23:12

Sa padom helikoptera,zatim zračne baze u blizini Damaska kao i velikim brojem video snimaka koji pokazuju napredovanje FSA u Deir ezZuru ovo je sasvim uspješan dan za opozicione borce.

Također večeras se pojavio veliki broj značajnih izvještaja koji tek trebaju biti potvrđeni. Na primjer, aktivisti cijeli dan izvještavaju o tome da je FSA preuzela bazu u el Safiri, istočno od Aleppa, gdje je FSA na svojoj stranici tvrdi da je ubila oko 70 režimskih vojnika i preuzela značajne količine naoružanja i municije, kao i druge opreme. Međutim još uvijek nema video snimaka koji bi potkrijepio izvještaje.

Večeras se pojavio i nepotvrđeni izvještaj da je istočno od Damaska oboren MiG. CFDPC od svih grupa aktivista daje najpotpuniji izvještaj o obaranju MiGa

“Emmahat el Mu’minin brigada oborila je borbenog lovca režimskih snaga u Istočnoj Guti, Damask.” Oni dalje navode da je lovac pao na mjesto gdje se nalazi smješten 35. puk specijalnih snaga u el Gusule području u blizini međunarnodnog aerodroma u Damasku.

Također pojavili su se izvještaji, bez video potvrde, koji navode da su danas oborena 3 helikoptera a ne jedan.

Navodno drugi helikopter je oboren u blizni el Najrab aerodroma u Aleppu.

20:02

Damask je na udaru i broj žrtava je u porastu. CFDPC izvještava o jakom granatiranju Zabadanija, 20 km sjeverozapadno od Damaska:

Jutros je obnovljeno granatiranje stambenih zgrada u Zabadaniju, a veliki broj kuća je uništen a desetine osoba su povrijeđene. Pod granatiranjem je naročito tr el Džisr, el Ara i zapadni dijelovi

{youtube} -5iFMEWFuy8{/youtube}

LCC navode da je granatiran i Džuber

{youtube}jmvIIFp3ezQ{/youtube}

U međuvremenu na sjeveru, u pokrajini Idlib, oko 20 osoba ubijeno je kada su fabriku maslina bombardovali sirijski ratni avioni.

Fadi el Jassin, aktivista iz Idliba, izjavio je za AP da se na desetine osoba okupilo kako bi presovali masline kada je ratni avion napao.

“Nije nam odmah bilo jasno zbog čega je presa za cijeđenje maslina bila meta. Ovo je još jedan masakr režimskih snaga”, kaže el Jassin.

“Sada je sezona cijeđenja maslina”, kaže el Jassin, dodajući da veći broj fabrika za presovanje maslina u području ne funkcioniše zbog borbi koje se odvijaju u regionu.

“Fabrike koje rade su ovih dana pune ljudi”, kaže on.

18:26

Aktivisti izvještavaju da su opozicioni borci osvojili još jednu bazu protuzračne odbrane.

Grupa aktivista iz Damaska, CFDPC, navodi: FSA je uspijela da preuzme potpunu kontrolu nad bazom protuzračne odbrane 666 u Seida Zejneb području, južni Damask.

{youtube} 3EfFKGfpwLg{/youtube}

Do sada na internetu je postavljen samo prethodni video snimak na kojem se vidi mali broj boraca i ne prikazuje se cijela baza,a također nema ni pucnjave. Dugoročniji značaj ove pobjede zavisi od oružja koje je FSA ovdje preuzela ali simbolično značenje je jasno-preuzeta je još jedna značajna baza i to na periferiji glavnog grada. Ukoliko se Assad toliko fokusirao na Damask, zašto je onda FSA još uvijek u mogućnosti da preuzima baze ‘pred vratima’ centra njegove moći?

17:27

Lokalni koordinacioni odbori su javili da je u Istočnoj Guti, pokrajina Damask, oboren borbeni lovac MiG, međutim ovo su još uvijek nepotvrđene vijesti

17:21

Sukobi oko Deir ezZura su na mnogo načina spora, krvava borba iscrpljivanja koja traje već mjesecima gdje slabije naoružana FSA se suprostavlja znatno opremljenijoj Assadovoj vojsci. Uprkos tome FSA lagano napreduje sa povremenim neuspjesima.

FSA je preuzela El Bukemal, zatim obližnju Hamdan zračnu bazu kao i nekoliko drugih velikih baza u blizini el Mejadina. Danas su opozicione snage izvijestile da su preuzele artiljerijsku bazu u blizini Mejadina, preuzevši značajne količine naoružanja.

Sljedeći snimak prikazuje borbu za ovu bazu

{youtube}pMH-j8Sabc8{/youtube}

Sljedeći video je, navodno, snimljen nakon borbe gdje se vidi veliki opozicioni konvoj kojeg predvodi el Nusra Front, tenkovi kao i druga oklopna vozila. Konvoj se izgleda kreće ka sjeveru od Mejadina prema Deir ezZuru

{youtube}vJyiqYgI7W0{/youtube}

15:40

Prema Lokalnim koordinacionim odborima FSA je oborila helikopter u blizini baze Šejh Sulejman, zapadno od Aleppa i to kako se doima SAM-om, projektilom zemlja zrak

{youtube}J-VeH3N3N80{/youtube}

27.novembar

———————————————————————–

22:45

U proteklim mjesecima sukoba u Siriji opozicioni borci su koristili auto-bombe, čak i daljinski kontrolisana auta kako bi napadali vojne kontrolne punktove. U posljednje vrijeme ovakvi bombaški napadi su uveliko smanjeni jer se FSA fokusirala na napade i preuzimanje teritorija tradicionalnijim sredstvima.

Prema aktivistima Ahrar el Šam brigada koristila je vozilo na daljinsko upravljanje kako bi uništila vojni kontrolni punkt na cesti ka gradu Idlib. Izgleda da je neka vrsta teške artiljerije, vjerovatno  iz vojnih baza koje su opozicionari preuzeli, uzeta kao primarno punjenje bombe

{youtube}r8FhC8GYtD4{/youtube}

22:34

El Arabija i AFP izvještavaju o zračnom bombardovanju izbjegličkog kampa u Atmi,koji se nalazi nedaleko od granice sa Turskom.

„Sirijski ratni avioni bacili su tri bombe ili rakete na zapovjedni centar opozicionih boraca na sejverozapadnu zemlje u blizini turske granice bez žrtava, prenosi novinar AFP-a.

Zračni napad na grad Atme dogodio se oko 10 sati (8 GTM), navodi dalje novinar AFP-a.Cilj je bila škola gdje se nalazi vojna komanda opozicione brigade Orlovi Damaska.

Novinar dalje navodi da su tri kuće, bašta i cesta oštećeni. Stanovnici su naveli da se radi o tri bombe dok drugi izvori navode da su rakete prouzrokovale štetu.

Jedan od očevidaca, Ahmed, navodi da su dva sirijska borbena lovca ispalila pet raketa. Tri su pogodile područje farme a druga dva su pogodila zgrade u blizini baze.

Napad sirijskih aviona u ponedjeljak je bio jedan od najbližih turskoj granici. Ahmed kaže da je to prvi put da je za cilj bila baza FSA koju je formirao Mustafa el Šejh kada je prešao na teritoriju Sirije iz Turske prije dva  mjeseca.

Jedan od aktivista iz Sirije navodi da je kamp koji je bombardovan u izgradnji pa tako nije bilo ni žrtava.

Ova priča je interesantna iz više razloga. Kao prvo, ovo je prvi put od kako je Turska počela uzvraćati paljbu na Assadove snage da režim sprovede napad tako blizu granice. Već mjesecima FSA djeluje u sjevernoj Turskoj i to u očitoj zoni zabrane leta, dok je režim strahovao da napadne položaje FSA u blizini granice. Ovo je bio izgleda test, iako su promašili ciljeve, koji je pokazao da Turska nije toliko brza na obaraču kao što je sirijski režim strahovao.

Također ovaj napad je došao upravo nakon što je Turska objavila da namjerava postaviti Patriot projektile na drugoj strani granice, potez za koji Turska insistira da nije u svrhu uspostavljanja zone zabrane leta u Siriji. Onda kada se projektili postave bombaški napadi na ovoj udaljenosti od turske granice bit će veoma rizični za Assadove zračne snage.

21:42

Lokalni koordinacioni odbori javljaju o novom masakru režimskih snaga, kako oni navode režimske snage ubile su 28 osoba u predgrađu Damaska, Derji. Oni su ubijeni nakon što su prije nekoliko dana uhapšeni na izlazu iz grada dok su pokušavali pobjeći od režimskog granatiranja.

Ujedno LCC navodi da se bilans današnjih žrtava povećao na 140 osoba, uključujući šest žena i petoro djece: Damask i njegova predgrađa 79 osoba, uključujući i osobe koje su ubijene uslijed mučenja u Derji, Aleppo 24, Hama 10, Dera’a 8, Homs 8, po četiri osobe u Idlibu i Kuneitri, Deir ezZur dvije ubijene osobe i jedna ubijena osoba u Rakki

21:33

Sirijska opoziciona koalicija u ponedjeljak imenovala je aktivistu za ljudska prava kao svog ‘ambasadora’ u Londonu, stoji u izjavi Koalicije postavljenoj na internet.

„Opoziciona koalicija objavljuje imenovanje predsjednika Sirijske Komisije za ljudska prava (SCHR), Velida Safura, za ambasadora u Londonu. On je drugi ambasador sirijske revolucije”, objavila je Nacionalna koalicija na svojoj stranici.

Velid Safur je porijeklom iz Homsa, i nekadašnji je nastavnik koji je 1986. oformio SCHR a nekoliko puta je hapšen prije nego što se preselio u London, gdje je bio predstavnik sirijskog ogranka Muslimanskog bratstva.(IB)

20:24

Ranije smo prenijeli vijest da je kontroloni punkt na cesti između Deir ezZura i Rakke sada pod kontrolom FSA. Sa bazom 46 puka koja je sada pod kontrolom FSA, preuzetom branom Tišrin, FSA manevrisanjem na istoku, zapadu i sjeveru od Aleppa, kao i sad ovim preuzetim kontrolnim punktom plan FSA je sasvim jasan-opkoliti i izolovati Aleppo čak iako velike baze unutar grada ostanu pod režimskom kontrolom oni će ostati potpuno izolovani od ostatka zemlje i sukoba

18:21

Francuska je danas donirala 1.200.000 eura kao hitnu pomoć sirijskoj opoziciji, prenosi AFP

17:08

Prema Lokalnim koordinacionim odborima danas je ubijeno 67 osoba, Damask i njegova predgrađa 29 osoba, Aleppo 9 osoba, Homs 7, Dera’a 8, Hama 4, Dera’a 4, Kuneitra 4 i dvije ubijene osobe u Deir ezZur.

Broj ubijenih osoba u Damasku i predgrađima je porastao a izvještaji sa terena govore o jakim zračnim napadima kao i kampanjama granatiranja. Video snimak iz Derje, zapadno od Damaska, prikazuje kuću u plamenu nakon eksplozije. Derja je inače jedno od najžešće pogođenih mjesta u proteklim sedmicama.

{youtube}R0hhRHWJPhY{/youtube}

Derja nakon granatiranja

{youtube}_bLc81VcmmI{/youtube}

16:37

FSA preuzela kontrolu nad kontrolnim punktom BuHamid na cesti Rakka- Deir ezZur

{youtube}VvpbypVwtts{/youtube}

16:07

Jutros je NPR izvijestio, na osnovu informacija dobijenih od prebjega iz režimskih snaga, da Assad povlači svoje snage, naročito tenkove i avione sa frontova i da ih usmjerava ka Damasku. Ovo se podudara i sa izvještajima sa terena jer je u posljednje vrijeme FSA preuzela velike baze u Deir ezZuru i periferne baze u Aleppu što sve indicira da FSA dobro koristi povlačenje Assadovih snaga. Interesantno je da uprkos povlačenju režimske vojske i njihovom koncentrisanju oko glavnog grada FSA je ipak uspjela da preuzme nekoliko velikih baza istočno i zapadno od Damaska.

16:00

Pokrajina Idlib:Sirijske zračne snage bombardovale su opozicione baze u gradu Harem, jedan opozicioni borac je ubijen dok je nekoliko ranjeno. Borbeni lovci također su bombardovali pogranični grad Atma koji se nalazi na samo nekoliko metara od turskog izbjegličkog kampa. Sirijska Opservatorija navodi da su turske kopnene snage pucale na sirijske zračne snage.

15:05

 Sirijski opozicioni borci i kurdski borci postigli su sporazum o primirju kako bi se okončao višednevno nasilje u sjevernom gradu Ras el Ajn u blizini granice sa Turskom u koji su opozicione snage ušle ranije ovog mjeseca.

 Opozicionari su pozdravili primirje postignuto u subotu.

 Nizzar ebu Akkar, zamjenik zapovjednika jedinice Guraba el Šam, najveće opozicione grupe u Ras el Ajnu, kaže da su članovi Stranke demokratskog jedinstva Kurdistana (PYD) se složili da se drže po strani i da se ne bore više protiv boraca FSA u području.

„PKK i PYD su obećali da se neće biti protiv naše revolucije. Također su obećali da neće pomagati režimu i njegovim Šabbihama i da nam neće stajati na putu između nas i režima”, kazao je Akkar.

14:53

Opozicione snage postepeno opkoljuju Damask

IslamBosna.ba-Glasnogovornik opozicionog bataljona El Faruk iz Damaska izjavio je u ponedjeljak da opozicionari rade na tome da postepeno opkole Damask kako bi povećali pritisak na režim i uništili ga.

„Borbe koje se vode između režimskih i opozicionih snaga u Damasku su neminovan ishod nakon oslobađanja područja koje okružuju glavni grad i gdje su režimske snage bile pozicionirane”, izjavio je Abdullah el Šami.

Šami je također rekao da svi FSA bataljoni međusobno sarađuju dodajući da je svaki bataljon odgovoran za određeno područje i ima vlastitu misiju.

00:30

 Ranije smo pisali o borbama koje se vode za Tišrin branu koja se nalazi na 90 km od Aleppa a preko koje bi opozicione snage povezale dvije pokrajine, Rakku i Aleppo.

Prema večerašnjim video snimcima opozicioni borci se nalaze unutar kontrolne sobe kao i prostorije gdje su smještene turbine

{youtube}HK01Kk106kY{/youtube}

{youtube}06xK9aCGzFM{/youtube}

26.novembar

——————————————————————————————————-

23:49

Oficiri sa pet frontova (sjeverne, zapadne, južne, istočne i centralne Sirije) ujedinili su se u Slobodnu oficirsku skupštinu s ciljem podrške FSA i borbi za oslobođenje Sirije. Skupština će predstavljati jezgro oko kojeg će se okupljati prebjegli oficiri kako bi se oformila jedinstvena nacionalna vojska, zalažući se za odvajanje vojske od politike,…također ova formacija će predstavljati osnovu za formiranje nove sirijske regularne vojske

{youtube}XjhPjdOqd6I{/youtube}

23:30

Aktivisti uključujući i Lokalne koordinacione odbore izvijestili su da je ubijeno 10-oro djece kada su režimske snage granatirale  Deir esSafir.Po navodima aktivista djeca su se nalazila u svojim dvorištima kada su ubijena. LCC navodi da su dvije kasetne bombe pale u ovo selo na 15 km od Damaska. 

„Nijedno ubijeno dijete nije imalo više od 15 godina. Među 15 ranjenih nalaze se i dvije žene, ranjenici su bili ispred svojih kuća u dvorištima”, kazao je Ebu Kassim, aktivista iz Deir esSafira.

„Unutar sela nije bilo boraca kada je napad izvršen. Oni djeluju po periferiji, a ovo je bilo nasumično bombardovanje”, doda o je on.

Ebu Kassim navodi da se radi o kasetnim bombama.

„Sakupili smo do sada 70 bombleta”, rekao je jedan drugi stanovnik.

{youtube}f4fAWhYkKZc{/youtube}

{youtube}_cTvb-jTe3Y{/youtube}

{youtube}CtXwqdc0gYc{/youtube}

21:25

Helikopter iz baze Merdž el Sultan sada je pod kontrolom opozicionih snaga

{youtube}cgkVCrOKFqw{/youtube}

{youtube}U7DuSY7TfwA{/youtube}

21:20

Opozicionari preuzeli kamp za obuku pro-režimskih Palestinaca

IslamBosna.ba-Sirijski opozicioni borci preuzeli su trening kamp pro-režimske palestinske frakcije u blizini Damaska nakon žestokih sukoba, prenosi Sirijska Opservatorija za ljudska rpava.

“Opozicioni borci su napali trening kamp Generalnog zapovjedništva fronta za narodno oslobođenje (PFLP-GC) u području Rihan, pokrajina Damask, nakon žestokih sukoba sa lokalnim borcima”, navode iz Opservatorije.

Oni dodaju da su opozicioni borci preuzeli potpuno kontrolu nad kampom nakon napada u subotu sa žrtvama na obje strane, uključujući i žrtve među porodicama nekoliko palestinskih esktremista.

Kamp je preko 30 godina funkcionirao kao baza otpora, gdje je obučeno na hiljade palestinske omladine i stotine gerilaca koji su ponizili cionističkog neprijatelja tokom važnih operacija”, stoji u izajvi PFLP-GC u kojoj osuđuju subotnji napad.

Državna novinska agencija SANA navela je izjave zvaničnika koji kaže da je napad izvršile naoružane terorističke grupe u savezu sa Mossadom koje rade za cionističkog nepriajtelja kao odgovor za operacije koje je izvršio Front protiv Tel Aviva.

PFLP-GC u srijedu je preuzeo odgovornost za bombaški napad na autobus iz Tel Aviva u kome je ranjeno 29 Izraelaca.

„Naše gerilske ćelije u srcu Palestine uspijele su da izvrše bombaški napad na jedan od gradskih autobusa u Tel Avivu poslavši snažnu poruku neprijateljski vođama da vršenje pokolja nad našim civilima neće proći nekažnjeno”, poručili su iz Fronta.

Izraelska unutrašnja služba sigurnosti Šin Bet uhapsila je pripadnike ćelije optužene za bombaški napad izvršen u četvrtak koji je, navodno, povezane sa „Hamasom i Islamskim džihadom”. Oni su saopštili da su organizatori regrutovali jednog izraelskog državljanina da izvrši napad.

Početkom novembra PFLP-GC se borio rame uz rame sa vojnicima lojalnim Assadu protiv opozicionih boraca u palestinskom izbjegličkom kampu Jarmuku, južni Damask. Akitvisti navode da se druge palestinske frakcije bore uz opozicionare.

Na čelu PFLP-GC se nalazi Ahmed Džibril, nepokolebljivi saveznik Assada. 

Aktivisti trenutno izvještavaju da režimske snage kao odmazdu žestoko granatiraju Jarmuk kamp.

21:01

Aktivisti su postavili video snimak koji prikazuje uništeni helikopter kao i druge preuzete helikoptere u bazi Merdž el Sultan u blizini Damaska

{youtube}QpAsr8PQSbc{/youtube}

17:48

Aktivisti su večeras postavili video snimak na kojem je navedeno da prikazuje zapaljene automobile i oklopna vozila u bazi Merdž Sultan

{youtube}9KHRseppAg4{/youtube}

15:48

Režimske snage ovog vikenda su pojačale granatiranje na predgrađe Damaska, Derju, a već je među stanovnicima zavladao strah da će upasti u područje.

Na stotine osoba ubijeno je u ovom predgrađu krajem avgusta jednim djelom od granatiranja ali veći dio napadima od vrata do vrata

Video snimak koji prikazuje jučerašnje uništenje ovog predgrađa

{youtube} 2ob59Obvr3Q{/youtube}

15:44

Pojedini međunarodni mediji objavili su vijest da su opozicione snage preuzele bazu Merdž el Sultan, istočno od Damaska.

Sljedeći snimak prikazuje opozicione borce unutar baze

{youtube}9mxTzaTzrS0{/youtube}

14:48

Predgrađa Damaska:Derja:Stanovnici su pronašli 12 tijela u Muvasa bolnici. Oni su umrli uslijed mučenja nakon što su bili uhapšeni prošlog četvrtka prilikom pokušaja da pobjegnu iz područja

11:09

Al Jazeera English je postavila interaktivnu sliku zvaničnika režima koji su prebjegli ili su ubijeni. U ovoj grafici, koja uključuje video snimke i detalje iz raznih izvora uključeni su i posljednji prebjezi vrhovnog sudije u pokrajini Deir ezZuru, Ali Auna, generala Munira el Haririja iz policije Deir ezZura.

AJE navodi 73 prebjega, tri ministra, 4 parlamentarca, 13 diplomata kao i i 53 viša zvaničnika vojnih i sigurnosnih snaga.

Untitled

eads

 detaljnije na 

http://www.aljazeera.com/indepth/interactive/syriadefections/2012730840348158.html?utm_content=automate&utm_campaign=Trial6&utm_source=NewSocialFlow&utm_term=plustweets&utm_medium=MasterAccount

25.novembar

——————————————————————————————————

23:35

U izjavi brigade el Habib Mustafa odgovorne za napad na aerodrom Merdž Sultan stoji: Da je zarobljen

• Zarobljen jedan tenk T72

• Zarobljeno BMP oklopno vozilo za prijevoz vojnika

• Dva režimska tenka oštećena

• Dva oklopna vozila oštećena

• 50 režimskih vojnika zarobljeno

• 10 režimskih vojnika ubijeno ili ranjeno

• FSA kontroliše radar za rano upozorenje od nadolazećih raketa koji je sastavni dio baze

Iz brigade dodaju da trenutno traju borbe za preuzimanje drugog dijela baze

Ukoliko je istina ovo može biti vrlo značajna pobjeda za FSA i to na samo 15 km od glavnog grada. Kraće ovo bi značilo da ukoliko režim žrtvuje baze u ostatku zemlje kako bi se fokusirao na Damask onda im strategija ne funkcioniše.

21:57

Opozicionari spremni za konačni napad na bazu Šejh Sulejman

IslamBosna.ba-Opozicioni borci koji već dva mjeseca drže u opsadi vojnu bazu Šejh Sulejman su uvjereni da će pasti u narednim danima i time im dati potpunu kontrolu nad područjem od Aleppa do turske granice.

Optimizam je pojačan neprekidnim prebjezima iz redova nekoliko stotina vojnika koji brane strateški važnu vojnu bazu, posljednji veliki garnizon koji se nalazi pod kontrolom režima u sjevernoj Siriji.

„Već oko dva mjeseca baza se nalazi u opsadi, od 300 do 400 vojnika unutar baze nalazi se u očajnoj situaciji”,kaže zapovjednik opozicionih snaga Šejh Tevfik.

„Veliki broj vojnika je prebjegao. Samo jutros pet vojnika je prebjeglo, i oni su sada s nama”, kaže on.

Baza se proteže na gotovo na 200 hektara krševitih brda i nalazi se na oko 25 km zapadno od Aleppa.

Šejh Tevfik dodaje da prema prebjezima moral među običnim vojnicima je na samom dnu a da jedino oficiri, koji su većinom iz alevitske manjine, sprječavaju potpunu predaju.

„Svaki vojnik u bazi zna da je blizu kraj režima. Oni samo čekaju na priliku da odlože oružje ali ih alevitski oficiri spriječavaju u tome”, navodi on.

„Pad Šejh Sulejman baze je pitanje dana”, prema Šejhu Tevfiku.

Opozicionari računaju na pad baze Šejh Sulejman čime bi imali punu kontrolu nad selima zapadno od Aleppa i čime bi ojačali svoje snage unutar Aleppa gdje su borbe u zastoju nakon pet mjeseci smrtonosnih urbanih borbi.

„Na dan kad Šejh Sulejman padne, cijeli zapadni Aleppo bit će konačno oslobođen. Dajte nam 45 dana i grad Aleppo također pasti, inshaAllah”, kaže Šejh Tevfik.

Za sada opozicioni borci su sprječeni impozantnim odbrambenim sistemom garnizona čiji vojnici imaju na raspolaganju raznovrsno oružje. Bazu i dalje snabdjevaju helikoptetri dok ratni avioni redovno bombarduju opozicione položaje.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava izjavila je da je 25 opozicionih boraca ubijeno ranije ove sedmice u u neuspjelom napadu na bazu, najviše od protupješačkih mina i zračnih udara.

Napad su predvodili borci iz el Nusra fronta, izjavio je jedan od boraca, potvrđujući smrt desetina boraca.

Kao i u slučaju Baze 46, vojnici iz baze Šejh Sulejman bombarduju okolne gradove i sela kao odmazdu zbog napade na bazu. Dvanaest raketa je u petak palo u obližnji Atareb.

Ustrajnost u odbrani je izazvao razna nagađanja. Prebjegli vojnik je izjavio da se u bazi nalazi tajno naučno istraživanje čija svrha je nepoznata vojnicima.

20:41

Zatišje u Aleppu ali borbe se i dalje vode širom Sirije

IslamBosna.ba-Sirijski opozicionari napali su vojne položaje u sjevernoj pokrajini Aleppo dok su se pojedine vojne opozicione grupe sukobile sa kurdskom milicijom na granici sa Turskom, navode stanovnici.

Opozicionari su također napali režimske snage koje čuvaju strateški važnu Tišrin branu, lociranu na rijeci Eufrat koja se nalazi između pokrajina Aleppo i Rakka.

Opozicioni borci su opkolili područje,na oko 10 km od grada Manbija, kazao je lokalni stanovnik Ebu Muhammed za AFP.

Opozicione snage već kontrolišu jednu od glavnih ruta ka Rakki a Tišrin brana će im omogućiti i drugi prolaz preko kojeg će povezati veliki dio teritorije između dvije pokrajine koje se graniče sa Turskom.

U gradu Aleppu borbe su u zatišju nakon pet mjeseca smrtonosne urbane borbe,a Sirijska Opservatorija javlja da su se danas sukobi vodili u blizini zgrade zračne obavještajne službe.

Ranije ove sedmice opozicionari su preuzeli Bazu 46, zapadno od Aleppa. Oko 300 vojnika je ubijeno tokom preuzimanja vojnog garnizona,navode izvori iz opozicionih snaga a veće količine oružja i municije su također preuzete.

Opozicionari također se bore za preuzimanje Šejh Sulejman baze, koja se također nalazi zapadno od grada, a već dva mjeseca ova baza je opkoljena.

U pokrajini Hasaka, sjeverozapadnoj Siriji, Ras el Ajn je doživio žestoko nasilje od kako je ovaj grad u blizini turske granice pao pod kontrolu opozicionih snaga prije dvije sedmice, kaže stanovnik Ras el Ajna.

„Samo nekolicina je ostala ostali su već pobjegli. Nemamo struje, vode niti je područje pokriveno moblinom telefonijom”, kaže Ali, fearmer koji je u subotu pobjegao sa svojom porodicom iz ovog grada.

“Borbe su se neprestano vodile pet ili šest dana, međutim u posljednja 24 sata postalo je još gore… Kurdi dovlače pojačanje iz Derika i ostalih okolnih sela”, kaže on.

Dvije glavne kurdske grupe udružile su snage i sukobile se sa stotinama islamističkih boraca, izjavio je sirijski kurdski predstavnik u petak.

Stotine boraca odanih kurdskoj Stranci demokratskog jedinstva, koja je povezana sa PKK, nalazi se u žestokim borbama sa El Nusra frontom i njihovim saveznikom Guraba el Šamom u Ras el Ajnu.

Opozicionari navode da su uništili dva helikoptera na Merdž Sultan aerodromu u predgrađu Damaska, kao i da je jedan dio aerodroma oslobođen

{youtube}vGeDhoNMNH4{/youtube}

Prilikom borbi za oslobađanje navedenog aerodroma opozicionari su preuzeli i tenk režimskih snaga

{youtube}-d-ZBD5C5no{/youtube}

24. novembar

——————————————————————————————————

23:57

Ironično, FSA možda ima svoj Bengazi, ali je na stotine kilometara od Idliba i Aleppa.

Ove sedmice FSA je preuzela nekoliko ključnih baza u pokrajini Deir ezZur, uključujući Hamdan vojnu bazu u blizini el Bukemala, kao i još jednu drugu bazu u blizini Deir ezZura. Pisali smo o značaju ovih preuzetih baza kao i o najvećoj vojnoj bazi u istočnoj Siriji, el Mejadin, koju su u toku jučerašnjeg dana preuzele opozicione snage.Što je još značajnije FSA je preuzela veliki broj oružja i teške opreme koju će najvejerovatnije usmjeriti ka sjeveru i steći obruč oko Deir ezZura.

{youtube} GqDHzK93ZBc{/youtube}

{youtube} 1HTv-ptaiaU{/youtube}

{youtube} 150QMynRAZs{/youtube}

Možda najznačajniji detalj je da sada FSA kontroliše veliki dio teritorije koja se proteže od Mejadina duž granice sa Irakom. Oni sad također kontrolišu naftna polja a već ima naznaka da FSA prodaje naftu kako bi finansirala revoluciju. Na ovaj način sa otvorenim putem ka naftnim poljima i Irakom FSA može prodavati naftu nabavljati važno naoružanje. Režim teško da će ih zaustaviti jer ostaci Assadove vojske na istoku se bore da održe Deir ezZur pod režimskom kontrolom.

Također danas su se pojavili izvještaji da FSA borci i snajperi ulaze dublje u grad Deir ezZur.

23:50

Lokalni koodinacioni odbori izvijestili su o borbama u Damasku. Prema LCC-u režim pokušava da sprovede ujedno i racije u Kafr Susehu i napade na grad pod opozicionom kontrolom Derju. Međutim ove režimske akcije su naišle na prepreke koje očigledno nisu očekivali:

Dva tenka režimskih snaga su oštećena tokom sukoba između FSA i režimske vojske koja je pokušavala napasti Derju kroz vočnjake Kafr Suseha u naselju Mehajni i vočnjake el Lavana.

Ukoliko su izvještaji LCC tačni opisi režimskih današnjih akcija cilj operacije je sasvim jasan. Režim izgleda da pokušava izolovati Derju i od Muadamije na zapadu, i Mezzeha na sjeveru, a i Kafr Suseha na sjeveroistoku.

Ali ukoliko je FSA izbacila iz operacija tenkove u Kafr Susehu ovi njihovi napori izgleda da su došli malo prekasno. Srce Assadovog režima nalazi se samo na nekoliko kilometara od poprišta ovih borbi. Palata i većina vladinih institucija smještena je na sjeverozapadnu Damaska, u okolini su i najbogatija naselja kao i većina najvažnijih vojnih baza u zemlji, generalštab IV divizije, kojom zapovjeda Assadovo brat Maher, štiti ovo područje.

19:45

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu najavi je da će Sirijska Nacionalna koalicija, koju je Turska priznala kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, otvoriti svoj ured u Istanbulu.

Davutoglu se sastao sa Muazom el Hatibom, vođom opozicione koalicije u petak u Istanbulu. Davutoglu je na konferenciji za mediji izjavio da je Hatib vrlo poštovan čovjek koji je u velikoj mjeri doprinio rekonstruktiranju sirijske opozcije i koji je izabran od strane koalcije na demokratski način. Davutoglu je također ponovio da je Turska priznala koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

13:10

Mučenje sirijskih žena od strane Asadove vojske

Ovu priču je ispričala djevojka koja se zove Aiša u bolnici u Istanbulu.

Lokacija: Džisr eš-Šugur, fabrika šećera, sjeverna Sirija, sunitski grad, udaljen 20km od tursko-sirijske granice.

Snage Beara su 14. juna okružile Džisr eš-Šugur sa 3000 vojnika i 300 tenkova, da bi napali grad idući dan, to jest 15. juna.

Posljedice napada na grad su oko 30 ubijenih mladića, koji su nakon toga zakopanih u fabrici šećera, a potom je preko njih nasut cemenat. Narednih dana, sve do 28. juna, vijest o incidentu u Džisr eš-Šuguru je skrivana od svijeta. Vijest je počela da „curi” 13 dana kasnije, tačnije 28. juna, kada je Assadova vojska napustila grad da bi napala drugi.

U petak, 17. juna 2011. godine, Assadovi generali su ubili više od 30 mladića i zakopali ih u fabrici šećera, te nakon toga preko njih nasuli cemenat. Ali, kada je pala noć, ti generali nisu mogli naći bolje mjesto za boravak i spavanje od ove fabrike šećera, pa su odlučili da je koriste kao bazu u operaciji napada na grad.

Kako bi “oživjeli” atmosferu generali su naredili su da se zarobi grupa najljepših djevojaka koje nose ime Aiša (Aiša, radiAllahu anha, je žena Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,, koju šijje smatraju bludnicom i nevjernicom). Zarobljeno je otprilike 20 djevojaka.

“Prvi put kada smo ušle u fabriku, skinuli su nas do gole kože ii bile smo podvrgnute mučenju i postale smo mete zlostavljanja i udaranja, a onda su ti generali naredili vojnicima da prestanu sa udaranjem, jer su htjeli da uživaju u našem čistom bijelom tenu,” prisjeća se Aiša.

“Nakon nekoliko dana su me silovali. To je postalo dio mog života. Ako nisu koristili moje tijelo, pripremala sam doručak, ručak i večeru, također sam posluživala čaj i kafu. Barem su tada dali da malo pokrijem svoje tijelo. Mrzim biti rob bez odjeće. Samo sam se nadala da će pokriti moje tijelo,” kaže Aiša.

“Zlostavljanje je bilo sprovođeno zbog imena ‘Aiša’. I kada bi se ti generali vratili iz bitke, naredili su nam da se poredamo u liniju i da ližemo njihove čizme dok ne budu čiste. Govorili su kako će pobiti pobunjenike i kad bi nam nešto naređivali govorili bi ‘Aiša… dođi ovamo. Liži moje čizme’, ‘Aiša… donesi mi kahvu’, ‘Aiša… Gdje je sada tvoj Allah?’… govorili su  i druge vrlo ružne stvari” prenosi Aiša.

“Već sam znala šta da očekujem jer mi je već rečeno da su uhapšene lijepe mlade djevojke. Ali nisam znala da su nas izabrali zbog naših imena, sve do sljedećeg dana kada su nas počeli zvati sve, Aiša, i zlostavljati nas na najgore moguće načine, tek tada smo shvatile šta oni zapravo žele,” kaže Aiša.

“Prvi dan su ubrizgali nešto u naša stopala, od čega nismo mogle da stojimo, a nisu nam više nikad ništa ubrizgavali. Nadala sam se da će me jednostavno ubiti te večeri.”

“Trećeg dana su ubili jednu od djevojaka koja se suprostavila jednom vojniku. Odsjekli su joj bradavicu jer im se odupirala. Onda smo iz razgovora vojnika saznali da su je silovali, ubili i zakopali je zajedno “sa ostalima” ispod fabrike! Ovo su uradili da uplaše ostale djevojke, tako da ni jednoj ne padne na um da im se odupre,” prenosi preživjeli svjedok.

“Bile smo uplašene, zabavljale smo ih i ispunjavale smo njihove seksualne želje, čak i pred drugima. To su nam činii čak i na stolovima dok su planirali kako da rasporede tenkove pri uništavanju našeg grada. Jedina nam je utjeha bila kada smo im kuhali. Naravno, bilo nam je zabranjeno pričati i gledati jedna u drugu”, kaže Aiša.

“Nakon desetog dana, oni su ustali i jednostavno nestali. Mi smo bile gole. Bile smo same u fabrici. Nismo se usudile bježati. Nismo se usudile da pitamo jedna drugu je li nam dozvoljeno da pričamo jedna sa drugom ili ne. Bile smo mnogo uplašene. I onda je neki čovjek iz jednog sela došao i spasio nas”, prenosi Aiša.

“Hvala Allahu, imala sam pobačaj i mogu da hodam mnogo bolje sada. Još se sjećam njihovih lica, njihovih imena i gradova iz kojih dolaze. Zaklela sam se Allahu da ću se osvetiti. Samo moj brat zna cijelu priču, koju ne mogu ispričati svojoj porodici jer će me se odreći jer su me silovale šije. Ni jedan čovjek me neće oženiti jer sam bila ropkinja. Pokušat ću da promijeni svoje ime tako da me niko neće više poznavati,” završila je priču Aiša.

08:50

Napredak na terenu opozicionih snaga nastavio se i u četvrtak sa opozicionim tvrdnjama da su preuzeli još jednu režimsku bazu u Deir ezZur pokrajini.

„El Mejadin baza pala je u 8:30″,kazao je Ebu Laila, zvaničnih Vojnog revolucionarnog vijeća. „Sva sela od iračke granice i duž Eufrata do grada Deir ezZur su sada pod kontrlom opozicionih boraca”.

Ebu Laila kaže da su 44 opoziciona borca ubijena u napadu.

Ova pobjeda opozicionih boraca je posljednja u seriji napredovanja na terenu ne samo na sjeveru već i u blizini Damaska gdje su preuzeli ili nanijeli veliku štetu velikom broju režimskih baza.

Lokalni koordinacioni odbori navode da je 151 osoba ubijena u četvrtak, uključujući 66 u Damasku i njegovim predgrađima, 34 u pokrajini Aleppo kao i 21 osoba u pokrajini Deir ezZur.

08:26 

Krijumčarski put brašna iz Turske do Sirije

IslamBosna.ba-Ebu Omar i Ammar pregovaraju o cijeni dvije tone brašna, namijenjenog njihovim sunarodnjacima u Džebel Akradu, sa teško nagodljivim turskim trgovcem u pograničnom gradu Yayaladagi.

Zajedno sa ljekarom Ramijem, koji je zadužen za dostavu na sirijskoj strani, ova dvojica muškaraca imaju uspostavljen sistem dostave humanitarne pomoći iz Turske u planinsku regiju sjeverozapadne Sirije.

„U mirnodopsko vrijeme, prije početka sirijske revolucije,okolna sela Lattakije su bila samodostatna …ali već godinu dana nemaju primanja”, kaže Rami.

Od kako je sukob počeo prije 20 mjeseci stanovnici područja Džebel Akrad u Lattakiji, koje se nalazi pod opozicionom kontrolom, uslijed borbi i napada režimskih helikoptera, ne mogu požnjeti ljetinu.

Ebu Omar i Ammar, obojica pobjegla Sirije ali su ostala u pograničnom dijelu na turskoj strani gdje nastoje prikupiti inostranu pomoć i kupovati zalihe koje krijumčare u Siriju.

Oni navode kako nemaju sporazum sa turskim vlastima kako bi u Siriju unijeli neophodne namirnice ali kažu da ih turski Crveni polumjesec razumije te obezbjeđuje većinu neophodne logistike kao i prijevoza.

„Nekada zalihe uđu zajedno sa Crvenim polumjesecom, legalno, ali nekad ne možemo preći zbog kiša na cesti i onda ih moramo prenositi drugim teško prohodnim putevima”, kaže Ebu Omar.

Brašno sačinjava najveći dio dostavljene pomoći, a pored toga pomoć obuhvata i medicinsku opremu, higijenske preparate pa čak i lutke i pelene za djecu.

Brašno stanovnici koriste za pravljenje hljeba. „Ljudima je potreban hljeb da bi preživljeli”, objašnjava Ammar.

Uskoro također će biti potrebne deke i toplija odjeća kako bi preživljeli hladnu planinsku zimu, upozorava Ebu Omar.

Ali pomoć koja stiže stanovništvu Džebel Akrada, uprkos donatorima australijskih, čeških, saudijskih, turskih i sirijskih organizacija, nije dovoljna.

„Ono što dobijamo zadovoljava samo 25 odsto potreba Džebel Akrada”, kaže Rami.

I pregovaranje oko brašna može biti mukotrpan proces sa trenutnom nestašicom stredstava.

„Sa ograničenim sredstvima koej imamo pokušavamo napraviti najbolji dogovor koji možemo kada se radi o brašnu. Moramo se svađati i pregovarati i pritiskati trgovce”, žali se Ammar.

Dvije tone brašna danas koštaju više od 1.000 dolara.

Pokušali su da kupuju jeftino u velikim gradovima poput Gaziantepa ali s obzirom na logističke prepreke u polu-legalnoj trgovini prinuđeni su da kupuju od lokalnih dobavljača u Yayladagiju koji se nalazi na manje od tri kilometra od granice.

Ova trojica nisu usamljena u svojoj misiji. Mreža od više 60 volontera organizovanih preko Ramija na sirijskoj strani osigurava da pomoć bude dostavljena.

Ebu Omar i Ammar kupuju neophodne stvari u Turskoj koje se prenose preko granice gdje su preko Ramija dostavljene za 25.000 stanovnika u 56 različitih sela i to na osnovu potreba koje im prethodno dostave lokalni predstavnici svakog mjesta.

23.novembar

——————————————————————————————————-

15:53

Aktivisti tvrde da su opozicionari preuzeli još jednu vojnu bazu u Deir ezZuru u blizini granice sa Irakom.

Opozicionari u posljednjih mjesec dana imali su značajne serije pobjeda uključujući i preuzimanje aerodroma tokom prošle sedmice.

Aktivisti navode da je u jutarnjim satima preuzeta baza Mejadin nakon tri sedmice opsade. Ova baza je posljednje režimsko uporište u istočnoj pokrajini.

{youtube}ZRkeX6LuusE{/youtube}

15:42

Sirijski opozicionari preuzeli su dva od tri glavna naftna polja u sjeverozapadnoj pokrajini Deir ezZur odakle eksploatišu naftu za koju navode da im predstavlja podršku u revoluciji.

„Nalazimo se na početku zime i ljudima je potrebna nafta u pekarama kao i da bi zagrijavali domove. Ovdje je vrlo hladno vrijeme”, izjavio je zapovjednik opozicionih snaga, koji iz sigurnosnih razloga, se identifikovao kao Ebu Muhammed.

Na desetine kamiona svakodnevo čeka u redu ispred bušotina koje poizvode sirovu naftu koja može gorjeti bez prethodnog rafiniranja iako je rezultat gust dim. Pojedini seljani insistiraju da nerafinirana sirova nafta se može koristiti za pokretanje poljoprivrednih mašina iako se prvenstveno koristi za grijanje.

Pojedini od onih koji čekaju u redu naveli su da se tu nalaze već danima.

Ebu Muhamed kaže da se nafta prodaje po simboličnoj cijeni od oko 5 dolaza za barel što je daleko niže od svjetske cijene koja se kreće iznad 80 dolara za barel.

15:28

U jučerašnjem bombardovanju bolnice u Dar el Šifi ubijeno je 15 osoba a ranjeno više od 20, a očekuje se da će ovaj broj rasti

{youtube}t2vUZBSPsSQ{/youtube}

08:20

Sa primirjem uspostavljenim u Gazi nakon sedmice borbi svjetska pažnja se može vratiti na duži i krvaviji rat u obližnjoj Siriji.

Ukoliko vrate pažnju pronaće sukob koji se promijenio u dinamici.Opozicioni borci koji sad kontrolišu veliki dio zemlje krenuli su u osvajanje režimskih gradova. Aleppo je već u pat poziciji nakon što su opozicionari ušli prije četiri mjeseci a sada se obruč steže i oko Damaska. Napadi na režimske baze u protekloj sedmici već su dovoljno smanjili sposobnost režima da pruži otpor opozicionim snagama kako sa kopna tako i iz zraka.

Na političkom frontu opoziciija nastoji dobiti priznanje, naročito Evropske Unije, Britanije, Francuske, Italije, Turske i naravno arapskih zemalja,pozivajući također i na finansijsku pomoć. Na međunarodnoj konferenciji u Dubaiu u srijedu, vođa Sirijskog nacionalnog savjeta, jedne od grupa nove krovne opozicione organizacije Nacionalne koalicije, pozvao je na Maršalov plan od 60 milijardi dolara za post-Assadovu Siriju.

On je pozvao arapsku i međunarodnu poslovnu zajednicu da podrži potpuno ili gotovo potpuno oslobođene zone sirijskih zapadnih gradova Aleppa, Idliba i Tal Ubejda.

„Režim se obasipa i neće još dugo ostati na vlasti”, kazao je on.

U međuvremenu granatiranje i bombardovanje i dalje traje samo što sada, izgleda da je, režim krenuo sa upotrebom i hemijskog oružja makar po izvještajima od prethodna dva dana.

Opozicioni borci na sljedećem snimku prikazuju sanduke sa imenima poput Adamiste, CN gasa, fosfogena i sarina.

{youtube}hRHaCwHOvak{/youtube}

22.oktobar

——————————————————————————————————

22:45

Njemački ministar odbrane Thomas de Maiziere izjavio je danas da će tražiti odobrenje od parlamenta za raspoređivanje raketa Patriot u Turskoj sredinom decembra nakon što je Ankara tražila pomoć NATO snaga.

22:43

Prema Lokalnim koordinacionim odborima do trenutka njihovog izvještavanja ubijeno je 95 osoba:

„Aleppo 35, najveći broj uslijed granatiranja četvrti Ša’ar; Damask i njegova predgrađa 29; Homs 7; Idlib 7; Lattakija 7;Deir ezZur 5; Dera’a 4 i Rakka jedna osoba.

Današnji dan u Siriji okarakterisanje jako intezivnim bombardovanjima i granatiranjima u Aleppu i Idlibu, kao i nastavku granatiranja civilnih područja oko Damaska a borbe su vođene za kontrolu i istočnih i zapadnih predgrađa.

LCC je također večeras izvijestio o velikim anti-vladinim demonstracijama u el Bukemalu koji je prošle sedmice preuzela FSA.

20:00

Lokalni koordinacioni odbori postavili su nekoliko video snimaka potpunog rušenja zgrade u četvrti Ša’ar, Aleppo. Jedan od aktivista navodi da se radi o Dar el Šifa bolnici. Na osnovu snika jasno je vidljivo da je fasada bolnice potpuno uništena a buldožer na licu mjesta uklanja rušveine iz jednog dijela koji je potpuno razrušen.

{youtube} t5qrkk5n4W0{/youtube}

19:50

U posljednjih nekoliko sati iz Kafrume u pokrajini Idlib javljaju o žestokom granatiranju i da je veći broj osoba ubijen. Jedan od video snimaka koje su postavili aktivisti prikazuje tijelo dječaka dok drugi prikazuje tijelo mladića, zatim tijelo djevojčice koje zbog izuzetno potresnih snimaka nećemo prikazivati.

Naime sljedeći snimak prikazuje granatiranje (ili bombardovanje) grada tokom dženaze, za koju sa sigurnošču ne možemo reći da li se radi o dženazi osoba koje su danas ubijene ili juče.

{youtube} tiXuS1sLIVs{/youtube}

Ono što je interesantno na ovom video je da se radi o većem broju eksplozija kao da je upotrebljena kasetna municija. Eksplozije zvuče male kao da se radi o bombletama. Štaviše interesantna je i količina dima što podiže zabrinutost da se možda radi o zapaljivom oružju poput bijelog fosfora koje se vjerovatno nalazi unutar bombleta.

Tokom jučerašnjeg dana aktivisti su postavili video snimak iz Ma’arat el Numana koji prikazuje bomblete koje pri padu stvaraju vatru, što još više podiže sumnju da režimske snage koriste bijeli fosfor.

{youtube}mgZtbhWFfvk{/youtube}

————————————————————————————————

Borbe u Damasku nastavljene su i danas. Granatirana su istočna predgrađa Dume, Irbina i Haraste kao i zapadna predgrađa Derje gdje režimske snage pokušavaju ali neuspješno da povratte kontrolu. Sljedeći video snimak prikazuje Derju danas:

{youtube} X3R2MBnQvLE{/youtube}

Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da je u Muadamiji nekoliko civila ranjeno uslijed raketnih i artiljerijskih napada naseljenih područja. Režimske snage granatiraju ovo područje sa Mezzeh aerodroma i generalštaba 4. divizije.

Muadamija se nalazi između Mezzeha i Derje. Nekoliko minobacačkih granata palo je u toku jučerašnjeg dana u Mezzeh i centralni Damask, tako da ukoliko režimske snage granatiraju Muadamiju to može značiti da pokušavaju zaistaviti napredovanje opozicionih snaga u pojedina od najosjetljviijih područja glavnog grada.

Iako su ovi izvještaji još uvijek nepotvrđeni ovakvav razvoj događaja je dramatičan a još uvijek nema jasnih nagovještaja da FSA ima dovoljno snage da direktno napadne centar Assadovog režima. Ipak Assadove snage su jasno na izmaku snaga a zbog blizine borbi imaju poprilično puno razloga za to.

alt

Leave a Reply

*

captcha *