je slobodnjak koji je prvo bio aktivista u Siriji a nakon što je uhapšen i pušten iz zatvora okrenuo se izvještavanju. Da li je ovaj čovjek imao ikakve obuke u novinarstvu? Da li je bio adekvatno obučen kako bi se zaštitio u ratnoj zoni ili mu je samo data kamera i data sloboda izvještavanja?

20:42

Ubijen novinar El-Džezire: Prema LBC-u, Muhamed el-Masalima Ebu el-Nemer, također poznatiji kao Muhamed el-Hurani, ubijen je danas snajperskim hicem u Dera’i. Video snimak prikazuju momenat kada je pogođen dok je sa nekoliko opozicionih boraca pokušavao pretrčati ulicu.

{youtube}_gN3py7zuUQ{/youtube}

ovo je drugi novinar koji je ubijen u posljednja 24 časa

19:24

Konfuzije po pitanju masovnog ubistva-Juče smo izvijestili o nastavku prebacivanja krivice za dvostruku eksploziju na Univerzitetu Aleppo kada je ubijeno preko 80 osoba.

Današnji dan je započet sa još jednim prebacivanjem krivice i to zbog masovnog ubistva u utorak u selu Hasvija u blizini Homsa. U utorak su brojni aktivisti izvijestili o ubistvima. Aktivisti navode da je režimska vojska ili prorežimska milicija odgovorna za ubistva, dok državni mediji nisu ni izvijestili o incidentu.

Broj žrtava je tokom sedmice porastao gdje jedna grupa aktivista tvrdi da je više od 100 osoba ubijeno ali uzrok smrti je još uvijek nije jasan.U utorak Bill Neely sa britanske ITV je podnio izvještaj sa terena navodeći da opozicioni borci okrivljuju muškarce ‘u crnim uniformama i povezima na glavi sa ‘džihadskim sloganima’. Pojedino lokalno stanovništvo navodi da je Džebhat el-Nusra odgovorna za ubistva.

“Sirijski režim počinio je u utorak novi masakr u kojem je bilo 106 žrtava, uključujući žene i djecu, u napadu koji je počeo u utorak ujutru i trajao 24 sata”, saopštila je Sirijska Opservatorija za ljudska. S druge strane.

Opservatorija navodi da su civili poginuli u požarima u svojim kućama, dok su drugi ubijeni noževima, kao i da je usmrćeno 14 članova jedne porodice, među kojima troje djece.

Ubijen novinar:Informativni centar iz Aleppa izvjestio je o smrti dopisnika Yves Debaya tokom borbi u Aleppu.

Debay, bivši belgijski vojnik, okrenuo se novinarstvu i snimanju dokumentaraca još 1985. godine. Pokrivao je libanonski građanski rat, dva zaljevska rata, srpske osvajačke ratove ’90.-tih na našim područjima kao i dešavanja u Afganistanu tokom 2001. godine. U Francuskoj je 2005. osnova Assault magazin.

Izbjeglice:France 24 izvještava o uslovima u izbjegličkim kampovima kroz slučaj Muhameda Melsija koji se objesio u četvrtak u južnom Lebanonu nakon što je njegova porodica pobjegla iz izbjegličkog palestinskog kampa Jarmuk u južnom Damasku.

„Rekao nam je da ide kupiti večeru za djecu. Kasnije smo ga tražili po kući i našli smo ga obješenog”, kazala je njegova supruga Rima Bakkar, koja je doživljela nervni slom nakon što ga je pronašla obješenog.

Autobombe:Državna agencija SANA izvijestila je da su dvije autobombe eksplodirale u Dera el-Beledu u južnoj Siriji, u blizini džamije. Oni navode da nije bilo žrtava.

Lokalni koordinacioni odbori također su izvijestili o eksplozijama.

Državna televizija tvrdi da su rakete sa opozicione strane pogodile zgradu u centralnom Aleppu. Televizija je prikazala srušenu zgradu i masu stanovnika kako izvlače krvava tijela ispod ruševina. Broj žrtava nisu naveli.

Borbe u južnom Damasku: Prema Lokalnim koordinacionim odborima u toku današnjeg dana ne samo da su intezivirani zračni napadi u istočnim predgrađima već su se odvijale i intezivne borbe za kontrolu zgrade Uprave zračne odbrane u Melihi. U međuvremenu, Derja na zapadu glavnog grada još uvijek se nalazi pod opsadom dok je izvješteno o intezivnom bombardovanju ovog predgrađa nad kojim režim još nema kontrolu.

{youtube}mN3sUr1rH5o{/youtube}

18.januar

——————————————————————————————————

22:40

Prema posljednjim podacima Baze žrtava sirijske revolucije (SRMD), za 672 dana, koliko traju sukobi pristalica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i snaga opozicije u Siriji, život je izgubilo 4.355 djece.

Među gradovima sa najviše stradale djece nalazi se Homs u kojem je stradalo 858 djece, zatim Damask i okolina gdje je stradalo 809 i Halep u kojem je stradalo 759 djece. Prema statistici, 913 djece je stradalo u bombaškim napadima, 613 u zračnim, 571 od metka, dok je 245 stradalo od ruku snajperista.

Prema podacima SRMD, u januaru prošle godine je stradalo 273 djece, februaru 273, martu 193, aprilu 117, maju 153, junu 237, zatim u julu 346, avgustu 536, dok je u septembru stradalo 450 djece, oktobru 490, u novembru 418 i decembru 506 djece.

Od ukupnog broja stradale djece, 3.051 je dječak i 1.304 djevojčice.

Najviše djece je stradalo u avgustu prošle godine 536, a najveći broj 3.199 stradale djece je uzrasta ispod deset godina.

Prema podacima Baze žrtava sirijske revolucije, u Siriji je u posljednja 22 mjeseca u napadima Assadovih snaga stradalo 49.844 osoba među kojima je 44.104 civila i 5.740 pripadnika opozicije.

(Agencija Anadolija)

22:16

Porast tenzija između FSA i el-Nusre: Novinar Martin Chulov koji se nalazi u Aleppu izvještava o porastu tenzija između opozicionih grupa i Džebhat el-Nusre jer opozicioni borci optužuju el-Nusru za ‘otimanje’ revolucije.

„Borićemo se protiv njih kad Assad padne”, izjavio je jedan od zapovjednika FSA. „Do tada nećemo više raditi zajedno”.

U posljednjih nekoliko sedmica Liva el-Tevhid i druge brigade unutar FSA počele su provoditi operacije bez učešća el-Nusre.

Napad na pješadijsku školu sjeverno od Aleppa sredinom decembra je jedan od takvih napada kao i trenutni napad na 80. bataljon na periferiji Aleppa i vojne baze na istoku.

„Oni nisu sretni sa nama”, kaže zapovjedniki. „Ali oni su već napravili zalihe oružja”.

U međuvremenu sve više novinara izvještava da je Džebhat el-Nusra vrlo učinkovito riješila krizu sa hljebom u Aleppu.

Ebu Lukman, jedan od zapovjednika tzv. džihadske grupe, navodi da sektaštvo nije glavni cilj ove grupe boraca. Oni neće provoditi sektaške napade nad sirijskim manjinama, naročito kršćanima, tako da nemaju razloga da se plaše navodi Ebu Lukman.

„Naša vjera nam dozvoljava brak sa kršćankama, da jedemo njihovu hranu i da živimo među njima”.

„Veliki broj fetvi nam govori da ne iskorištavamo kršćansku krv i imovinu, Isus je također i naš poslanik-koliko vi volite vašeg Isusa? Ja ga volim više od vas”, rekao je ovaj zapovjednik jednom od zapadnih novinara.

Bezobzira u šta ko vjerovao vrlo je jasno da je Džebhat el-Nusra u posljednjih nekoliko mjeseci dobila na značaju, naročito u Aleppu i da FSA sada nastoji vratiti svoj značaj.

FSA izdala nalog za hapšenje jednog od svojih zapovjednika: FSA je izdala nalog za hapšenje jednog od svojih zapovjednika u Aleppu kao i za nekoliko vojnika pod njegovom komandom zbog smrti ‘demonstranta”. Prema izvještaju demonstrant je ubijen od strane boraca FSA koji su onda lagali drugim unutar FSA kako bi prikrili njegovo smrt tvrdeći da je umro od ‘srčanog napada”.

Prema saopštenju vojni sudija je ispitao slučaj i bio je nezadovoljan odgovorima pa je slučaj proslijedio vrhovnom tužiocu i pravosudnom vijeću, koji su uspostavljeni kako bi osigurali zakon i red u gradu.

U dijelovima Aleppa koja su pod komandom opozicionih snaga uspostavljen je pravni sistem dok opoziciona policija patrolira ulicama.

17:52

Eksplozije i žrtve: Prebacivanje krivice koje prouzrokovao dvije eksplozije na Aleppo Univerzitetu u utorak u kojima je ubijeno više od 80 osoba nastavljeno je i juče. Još uvijek postoje nesuglasice ko je prouzrokovao eksplozije i smrtonosni ishod gdje režim okrivljuje ‘terorističku bombu’ dok aktivsti i svjedoci navode da rakete ili projektili potiču od zračnog napada.

Pored ovih optužbi u punom jeku pojavile su se vijesti o drugom incidentu. Državni mediji i opozicioni aktivisti su se složili da je više od 20 osoba ubijeno u autobombi u pokrajini Idlib, da li su bile dvije ili tri još uvijek je nejasno, a također ne postoji ni koncenzus o preuzimanju odgovornosti.

Lokalni koordinacioni odbori navode da su 182 osobe ubijene u srijedu, uključujući 18-oro djece i devet žena. Za 50 žrtava je javljeno da su iz Damaska i njegovih predgrađa, Homs 37, Aleppo 25 i 23 žrtve iz Idliba.

Humanitarna pomoć: Ertharin Cousin, direktorica Svjetskog programa hrane (WFP) navodi da je režim dozvolio rad sa lokalnim humanitarnim grupama kako bi se isporučila hrana za 2, 5 miliona osoba pogođenih gladi.

Do sada većina humanitarnih agencija svoju pomoć u hrani je isporučivala preko Sirijskog Arapskog Crvenog polumjeseca koji je isporučivao mjesečno pomoć za oko 1,5 miliona Sirijaca.

Granica sa Turskom: Škole su zatvorene u turskom pograničnom gradu Sanliurfa uslijed borbi u Ras el-Ajnu i to između sirijskih opozicionih jedinica i kurdskih boraca povezanih sa turskim pobunjenicima PKK.

Assadov pad?:Turska internet stranica Today’s Zaman iznijela je provokativnu tvrdnju:

„Viši diplomata SAD-a izjavio je svojim kolegama sa turske strane, predvođenih sa podsekretarom turskog ministarstva vanjskih poslvoa, Fedridunom Sinirlioguom, koji se nalazio u posjeti Washingtonu, da Assadov režim ima šest mjeseci da ode. Ovaj rok je prenijet turskoj strani kada je Sinirlioglu zatražio od dilomata SAD-a da zauzmu jasan stav po pitanju sirijske krize u kojoj je ubijeno više od 60.000 osoba”.

Rusija, SAD i eksplozije u Aleppu: Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, kritikovao je američke medije koji optužuju sirijski režim za ekplozije na Univerzitetu u Aleppu: „Jučer sam gledao polu-neutralan izvještaj CNN-a u kojem navode da nije isključeno da je ovaj teroristički čin izveden od strane vladinih snaga. Ne mogu zamisliti ništa bogohulnije.”

U izjavi od srijede, rusko ministarstvo vanjskih poslova je okrivilo ‘teroriste’ za ‘nemilosrdnu krvavu provokaciju’ koja je ‘ teroristička osveta uslijed značajnih gubitaka koje su pretrpjeli u sukobu sa vladnim snagama”.

Nasuprot tome, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova SAD-a, Victoria Nuland, je izjavila: „SAD su zgrožene i tužne zbog jučerašnjeg smrtonosnog napada snaga sirijskog režima na Univerzitet u Aleppu”.

Lavrov je također ponovo izrazio protivljenje Rusije pismu 57 zemalja u kojem pozivaju da se predmet Sirije prenese na Međunarodni kazneni sud (ICC) radi istrage o ratnim zločinima počinjenim u Siriji.

Trebamo odgovoriti na pitanje: šta nam je značajnije? Ukoliko nam je najznačajnije kazniti nekoga, izvesti ga na sud, onda je to logično. A ukoliko je najznačajnije zaustaviti nasilje onda se moramo fokusirati na aktivnosti usmjerene na to. Sve ostalo može čekati”.

Broj poginulih u porastu: Prema Lokalnim koordinacionim odborima do trenutka njihovog izvještavanja 102 osobe su ubijene širom Sirije.

“Broj šehida je porastao na 102, uključujući osmoro djece i pet žena: Damask i njegova predgrađa 47 osoba, uključujući I 15 u Hasenijeh kampu i 13 u Derji; Hama 23 ubijene osobe uključujući i 11 iz KafrNabudeha; Aleppo 10; Homs 8; Dera’a 6; Idlib 5; Deir ezZur dvije ubijene osobe i jedna u Rakki”.

Broj ubijenih u Damasku, Hami i Homsu je porastao u odnosu na proteklu sedmicu a trend intezivirnog nasilja izgleda da je danas porastao širom zemlje.

17.januar

640x392_77460_262005

Leave a Reply

*

captcha *