23:56

Irački ministar: Sirijski režim bi mogao pasti za nekoliko sedmica

Režim sirijskog predsjednika Bashar al-Assada će vjerovatno pasti u roku od nekoliko sedmica, rekao je u četvrtak za novinsku agenciju AFP jedan irački ministar, čija zemlja izbjegava javno zauzeti stranu u sirijskom sukobu. “Zaista postoji ubrzanje kod međunarodne zajednice po pitanju fokusiranja na Siriju … prava zabrinutost oko korištenja hemijskog oružja”, rekao je ministar finansija Rafa al-Essawi na marginama sastanka s Međunarodnim monetarnim fondom u Amanu.

“Dakle, ja osobno osjećam da će se sirijski slučaj i sirijske promjene desiti uskoro.”

“Lično, smatram da su (u pitanju) sedmice.”

Essawi, sunijski musliman poput većine sirijskih pobunjenika, je rekao da se čini kako se međunarodni napori protiv Assadovog režima ubrzavaju i da bitke u području Damaska ukazuju da bi promjena mogla biti blizu.

“Sada se bitka vodi oko aerodroma u Damasku. Biti tako blizu sirijskoj poziciji kao što je aerodrom, to vam daje dojam ubrzanja.”

(Minber.ba/Al-Jazeera)

17:24

Jedna je žena sa svojim sinom hodala ulicom Aleppa ne sluteći što će joj se dogoditi. Iako su je opozicionari povicima upozoravali da se skloni, bilo je prekasno, javlja CNN. Snajperisti su nemilosrdno počeli pucati i pogodili je.

Dok su metci posvuda letjeli, jedan je hrabri tinejdžer, koji se našao u blizini, pokušao pomoći nesretnoj ženi koja je ležala na podu pa je otpuzao do nje i privezao joj konop za nogu kako bi je odvukao na sigurno. Snimku je ekskluzivno objavio američki CNN.

 ‘Imao sam osjećaj da je još uvijek živa, htio sam je spasiti da je odvedem u bolnicu. Rekao sam sam sebi: ‘ako umrem, Allahova je volja da umrem uz ovu ženu’, prisjetio se hrabri mladić. Unatoč tome što su je odvukli s ulice, nisu je uspjeli spasiti. Do dolaska hitne pomoći žena je preminula 

{youtube} 4cOLc-Psc8U{/youtube}

12:54

Vladine snage lansirale su nekoliko nenavođenih balističkih projektila unutar Sirije, saopćio dužnosnik NATO-a.

Snage sirijskog predsjednika ispalile su nekoliko balističkih projektila Scud na sirijske ustanike, objavili su u srijedu dužnosnici NATO-a i Sjedinjenih Država i to ocijenili eskalacijom rata u Siriji.

“Obavještajni podaci i izviđanja govore nam o lansiranju nekoliko nenavođenih balističkih projektila unutar Sirije ove sedmice”, rekao je Reutersu neimenovani dužnosnik NATO-a u Briselu.

“Podaci ukazuju da se radi o projektilima tipa Scud”, dodao je.

Američki dužnosnik, također neimenovan, potvrdio je te navode.

Neprecizni projektili

Za sada nije poznato zašto su se snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odlučile na primjenu tih projektila, koji imaju domet nekoliko stotina kilometara, a “proslavio” ih je bivši irački lider Saddam Hussein 1991. godine, kada ih je za vrijeme Zaljevskog rata lansirao na Izrael.

Te rakete sovjetske proizvodnje su nenavođene i neprecizne i obično se ne koriste u gerilskim ratovima.

Mark Perry, vojni i vanjskopolitički analitičar, za Al Jazeeru je rekao da su izvještaji kredibilni, ali da korištenje nenavođenih projektila predstavlja “vrlo očajnu mjeru” Assadovih snaga.

Assadove snage do sada su se koristile artiljerijom, helikopterima i avionskim napadima, što je mnogo efikasnije u bliskoj urbanoj borbi.

Međutim, ustanici nabavljaju sve bolje oružje za protivudare, uključujući i mogućnosti za rušenje aviona.

Protivraketni sistemi

Prošle sedmice NATO je odlučio razmjestiti protivraketne sisteme Patriot uz tursko-sirijsku granicu, zabrinut mogućim ispaljivanjima sirijskih projektila preko granice.

Svjetske sile koje podržavaju pobunu protiv Assada, uključujući SAD, Evropsku uniju (EU) i arapske zemlje, priznale su u srijedu opozicionu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, jačajući konsenzus koji bi 20-mjesečni ustanak mogao približiti prelomnoj tački.

Na sastanku u marokanskom gradu Marakešu, grupa “Prijatelji Sirije” pozvala je Assada da odstupi sa vlasti i upozorila ga da ne koristi hemijsko oružje.

(AJ Balkans)

13. decembar

————————————————————————

-Muaz el Hatib, vođa opozicione Nacionalne koalicije, na konferenciji Prijatelji Sirije zatražio je od SAD da povuče odluku o proglašenju opozicione grupe Džebhat el Nusra kao globalne terorističke organizacije. El-Hatib je izjavio da nema ništa loše u tome što se El-Nusra bori u ime islama.

-Saudijska Arabija najavila je da će priznati Nacionalnu koalciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda

-Opozicija u Siriji je dovoljno inkluzivna da se može smatrati legitimnim predstavnikom sirijskog naroda nasuprot Assadovom režimu, saopštio je Barak Obama. SAD neće snabdjevati sirijsku opoziciju oružjem, ali takva mogućnost nije isključena, ukoliko u budućnosti bude ocijenjeno da je to potrebno.

12. decembar

—————————————————————————————————–

23:11

Još jedno svjedočenje iz sela Akrab-

„FSA je opkolila zgradu u kojoj su se nalazile Šebbihe u selu Akrab i gdje su režimske snage kao zarobljenike držale žene i djecu. Oni su namjeravali da ih iskoriste kao žive štitove kako bi se zaštitili od napada FSA. Nakon nekog vremena nekoliko starješina iz sela, uključujući Šejh Ali el Umara i Šejh Saa’da Hamaša, i pukovnika u penziji Šakira Akkaša , ukupno njih osam je otišlo da pregovara o puštanju žena i djece nudeći zauzvrat da uzmu njih kao taoce i obećavajući im sigurnost. Vođe su kidnapovane kako bi izvršili pritisak na FSA zbog čega je se FSA i povukla. Nakon toga Šebbihe su ubiče starješine i bacile ručne granate na žene i djecu koji su pokušavali pobjeći. Onda su iskoristili povlačenje FSA napuštajući zgradu i dižući je u vazduh namjeravajući da okrive FSA za ovu operaciju. Oni su također ispalili projektile na zgradu i izvršili zračne napade na područje potpuno ga uništivši, ubivši od 200 do 250 civila, uključujući žene i djecu.”

22:56

Na internetu se pojavio video sa direktnim svjedočenjem iz Akraba

{youtube} G3St4ux50PY{/youtube}

Muškarac sa video snimka navodi da su masakr počinile režimske snage. Dječak kaže ‘džiš’ što znači vojska a muškarac pojašnjava da dječak misli na Šebbihe. Također drugi ranjeni dječak kaže da su za masakr odgovorne Šebbihe. Muškarac također navodi da se još uvijek oko 300 osoba nalazi u rukama Šebbiha i da će ih vjerovatno ubiti kako bi optužili FSA za zločin.

A dječak odgovara da je ovih 300 osoba već ubijeno.

Na kraju video snimka muškarac kaže da se ova djeca kao i jedna  djevojčica i žena nalaze pod njegovom zaštitom i pod zaštitom FSA i poziva Crveni križ da dođu po njih kako bi liječili i zabilježili njihove verzije događaja. Onda on navodi datum i mjesto dešavanja-Hula 11. decembar 2012.

22:30

Novinar The Nationala Hassan Hassan prenosi izvještaj svjedoka iz Hame:

Akrab je zaselak na oko 40 km zapadno od grada Hame i broji oko 13.000 stanovnika, 3.000 su Aleviti koji žive zajedno u slozi sa ostalim stanovnicima uprkos dešavanjima. Alevije iz sela su protiv režimskih zločina.

Rano jutros režimske snage su bombardovale i granatirale Akrab. Pri kraju današnjeg granatiranja režim se fokusirao na granatiranje dijelova gdje žive Alevije. Nekoliko kuća se srušilo na vlasnike. Alevije su pokušale da pobjegnu iz sela kako bi izbjegli nasilje. Režimske Šebbihe su ih spriječile da odu ubijajući ih nakon svađe sa seljanima.

Ishod svega je da je najmanje 200 osoba ubijeno, uključujući žene i djecu. Nakon ovog dešavanja obližnja FSA je zbrinula ranjene i izvukla mrtve ispod ruševina a alevitske porodice su ugostili u svojim selima. Postoji strah da će sela u Huli se suočiti sa masakrom jer su spasili seljane Akraba”.

22:15

Neobičan preokret-Akrab o kojem smo ranije pisali je većinsko alevitsko selo po pojedinim izvorima ali ne po svim. Većina aktivista izvještava da su zračni napadi i artiljerijsko granatiranje odgovorni za veliki broj ubijenih. Sada Sirijska Opservatorija za ljudska prava izvještava da je 125 osoba ubijeno u ‘eksploziji’ u Akrabu, a da je nejasno ko je odgovoran za istu.

“Ne znamo da li opozicione snage stoje iza ovog napada ali ukoliko su oni odgovorno to bi bio najveći napad osvete nad Alevijama”, izjavio je direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman.

“Pozivamo da se uspostavi nezavisna komisija koja bi istražila napad. Želimo da Siriju koja će biti slobodna i demokratska, a ne Siriju zasnovano na sektaškoj mržnji”, izjavio je Abdel Rahman za AFP.

“Opozicione snage su preuzele kontrolni punkt u blizini Akraba prije sedmicu dana”, kaže Abdel Rahman.

Novinarka El Džezire Rula Amin navodi da se radi o nepristupačnom području i da je kasno naveče, indicirajući da nema načina da provjeri izvještaje.

Međutim ako pogledamo video snimak navodno snimljen u blizini ovog sela 3. decembra vidimo da Dželal Sulejman intervjuiše dječaka koji je pobjegao iz sela Akrab. On objašnjava da su režimske snage opkolile sjeverno područje i da su ratni avioni bacili eksplozivno bure bombeu koja je ubila 8 osoba a ranila 50, on dalje navodi da se odvijaju sukobi između FSA i režimskih snaga. Također on dodaje da se oko 500 Šebbiha nalazi u selu.

Osobe koje se vide u pozadini snimka su borci FSA koji idu ka Akrabu kako bi pomogli u borbama unutar sela. Dok traje snimak vidi se i dim iz daljine.

{youtube} xlweTSBr-PY{/youtube}

U drugom video snimku isti muškarac intervjuiše nekoliko djece koja kažu da su pobjegla iz sela zbog granatiranja.

{youtube} _oizRY6zGPo{/youtube}

Iako se video snimci ne mogu nezavisno provejriti po dosadašnjim izvještajima sa terena ovo selo je pod bombardovanjem već neko vrijeme, iako se unutar istog nalaze borci sa obje strane.

Također iz video snimaka postavljenih danas vidljivo je da opozicioni borci pomažu ranjenim Alevitima, među njima se nalazi veliki broj djece. Iako Opservatorija važi za pouzdan i relevantan izvor današnji njihov izvještaj vezan za ovo selo nikako se ne podudara sa postavljenim video snimcima i svjedočenjima sa terena.

21:32

Još jedna opoziciona pobjeda? Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da su opozicioni borci preuzeli nekoliko kontrolnih punktova istočno od Damaska

FSA je preuzela kontrolu nad dva kontrolna režimska punkta u Rankusu kao i kontrolu nad tehničkom školom u Harasti. Režimske snage sada ispaljuju projektile za koje se sumnja da imaju hemijske bojeve glave”.

Video snimak za koji je navedeno da je sniman danas prikazuje vozilo FSA snaga, ofarbano u bojama zastave nezavisne Sirije, kako ispaljuje protivzračne projektile u Harasti

{youtube} actS2kxvmUk{/youtube}

Video snimak od juče prikazuje malo manje sofisticirano ali učinkovito oružje koje se koristi u Harasti

{youtube}-WPl7Gjb-BU{/youtube}

Dok naredni video snimak iz jučerašnjeg dana tvrdi da prikazuje višecjevni raketni lanser, vjerovatno Tip 63, kojeg koristi FSA u Harasti

{youtube}-nqKP0fM7sik{/youtube}

Ono što se mora napomenuti jeste da ovi video snimci nisu iz planina Idliba niti pustinjskog Deir ezZura, Harasta je veoma značajno predgrađe Damaska i ukoliko opozicione snage sada koriste ovakve vrste naoružanja u blizini glavnog grada to može biti znak da ne samo da su Assadove kopnene snage slabe već i da su režimske zračne snage znatno slabije nego proteklih mjeseci.

21:12

Danas je veliki broj brigada FSA kao i drugih nezavisnih brigada pokrenuo veliku ofanzivnu operaciju na planinama Džisr el Šugura. U toku dana preuzeli su selo Amud u iznenadnoj i odlučujućoj borbi a izgleda da su preuzeli i veliki broj oklopnih vozila tokom operacije.

Prema postavljenim video snimcima opozicioni borci su objavili imena brigada koje su učestvovale u borbi, a da se primjetiti da je veliki broj raznovrsnih brigada FSA uključen, kao i nezavisnih uključujući i grupe poput Džebhat el Nusre: Brigade revolucionarnog vijeća područja Džisr el Šukura, Džubhat el Nusre, Ahfad el Resul brigada, Ahrar el Šam brigada, El Iman brigada, El Tevhid bataljon, Ahfad el Sahaba brigada, Assi Šehid brigada, i druge.

{youtube} ZnVKixEZW00{/youtube}

Prema izvještajima aktivista sa terena izgleda da opozicione snage napreduju ka sjeveru koristeći preuzeta oklopna vozila, teške strojnice, snajpere, pješadiju kao i drugu opremu kako bi protjerali Assadove snage i osigurali područje.

Veliki broj video snimaka je postavljen na internet koji prikazuju preuzete tenkove i oklopna borbena vozila. Po nekim proračunima oko 3 do 5 tenkova, kao i 5 do 6 oklopnih vozila je preuzeto.

{youtube}socwWmzQogY{/youtube}

{youtube}6Onwaa_sQ6k{/youtube}

{youtube}HqbhAG6uOQ0{/youtube}

{youtube} XF3NvAyMYjo{/youtube}

Pješadija i snajperi opozicionih snaga koji su bukvalno ušetali u grad

{youtube} r20KLZhmbLk{/youtube}

dada

Po mapi čini se da opozicione snage nastoje povezati svoju teritoriju na jugozapadu, blizina Džisr el Šugura, sa svojom teritorijom na sjeveru, poput grada Kafr Tahrima. Kada ova teritorija bude osigurana FSA i druge jedinice će se moći fokusirati na grad Idlib i neke obližnje gradove, vjerovatno posljednja uporišta Assadovih snaga u pokrajini Idlib.

19:46

Već nekoliko sati pristižu izvještaji o masakru u Arkabi, sjeverozapadno od Hule, okolina Hame. Također danima se pojavljuju izvještaji da uslovi u ovom području su sve gori.

Sada Lokalni koordinacioni odbori navode da se desio masakr u alevitskom gradu nakon što su projektili i tenkovske granate pale u jedno od gradskih skloništa.

Video snimak prikazuje bombardovanje grada.

{youtube} _he3bMJw9MM{/youtube}

a naredni posljedice bombardovanja

{youtube} 7Udydwijy98{/youtube}

Drugi video snimci prikazuju djelimično rušenje zgrade nakon bombardovanja, a dok se u pozadini snimka čuje bombardovanje

{youtube} Th1qqhKi68Y{/youtube}

Broj žrtava može biti poprilično veliki po opsegu bombardovanja. El Džezira na arapsko, koja uvijek ne možemo ni smatrati pouzdanim izvorom, čak navodi da je 147 osoba ubijeno danas u Homsu većina u gradu Akrabu.

Ovaj broj je svakako alarmantan, iako pojedini čak procjenjuju da je do sada ubijeno oko 200 osoba ali trenutno ovo su sve nepotvrđene glasine.

Na jednom od YouTube kanala prikazani su snimci iz improvizirane bolnice ali do sada je postavljeno samo nekoliko snimaka.

18:40

Jučerašnji dan je bio obilježen sa dvije značajne vijesti, SAD je najavio proglašenje Džehbat el Nusra terorističkom organizacijom a FSA je upravo u saradnji sa ovom grupom zauzela bazu 111. puka, u blizini baze Šejh Sulejman.

Ovdje se ne radi samo o još jednoj bazi jer se ona prostire na više od 2km a vojni objekti koji su u njoj predstavljaju posljednje značajne režimske ispostave zapadno od Aleppa.

Sa preuzimanjem ove baze i preuzimanjem baze 46. puka od prije nekoliko sedmica opozicione snage sada kontrolipu sva područja jugozapadno, zapadno i sjeverno od Aleppa a sada se nalaze u blizini i nekoliko ključnih baza istočno od grada.

Što je još značajnije velike količine vojne opreme, uključujući tenkove i artiljeriju, koja se nalazila u bazi se sada nalazi pod kontrolom opoziciije koja sada navedeno može iskoristiti na ostale baze unutar i oko Aleppa.

„Sada kontrolišemo cijelu bazu, sve zone su pod našom kontrolom. Cijeli region zapadno od Aleppa pa do turske granice je sada slobodan. Ali nismo pronašli hemijsko oružje kao ni protivzračne projektile”, izjavio je zapovjednik opozicionih snaga Ebu Dželal.

Ebu Dželal se nalazi na čelu samo jedne od nekoliko jedinica FSA koje su učestvovale u operaciji.

Međutim, najinteresantnija je tvrdnja da su bazu u velikoj mjeri neposredno prije pada napustili Assadovi vojnici, prema Sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava.

Oko 140 režimskih vojnika prebjeglo je u drugu obližnju bazu uslijed napedovanja opozicionih snaga, navodi Abdul Rahman, dodajući da su opozicioni borci zarobili sedam vladnih vojnika a ubili dvojicu tokom borbi.

Dok pojedini izvori navode da je broj ubijenih Assadovih vojnika veći, oko 35, ovaj broj je ipak relativno mali u poređenju sa važnošću i veličinom baze.

Zbog čega je tako mali broj režimskih snaga? Prvi odgovor je da je veliki dio vojnika povučen iz baze kako bi branio Damask, što je malo vjerovatno. Drugi odgovor je, koji je vjerovatniji, da je znatan broj vojnika dezertirao kao i nizak moral većina nasilno regrutovanih režimskih vojnika. Nasuprot borbama od prije mjesec-dva sada se odvijaju manje dramatični sukobi i duže opsade, opsade koje se završavaju ili sa predajom ili povlačenjem režimskih snaga.

Ovo sve naravno da ima posljedice.Čak iako Assad namjerno žrtvuje pojedine baze kako bi zaštitio ključne gradove te odluke imaju već ogromne posljedice. Ohrabreni i bolje naoružani opozicionari se koncentrišu na manja područja koristeći pobjede kako bi ojačali svoje redove novim snagama kao i propagandom kojom dodatno slabe Assadove redove.

{youtube} XNPBPtQeS10{/youtube}

17:58

Njemačka postavlja uslove za slanje raketnih sistema ”Patriot” Turskoj i zahtjeva da oni moraju biti postavljeni najmanje 10 kilometara od granice sa Sirijom, prenose njemački mediji pisanje turske štampe.

Njemačka ukazuje na čisto defanzivni karakter ”Patriot” raketa i zato njemački vojnici i naoružanje neće biti stacionirani u neposrednoj blizini granice.

Vlada Njemačke je prošle sedmice donijela odluku o slanju ”Patriot” raketa Turskoj, a njemački Bundestag, koji daje posljednju riječ, trebalo bi o tome da odlučuje ove sedmice.

U pratnji ”Patriota” treba da bude poslato i oko 400 vojnika Bundesvera, a trebalo bi da stignu u Tursku u januaru.

11.decembar

——————————————————————————————————

23:56

Američka vlada proglasit će sirijsku opozicionu grupu Džebhat el Nusra za međunarodnu terorističku organizaciju, javio je CNN večeras. Kako prenosi ta televizijska mreža, odluka će biti objavljena u utorak.

Međutim svi su se fokusirali na akcije i na sastav ove grupe ali njeno proglašenje za terorističku organizaciju imat će komplicirane posljedice na terenu i potencijalno izolirati Washington od opozicije.

Pojedini stručnjaci su upozorili da proglašenje Nusre stranom terorističkom organizacijom će povrijediti anti-Assadov ustanak stvarajući tenzije između grupe i drugih opozicionih jedinica. Odluka može dovesti do poremećaja u koordinaciji koja stoji iza nedavno postignutih napredovanja i čak se ovom odlukom rizikuje da dovede do sukoba između opozicionih grupa, tako smatraju analitičari.

Ranije je 29 takozvanih islamističkih i selefističkih grupa potpisalo peticiju ‘Svi smo mi Džebhat el Nusra” čime su izrazili svoju podršku na terenu. Jedna od Facebook grupa sugeriše da ovaj broj sada je veći od 100.

Međutim ono što su predvidjeli analitičari i stručnjaci ne mora značiti da će se dogoditi.

Novinarka CNN-a, Erva Dejmon, koja se trenutno nalazi u Aleppu, kaže da se upravo desilo suprotno od onoga što su analitičari predviđali, najava da će Nusra Front biti proglašen terorističkom organizacijom nije doveo do raskola među opozicionim borcima.

Ona navodi da čak i stanovnici koji inače nisu pristalice ove grupe poštuju ih zbog njihovih borbi, dodajući da ih smatraju vrlo zaslužnim za sva dosadašnja napredovanja u Aleppu.

Aaron Y. Zelin, saradnik u Washington Institutu, čija istraživana su fokusirana na to kako se ‘džihadističke’ grupe prilagođavaju novom političkom okruženju u eri arapskih ustanaka i selefističke politike u zemljama koje su u tranziciji prema demokratiji (?!!), kaže: „Ljudi u Siriji gladuju. Nusra Front im daje hranu. SAD ne poduzima ništa”.

Stvarnost je da je El Nusra vrlo jaka grupa čak i poštovana među onim Sirijcima čiji se stavovi ne poklapaju sa njihovim,;civilima je potrebna hrana kao i druge osnovne neophodne stvari; umjerenijoj FSA je potrebna podrška El Nusra Fronta i ne mogu sebi dopustiti da se bore sa grupom sa kojom su na istoj strani.

Interesantno je da SAD često navode kako znaju vrlo malo stvari o sirijskim opozicionim borcima ali sad čak znaju dovoljno da kažu da je El Nusra Front podružnica El Kaide.(IB)

23:03

Evropska unija (EU) priznala je Nacionalnu koaliciju sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Bruxellesa.

U zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova zemalja članica EU nakon današnjeg sastanka u Bruxellesu, ukazano je na važnost uključenja predstavnika svih opozicionih grupa u Nacionalnu koaliciju sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga. Šefovi diplomatija zemalja članica EU, u zajedničkoj su izjavi podjsetili na

današnji sastanak sa predsjednikom Nacionalne koalicije, Muazom el-Hatipom, kao legitimnim predstavnikom sirijskog naroda.

EU je pozvala sirijsku opoziciju da u što kraćem roku predstavi politički program, kao alternativu za trenutnu upravu predsjednika te zemlje Bashara al-Assada.

Ministri EU su naglasili važnost poštivanja standarda međunarodnog prava u borbi opozicije za slobodu naroda Sirije.

Članice EU Francuska i Velika Britanija, ranije su priznale Nacionalnu koaliciju sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga kao jedinog legitimnog predstavnika

sirijskog naroda.

Sastanak predstavnika svih sirijskih opozicionih grupa u Dohi održan 11. novembra ove godine, završen je izborom lidera široke koalicije formirane kao rezultat udruživanja svih pobunjeničkih frakcija u cilju svrgavanja režima predsjednika Bashara al-Assada.

Za lidera opozicije izabran je Ahmed Muaz el-Hatib, poznat kao dugogodišnji imam damaške džamije Emevije i islamski učenjak. Njegov zamjenik bit će Riyad Seyfi Suheyr el-Etesi, dok je za generalnog sekretara tog predstavničkog tijela, koje uključuje prestavnike svih pobunjeničkih grupa, izabran Mustafa es-Sabbag.

Ahmed Muaz el-Hatib

Ahmed Muaz el-Hatib, inžinjer geofizike, rođen je 1960. godine u Damasku i poznat je kao učenjak islamskih nauka. El-Hatip je bio imam u damaškoj džamiji Emeviji, te prisustvovao raznim simpozijumima u Nigeriji, BiH, Velikoj Britaniji, SAD-u i Holandiji.

El Hatip je postao jedno od poznatijih lica sirijske opozicije i ranije je u više navrata bio zatvaran i proglašavan neprijateljem Assadove uprave. (AA)

19:02

Aktivisti izvještavaju da je nedaleko od četvrti Kadam u Hadžer el Esvedu granatiranje i bombardovanje dovelo do masovnog uništenja. Video snimci prikazuju dim iznad četvrti a sljedeći video snimka prikazuje štetu od eksploziva koji je pogodio krov.

{youtube}3EMcUGa8lns{/youtube}

Aktivisti iz Damaska navode da je najmanje jedna osoba ubijena, dijete, dok je veliki broj druge djece kao i odraslih ranjeno

{youtube}WMix88_jGtM{/youtube}

{youtube}iw6KKPWMaGg{/youtube}

17:30

Sirijski opozicionari uz pomoć jedne Playstation konzole napravili su oklopno vozilo s automatiziranim mitraljezom.

Snalažljivi sirijski opozicioni borcii za upravljanje mitraljezom na oklopnom vozilu koriste kontroler navedene konzole te nekoliko monitora i postavljenih kamera, pomoću kojih prate što se događa oko vozila na zaslonu.

Oklopno vozilo nazvali su Šam II, a napravili su ga od šasije običnog automobila, na koju su varili teške metalne ploče, prenosi RT.

{youtube}pYDTJpPBWRI{/youtube}

10.decembar

——————————————————————————————————

23:00

Izrael je rasporedio jedinice specijalnih snaga u Siriji kako bi pratili režimsko premještanje hemijskog oružja usred međunarodne zabrinutosti da sirijski režim može upotrijebiti ovo oružje protiv opozicionih snaga, izvijestio je danas britansku Sunday Times.

„Već godinama su nam poznate tačne lokacije sirijske hemijske i biološke municije”, izjavio je izraelski izvor za ove novine.

„Ali u protekloj sedmici dobili smo nagovještaje da se ova municija premijestila na nove lokacije”.

Novine dodaju da je operacija dio tajnog rata praćenja sirijskog nekonvencionalnog naoružanja kao i sabotaže njegovog razvoja”.

Sirija je u subotu upozorila da bi opozicione snage mogle upotrijebiti hemijsko oružje u njihovoj borbi protiv snaga predsjednika Bešara el Assada insistirajući da režim nikada ne bi upotrijebio takvo oružje nad svojim narodom.

Međutim, britanski ministr vanjskih poslova, William Hague, je izjavio da postoji dokaz da vlada iz Damaska mogla upotrijebiti hemijsko oružje u sukobu.

Globalna zabrinutost o sirijskom hemijskom naoružanju je porasla nakon što su zvaničnici SAD-a privatno izjavii da je ove sedmice režim počeo sa miješanjem miješa nužne sastojke za vojnu upotrebu plina sarina, snažnog nervnog plina koji uzrokuje potpunu paralizu, a potom smrt.

Pojedini mediji izvještavaju da su ovim sastojcima napunjene bombe ratnih vojnih aviona.

18:40

Nakon što su režimske snage ispustile eksplozivno bure bombu nad Dumom, predgrađe Damaska, i eksploziv nije detoniran stanovnici su došli na mjesto pada kako bi uklonili bomrbu. Međutim šta god da su pokušali nisu uspijeli pomjeriti bombu, a ono što je najčudnije jeste, po njihovim izvještajima, sastav bombe. Stanovnici navode da sadržaj vri i ispušta balončiće zbog čega sumnjaju da bure sadrži hemijske tvari.

{youtube}K3emnVCMZwc{/youtube}

18:25

Opozicioni borci su preuzeli zapovjedno sjedište sirijske vojske u sjevernoj Siriji primoravši više do 100 vojnika da pobjegnu, javlja Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Džebhat el Nusra je pomogla opozicionim borcima da preuzmu navedenu komandu ,dio baze 111.puka, u Šejh Sulejmanu, pokrajina Aleppo.

Opservatorija navodi da su obje strane pretrpjele gubitke dok je oko 140 režimskih vojnika pobjeglo u drugi dio baze u području.

17:45

Posljedice današnjeg granatiranja Džuber četvrti Damaska.

{youtube}7K1PqCs1kn8{/youtube}

17:44

Sirijski aktivisti javljaju da je devet državnih sudija i tužitelja prebjeglo na stranu opozicije. Sirijska Opservatorija za ljudska prava javlja da je posljednji prebjeg iz režimskih snaga predsjednika Bešara el Assada dolazi iz sjevernog grada Adliba. U video snimku postavljenom u nedjelju devet sudija je dalo svoja imena dok jedan od njih čita zajedničku izjavu i poziva druge da prekinu veze sa Assadovim režimom.

{youtube}pAGWqtZqgag{/youtube}

Veliki broj vladinih zvaničnika kao i vojnih oficira napustio je režimske redove kao bi se pridružio opoziciji od kako je počeo ustanak u martu prošle godine.

Bivši premijer Rijad el Hidžab je najviši sirijski zvaničnik koji je do sada prebjegao.

17:38

Aktivisti iz Homsa javljaju da kada su danas režimski avioni granatirali četvrti Homsa jedna od granata pala je na alevitsku pro-režimsku četvrt Arman ubivši najmanje 10 osoba dok je na desetine ranjeno.Aktivisti su ujedno pozvali stanovnike Homs da doniraju krv alevitskim četvrtima kojima je trenutno jako neophodna.

16:25

U nedjelju su izbile borbe između sirijske vojske i pobunjenika u Damasku, nakon što su vladine snage bombardovale u toku noći uporišta opozicije u predgrađu glavnog grada, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

U subotu je u sukobima poginula najmanje 101 osoba, uglavnom u južnim i sjeveroistočnim predgrađima, prema bilansu OSDH-a, organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se poziva na mrežu aktivista i civilnih i vojnih ljekara.

Devetero djece je među žrtvama koje su poginule u subotu, podvukao je OSDH.

U nedjelju ujutro, u borbama koje su izbile južno i jugoistočno od glavnog grada i u samom gradu poginula je najmanje jedna osoba među pobunjenicima.

Glavno vijeće sirijske revolucije, mreža aktivista sa terena, potvrdili su da se vode borbe u četvrti Kadam, na jugu Damaska, a izbila su i jaka bombardovanja u južnim oblastima grada.

Jugozapadno od glavnog grada, vojska je nastavila da bombarduje Daraju, metu velike vojne operacije od prije nekoliko dana, prema OSDH-u.

Periferija Damaska se od sada nalazi u središtu borbi, režim nastoji da ponovo osvoji jednu oblast od osam kilometara oko glavnog grada, koju po svaku cijenu želi sačuvati kako bi bio u poziciji da pregovara oko rješenja sukoba, smatraju stručnjaci.

U toku noći, vojska je bombardovala četvrt Sahur u Alepu, velikoj metropoli na sjeveru. 

Avaz

10:45

Opozicioni borci su u toku jučerašnjeg dana preuzeli grad KanNašir južno od Aleppa

{youtube}idOsH5KfoEU{/youtube}

09.decembar

——————————————————————————————————

23:44

 Više od 63.000 sirijskih izbjeglica, koji su napustili domovinu zbog sukoba, našlo je utočište u susjednom Iraku, objavio Visoki komeserijat UN za izbjeglice.

Podaci, zaključno sa 5. decembrom, pokazuju da se u Iraku nalazi 63.496 sirijskih izbjeglica.

 Većina njih, tačnije 54.550, je u tri provincije oblasti Kurdistan na sjeveru Iraka, 8.852 nalaze se u provinciji Anbar na zapadu zemlje, a preostalih 94 u drugim provincijama, prenijela je agencija AFP.

 Prema podacima UN, 58.213 Iračana se vratilo iz Sirije u domovinu od 18. jula.

19:54

Opozicionari su izabrali brigadnog generala Selima Idrisa, bivšeg oficira Sirijske vojske da vodi njihovu vojnu komandu.

Idrisa, porijeklom iz pokrajine Homs, je izabran od strane 30 vojnih i civilnih članova komande nakon razgovora u turskom gradu Antalija.

Abdelbasset Tavil iz pokrajine Idlib i Abdelkader Saleh iz pokrajine Aleppo su imenovani kao njegovi zamjenici.

Na početku sastanka desile su se određene nesuglasice zbog odsutva zapovjednika poput pukovnika Rijada el Assada, osnivača FSA, zatim brigadnog generala Mustafe el Šejha i generala Husseina Hadž Alija, najviše rangiranog oficira koji je prebjegao iz Sirijske vojske.

Zapadni mediji su istakli kako je nova komanda ‘islamistička’ tvrdeći da zamjenici kao i dvije trećine vojne komande potiču iz islamističkih grupa.

Sigurnosni zvaničnici iz SAD-a, Britanije, Francuske i zemalja Zaljeva kao i Jordana su prisustvovali razgovorima.

19:05

Sirija je danas upozorila Ujedinjene nacije da bi opozicionari mogli da upotrebe hemijsko oružje, nakon što su prošle sedmice stekli kontrolu nad fabrikom koja proizvodi toksični hlor, istočno od grada Aleppa.

“Terorističke grupe mogu da pribjegnu primeni hemijskog oružja protiv sirijskog naroda… pošto su stekli kontrolu nad fabrikom toksičnog hlora”, saopštilo je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da Sirija nikada ne bi upotrijebila hemijsko oružje.

Saopštenje se vjerovatno odnosi na fabriku Sirijsko – Saudijske hemijske kompanije (SYSACCO) u blizini grada Safira, koju su opozicionari iz El Nusra Fronta preuzeli protekle sedmice.

Ova fabrika, koja proizvodi natrijumhidroksid i hlorovodonik, a nalazi se na poljoprivrednom području, bila je meta brojnih pritužbi poljoprivrednika da zagađuje vodu kojom se snadbjeva lokalno stanovništvo.

Sirijsko ministarstvo je poslalo odvojena pisma Savjetu sigurnosti UN i generalnom sekretaru svjetske organizacije Ban Ki-munu u kojima je ponovilo da Sirija “ni pod kojim okolnostima ne bi upotrebila hemijsko oružje, ako ono postoji”.

18:52

Damask:Mesraba: Sedam osoba ubijeno je granatiranjem Mesraba četvrti, a naredni video prikazuje scene odmah nakon granatiranja

{youtube}TlT0mX2DvuY{/youtube}

18:29

Predsjednik za vanjska pitanja u Saveznnoj obavještajnoj službi Njemačke (BND) Gerhard Schindler izjavio je da je sirijski režim Bashara al-Assada pri samom raspadu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Schindler je za list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izjavio kako sirijski režim ne može više preživjeti jer opozicione snage postaju sve organizaovanije i snažnije.

“Sadašnje stanje u zemlji ne pogoduje ni sirijskom režimu niti opozicionim snagama, ali režim Bashara al-Assada gubi kontrolu nad važnim dijelovima zemlje”, kazao je Schindler.

Istakao je da je do sada sirijski režim u nekoliko navrata jasno pokazao da više nije tako snažan i dobro organizovan kao što je to do sada izgledalo.

“Režim u Damasku posljednjih mjeseci daje jesne zanakove da je pri samom kraju i da neće dugo izdržati”, izjavio je predsjednik za vanjska pitanja u Saveznnoj obavještajnoj službi Njemačke.

On je napomenuo kako je posljednjih mjeseci primjetna mnogo bolja koordinacija među grupama opozicione vojske.

“Sirjski režim pokušava da vojne i zračne luke zadrži pod kontrolom, ali među opozicijom koordinacija postaje sve bolja što ih sada čini mnogo djelotvornijima u brbi protiv protiv režima”, kazao je Schindler. (AA)

16:42

Sve bi ovo možda bilo i smiješno i zanimljivo da se ne radi o Assadovim vojnicima i njihovim terevenkama u džamiji u Salaheddinu, Aleppo

{youtube} b3i5jFt9Up0{/youtube}

16:36

Sirijska vojska sukobila se u subotu sa opozicionim borcima u blizini Damaska dok je vojska bombardovala opoziciona uporišta na jugu glavnom grada i njenim sjeveroistočnim predgrađima, navode iz Sirijske Opservatorije za ljudska prava.

Četiri opoziciona borca ubijena su u sukobima oko vladinih ureda između gradova Harasta i Irbina na sjeveroistoku Damaska, navode iz Opservatorije.

Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su o raketiranju oba grada kao i granatiranju Derje.

Opservatorija je također izvijestila o granatiranju nekoliko područja Derje, navodeći da se ovaj grad suočava sa velikom vojnom operacijom režimskih snaga koje nastoje preuzeti kontrolu nad gradom i njegovom okolinom.

U pokrajini Rakka u blizini granice sa Turskom vladini avioni bombardovali su opoziciona uporišta u gradu Tal Ubejd.

Grad Rastan, pokrajina Homs, koji je pod kontrolom opozicionara također je danas pod granatiranjem režimske vojske, dodaju iz Opservatorije dok LCC izvještava da su na desetine ranjene a veliki broj kuća je uništen uslijed žestoke artiljerijske paljbe režimskih snaga.

Rastan, Kusejr kao i četvrti Homsa koje se nalaze pod kontrolom opozicionih snaga već mjesecima se nalaze pod blokadom režimske vojske. (IB)

16:20

Predsjednik Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) Rami Abdurrahman, izjavio je za agenciju Anadolija da Siriji prijeti opasnost od širenja gladi, te da bi veliki broj djece mogao ostati bez hrane.

“Zbog nedovoljnih količina hrane oko dva miliona djece moglo bi se suočiti sa glađu”, izjavio je Abdurrahman.

On je napomenuo da bi sukobi u zemlji najveće posljedice mogli ostaviti na djecu.

“Sukobi u zemlji ne ugrožavaju samo odrasle obične stanovnike nego ozbiljno prijete velikom broju djece koja bi mogla ostati bez dovoljnih količina hrane i namirnica”, rekao je predsjednik Organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji.

On je istakao da je zbog sukoba u zemlji otežan rad humanitarnih organizacija što dodatno usložnjava problem nedovoljnih količina hrane u Siriji. (AA)

10:11

Sirijska stvarnost: Ukradena djetinjstva

Od mnogih stvari koje su uništene u Siriji, od poslova, do kuća i života, djetinjstvo je možda jedna od najtragičnijih.

Dva dječaka sjede i čavrljaju u predgrađu Damaska. Iako je hladno, imaju na sebi japanke i gotovo nikakvu toplu odjeću. Prolazeći pored njih, načula sam slijedeći razgovor:

“Gdje si ti smješten?”

“Kod rođaka, a ti?”

“U podrumu, naša kuća je izgorila, a vaša?”

“Potpuno je uništena, više je nema.”

U Siriji je postalo normalno čuti ovakve razgovore.

Wael je iz Daraje, a Husam je izgubio kuću u Dumi.

Više ne idu u školu niti se igraju. Postalo im je normalno slušati granate i gledati scene ubijanja.

Djetinjstvo se ovdje promijenilo. Svaki dan viđamo slike ubijene djece. Deset mrtvih nakon granatiranja škole ove sedmice i još deset ubijenih u predgrađu prošle sedmice.

Sjećam se ruševne ulice u distriktu Baba Amr u Homsu. Nijedna zgrada nije pošteđena granatiranja, sve su ili zapaljene ili srušene. Nema znakova života. Jedini zvuk koji sam čula je zvuk pucnjave i vlastitih koraka dok sam hodala po staklu.

Na kraju ulice sam ugledala dječaka. Provirio je iz uskog prolaza ne bi li vidio ko je to došao posjetiti njegovo napušteno susjedstvo. Približila sam se njegovoj kući. On, njegova majka i tetka su jedini ostali u čitavom naselju. Njegov otac i brat se još uvijek vode kao nestali.

Djeca koja su izgubila roditelje u sukobima u Homsu

​​”Šta radiš tOkom dana? Igraš li se sa prijateljima?”, pitala sam ga uobičajena pitanja koja se postavljaju djeci.

Onda sam shvatila koliko su ta pitanja nebitna u Baba Amru u kojem se ne čuje smijeh, niti nogometna lopta kako udara u zid dok se djeca svađaju oko toga ko je pobijedio.

Dječak se stidljivo nasmijao. Jednostavno je rekao: “Ja više nemam prijatelja, svi su poginuli. Pogodila ih je granata i poginuli su.” Nestao mu je osmijeh s lica. Pokrio je lice rukama, spustio glavu u očaju i otišao.

U Siriji roditelji više ne razmišljaju o najboljem obrazovanju za djecu, gdje će ići za vikend niti gdje im će kupiti novu knjigu ili igricu. Svi razmišljaju o smrti. Gledaju u mrtva tijela razbacana po ulicama, a ponekad i blijeda lica djece koja su se možda smijala, ili su bila uplašena u trenutku kada su čuli zvuk granate.

Rabie je bio jedan od njih. Ima 12 godina, voli školu i želi biti učitelj. Jednog dana je izašao kupiti hljeb za svoju porodicu kada su iz ratnog aviona počeli pucati po njegovom naselju u Harasti, istočno od Damaska. Trčao je najbrže što je mogao, ali je izgubio nogu i ruku.

Kad sam ga upoznala, Rabie se pokušavao suzdržati. Njegove oči su također povrijeđene, ali i dalje je imao blagi osmijeh na licu.

“Neću odustati, jednog dana ću biti učitelj”, rekao je. “Ne smijemo se predati”, dodala je njegova majka, pokušavajući sakriti suze. “Dobićemo našu slobodu i dići ćemo se na noge.”

Ova djeca i dalje žude za normalnim životom. Kadgod se proširi glas o tome da su stigle nove knjige ili igračke, sva djeca se okupe i žele čitati, slikati, pjevati ili plesati. I dalje žele živjeti.

Nedavno sam posjetila kuću punu djece iz Holmsa, Idliba, Hama i Damaska.

Čim su ugledali bojice i papir, počeli su crtati kuće i revolucionarne zastave. Jedan dječak je ustao i počeo pjevati jednu od oslobodilačkih pjesama. Uzbuđenje je ispunilo prostoriju. Djeca su počela skakati i pljeskati, baš kao što su to radili i na uličnim protestima. Podigli su ruke i pobjedonosno uzvikivali.

Lina Sinjab

08.decembar

—————————————————————————————————–

22:17

Lattakija:Opozicioni borci oslobodili vojnu bazu na planini Turkmen

{youtube}81Ay2kG3V8g{/youtube}

22:12

Zanimljiv izvještaj Lokalnih koordinacionih odbora

Lattakija: Faranlak: Žestoki sukobi između FSA i režimskih snaga usred pokušaja režimskih snaga da opkole četvrt dok FSA spriječava njihov upad 

Oo što je interesantno jeste da ne možemo locirati Faranlak niti smo u mogućnosti pronaći ga na mapi. Razlog-Faranlak nije ni grad niti četvrt već šuma na samo 5 km sjeverno od grada Lattakije.

Obično borbe u Lattakiji su na planinama na istoku, kilometrima udaljene od grada kojeg većina smatra uporištem Assadovog režima. Ipak ova borba je se odvija između grada i važne pomorske baze.

Koliko su žestoki sukobi? Ne znamo,ali ukoliko su izvještaji tačni postaje jasno da Assadovo uporište nije toliko imuno na napredovanje opozicionih snaga. Šta reći osim naprijed momci!

22:04

Sky Arabia je postavio sljedeći video snimak koji prikazuje veliki broj različitog oružja koje koristi FSA u napadu na sjedište obavještajne službe zračnih snaga u Aleppu

{youtube}Za5q-tMIuEg{/youtube}

20:27

Holandija je u petak odlučila da će uskoro poslati u Tursku na granicu sa Sirijom dva proturaketna sistema Patriot i 360 vojnika, izvijestila je holandska agencija ANP, pozivajući se na holandskog ministra vanjskih poslova Frans Timmermansa.

Precizno mjesto raspoređivanja raketnih sistema treba biti određeno u dogovoru s Ankarom, ali i sa Sjedinjenim Državama i Njemačkom, dvije druge članice NATO-a koje raspolažu tim sustavima, izvijestio je taj izvor.

Turska je 21. novembra tražila raspoređivanje protuzračne raketne odbrane Patriot, koje u letu mogu uništiti rakete iz Sirije.

NATO je u utorak odobrio taj zahtjev i kazao da su Washington, Berlin i Den Haag saglasni. Tri zemlje NATO-a koje posjeduju Patriot će odlučiti o broju raketa, datumu i trajanju raspoređivanja.

18:50

Na sastanku sirijskih opozicionih oružanih grupa u Turskoj izabrana je jedinstvena komanda od 30 članova.

„Komanda je ogranizovana na nekoliko frontova. Mi smo trenutno u procesu biranja vojnog viođe kao i političkog oficira za vezu u svakom regionu”, rekao je jedan neimenovani delegat koji je prisustvovao sastanku.

Sigurnosni zvaničnici SAD-a, Britanije, Francuske, zemalja Zaljeva kao i i Jordana su prisustvovali sastanku koji se dogodio nekoliko dana prije održavanja konferencije Prijatelji Sirije.

18:39

Pedest izmasakriranih tijela pronađeno je u Deir ez-Zuru navode aktivisti. Za snimak u prilogu aktivisti navode da je ubijena jedna cijela porodica.

{youtube}0drtnO2F01c{/youtube}

Lokalni koordinacioni odbori navode da su žrtve pronađene u fazi raspadanja uhapšene prije dva mjeseca ali da su tek danas pronađena njihova tijela a da članovi porodica nisu uspijeli da dopru do njih zbog iznimno jake blokade područja.

18:33

U drugom po veličini gradu u Siriji, Aleppu, vlada nestašica hljeba a stanovnici čekaju u redu više od šest sati kako bi kupili hljeb koji se prodaje za 125 sirijskih funti (oko 3 KM). Nestašice struje i visoke cijene naftnih derivata otežavaju pekarama rad tako da ne mogu zadovoljiti potrebe za neophodnim hljebom. Dizel se prodaje za 200 sirijskih funti (oko 3.90 KM) po litru dok je cijena benzina 125 sirijskih funti. Stanovnici su primorani da koriste primitivne načine kuhanja hrane dok cijena jedne plinske boce za kuhanje iznosi čak 67.50 KM.

{youtube}9A1Bs7AGR3w{/youtube}

18:22

Već danima pojavlju se izvještaji da FSA brigade osiguravaju granične prijelaze i kontrolne punktove na granici sa Jordanom, pokrajina Dera’a. Ovakve vijesti su došle nakon sedmica eskalacije akcija opozicionih boraca nad sirijskom vojskom u ovoj južnoj pokrajini. Danas su ove vijesti potvđene izvještajem Centra za strateška istraživanja i komunikaciju koji sada tvrdi da 70 odsto pokrajine Dera’a se nalazi pod kontrolom FSA

„U Dera’i pukovnik Jaser Abud, zapovjednik FSA u ovoj pokrajini, je izjavio da 70 odsto Dera’e se nalazi pod njihovom kontrolom nakon što su preuzeli potpunu istočnu granicu sa Jordanom. Dalje prema jugu u Kuneitri u blizini okupirane Golanske visoravni opozicionari su preuzeli zgradu zračne obavještajne agencije kao i policijsku stanicu u Kan Arnabehu”.

17:30

Opozicione snage su proglasile međunarodni aerodrom u Damasku vojnim ciljem, upozoravajući civile i aviokompanije da ga ne koriste.

U toku prošle sedmice aerodrom je zbog borbi u blizini bio zatvoren dva dana a nakon toga ograničen je promet.

17:17

– Filippo Grandi, generalni sekretar UNRWA-e, UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, vratio se iz Sirije gdje je posjetio oko 500.000 palestinskih izbjeglica sa porukom: „Palestinci trebaju ostati neutralni i svi to moraju poštovati. Niko ne treba da ih uvlači u krizu. Većina ne želi da se bori. Oni znaju da će biti čak i gore. Svakodnevno se ubijaju Palestinci u Siriji.”

Grandi je u srijedu i četvrtak bio u Damasku gdje se susreo sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Validom Muallimom, zamjenikom ministra Fejsalom Mukdadom, ruskim ambasadorom i izaslanikom UN-a i Arapske Lige, Lakhdarom Brahimijem.

Grandi kaže da vlada tvrdi da ne podstiče naoružane grupe, ali je izrazio zabrinutost za Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP), oružanu grupu koja podržava rećim.

PFLP je naročito jak u Jarmuk kampu u Damasku, gdje boravi oko 150.000 izbjeglica.

„U Jarmuku ne postoji momenat kada ne čujete minobacače”, kaže Grandi.

07- decembar

——————————————————————————————————

23:58

Sirijski aktivisti sa interneta pozvali su petak na demonstracije koje trebaju odbaciti bilo kakvo buduće angažovanje plavih šljemova UN-a,

„Ne ‘mirovnim’ snagama u Siriji’ je slogan koji je najavio demonstracije koje se tradicionalno održavaju u Siriji nakon džumana namaza.

Prošle sedmice mirovni izaslanik za Siriju, Lakhdar Brahimi, je izjavio da je Siriji potrebno što hitnije primirije kao i angažovanje u većem broju mirovnih snaga.

Pro-režimski aktivista Umar Šakir kaže :” Želimo poslati poruku ne samo međunarodnoj zajednici već i sirijskoj opozciiji da niko ne terenu neće prihvatiti raspoređivanje plavih šljemova.

Mirotvorci bi značili da će Sirija biti podijeljena na dva dijela i to na područja za i protiv režima. Mi smo protiv dijeljenja Sirije. Opoziciona FSA velikom brzinom napreduje ka glavnom gradu. Ukoliko dođe do raspoređivanja plavih šljemova to će omogućiti režimu da ostane na vlasti.”

23:54

Današnja izjava dana potiče od zamjenika ministra vanjskih poslova Sirije Fejsala Mikdada gdje on jasno kaže: “Mi ne znamo imamo li hemijsko oružje”,

{youtube}Erx5pPWdUt4{/youtube}

kako drugačije prokometarisati nego da njegova izjava toliko podsjeća na još jednu izjavu i  to izrečenu na prorežimskoj televiziji TV Ed-Dunja

“Teroristi koji su danas izvršili samoubilački napad su uhapšeni”

23:27

Veliki broj video snimaka prikazuje opozicione borce FSA kako prikupljaju mine za koje kažu da su ih režimske snage postavile duž granice sa Turskom. Naredni video snimak navodno je snimljen u Kirbat el Džuzu

{youtube} tJ7LJcbzg2c{/youtube}

dok sljedeći video snimak prikazuje jedan od najgorih načina otkrivanja mina gdje jedan od FSA boraca baca blokove sa krova kako bi detonirao eksploziv

{youtube} gTpMmCQqhwQ{/youtube}

23:19

Lebanonska El Manar televizija prenosi da je jedna osoba ubijena a 20 drugih je ranjeno u eskploziji u četvrti Mezzeh u Damasku.

Po snimku sirijske državne televizije čini se da se radi o veoma snažnoj auto-bombi

{youtube}_gaRcDt_3IA{/youtube}

23:06

Juče smo objavili vijest i o preuzimanju glavne vojne baze režimskih snaga van Damaska. Prema izvorima helikopterska zračna baza u Arkabi je preuzeta i dva tenka su uništena iako pojedini izvori navode da se radi o četiri tenka. Ova baza je jedna od glavnih odbrambenih baza u blizini ceste koja vodi ka međunarodnom aerodromu i na njoj se nalazilo između 6 i 12 vojnih borbenih helikoptera Mi-8.

Ovi helikopteri predstavljaju jedno od oružja kojeg se stanovnici najviše plaše, naročito u predgrađima Damaska.

Pad ove baze je još jedan znak koliko je s vojne strane slab režim u blizini glavnog grada.

22:40

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da je u toj zemlji poginulo najmanje 42.000 ljudi, od marta prošle godine kada su počeli sukobi..

“Ubijeno je najmanje 29.455 civila, zatim 1.426 vojnika koji su prešli na stranu opozicije i 10.551 vojnika”, rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor te nevladine organizacije za ljudska prava.i.

“U sukobima je ubijeno još 652 ljudi čiji identitet ne možemo da utvrdimo. Za 21 mjesec poginulo je ukupno 42.084 ljudi”, rekao je Abdel Rahman.

“Kada se kriza okonča, vjerovatno ćemo pronaći još žrtava jer se u zatvorima nalaze na hiljade ljudi koji se vode kao nestali”, rekao je Abdel Rahman.

Pored toga, dodao je on, niti vojska niti opozicionar ne žele da objave potpune liste svojih žrtava, što je dio njihovog propagandnog rata.

21;42

Prema velikom broju izvora opozicionari su izvojevali seriju pobjeda širom istočnog Damaska.U Harasti, sjeveroistočnom Damasku traju žestoke borbe opozicionih i režimskih snaga. Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju o žestokim borbama između navedenih snaga oko kontrolnog punkta Bekeri i područja Džisrin. Lokalni koordinacioni odbori također dodaju da je veliki broj vojnika iz 41. brigade režimskih snaga u Dehejt el Assadu prebjegao.

U prilogu LCC je objavio i video snimak za koji kaži da prikazuje dim iznad sjedišta režimskih snaga u Harasti nakon napada FSA

{youtube}VMOUmL0DBSo{/youtube}

U Irbinu, jugozapadno od Haraste, opozicione snage također vode žestoke borbe. Prema nekoliko izvora preuzet je jedan tenk režimskih snaga

{youtube}qfteIsuPeX8{/youtube}

Postoje čak i izvještaji da je FSA preuzela još jednu bazu u Istočnoj Guti., a juče smo javili o preuzimanju baze 22. brigade protivzračne odbrane u ovom području. Na internetu je postavljen snimak opozicionih snaga kako voze tenk mada nije jasno da li je tenk zarobljen pri preuzimanju baze ili su isti koristili prilikom borbi za bazu

{youtube}zrb93DOJqmI{/youtube}

U drugom video snimku kojeg su postavili iz brigade Šehid Hamza prikazani su opozicioni borci koji tvrde da su preuzeli bazu istočno od Damaska i da su svi Assadovi vojnici unutar baze ubijeni. Ova baza, Ša’ab, nalazi se na cesti koja vodi ka aerodromu

{youtube}zBH9vY8U7xY{/youtube}

17:32

Prema velikom broju izvora FSA je preuzela sjedište Baath stranke i očekuje se da će uskoro zauzeti cijeli grad, El Safira u blizini Aleppa.

Međutim tu postoji i problem, južno od el Safire, na periferiji grada, smješten je veliki broj vojnih baza. Prema velikom broju stručnjaka ove baze čuvaju skladišta onoga što može biti najveća zaliha hemijskog oružja u cijeloj regiji.

Naravno da niko nije siguran da se hemijsko oružje još uvijek nalazi tu ali  režim već neko vrijeme nema potpunu kontrolu nad cestama u i oko područja, velika je mogućnost da ukoliko baze padnu, koja god da opoziciona jedinica je preuzme pod svojom kontrolom će imati veoma opasno oružje.

Sljedeći video snimak prikazuje sjedišteBaath stranke pod kontrolom opozicionih jedinica:

{youtube}Hv0eEXA3V08{/youtube}

06.decembar

syriagun2384140k

Leave a Reply

*

captcha *