08:30

Dešavanja u Siriji su malo potisnuta dešavanjima u Gazi, ne što su manje bitni već zbog brzog odvijanja događaja u Gazi.

Vijesti sa terena u Siriji pokazuju da FSA i druge opozicione oružane grupe postižu napredak ali da se ubilački nagon sirijskog režima nije smanjio i da se održava, nažalost, danima približno isti broj žrtava.

Šta se to dešavalo posljednjih dana pokušat ćemo prikazati kroz sljedeće redove:-

U nedjelju opozicioni borci su napravili značajan pomak u Aleppu, Idlibu, Damasku i Deir ezZuru, zauzevši nekoliko ključnih baza a također i opreme poprilično zadavši jak udarac Assadovom režimu.

Po video snimcima koji su postavljeni na internet očito je da oružje koje je FSA preuzela u pokrajini Aleppu je veoma značajno. Na sljedećem video snimku prikazano je oružje koje je preuzela FSA u bazi 46. puka u zapadnom Aleppu. Šta je ovdje značajno?

Iz jednog od sanduka viri SA-16 protivavionski raketni lanser. Još značajnije on se nalazi na vrhu drugih sličnih sanduka što vjerovatno ukazuje da je FSA preuzela veći broj ovog oružja koje bi moglo ozbiljno da ugrozi Assadovu zračnu nadmoć u zraku, i krajnje je vrijeme, zar ne?

{youtube} spiD0PASzzI {/youtube}

također pojavili su se i mnogi drugi snimci preuzetog naoružanja iz ove baze

{youtube} KQ_0fdX-j_E {/youtube}

{youtube}BPPEPTGzJkg{/youtube}

-U nedjelju FSA je preuzela djelimičnu kontrolu nad zračnom bazomu jugozapadnom Damasku u Hadžer el Esvedu. Nije jasno da li drže cijelu bazu. Međutim u toku jučerašnjeg dana pojavili su se izvještaji da su opozicioni borci preuzeli veliku vojnu bazu u Istočnoj Guti, istočno od Damaska.

{youtube} jJQAuwLDw6M{/youtube}

Po narednom video snimku može se zaključiti da FSA ima kontrolu nad prednjim ulazom i da se slobodno kreće između Assadovih vojnih vozila i teške opreme.

{youtube} SWCD7KhsLQo{/youtube}

Na snimku se tvrdi da prikazuje FSA brigadu kako napada zgradu koja je navodno štab Šebbiha u Istočnoj Guti.

{youtube} qJpawXJg7aM{/youtube}

Ovo znači da su u posljednjih 6 sedmica FSA borci preuzeli najmanje 4 velike vojne baze istočno od glavnog grada I preuzeli oružje i zalihe. Ovakva preuzimanja mogu biti i nagovještaj da će Assad premjestiti svoje snage sa drugih frontova i uputiti ih ka glavnom gradu a također i jasan pokazatelj koliko je režim u biti oslabio. Borbe u nekoliko narednih dana će svakako pokazati isitinitost ove teorije.

U toku večeri Lokalni koordinacioni odbori postavili su veoma potresan video snimak koji prikazuje 13 masakriranih tijela kojima je pucano u glavu u Bahdaliahu, predgrađu južno od Damaska.

{youtube}rcJT2dfkn9c{/youtube}

20.novembar

——————————————————————————————————

23:22

Pobunjenička Slobodna vojska Sirije (FSA) zauzela je najveću vojnu bazu u sjevernom dijelu zemlje, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Pobunjenici su zauzeli 46. vojnu bazu, jednu od strateški najvažnijih lokacija za daljnji tok rata u Siriji.

46. vojna baza sirijske vojske najvažnija je baza tog dijela zemlje. U njoj se nalazi veliko skladište municije, teškog naoružanja, kao i drugih vrsta oružja. Sirijska vojska lojalna predsjedniku Basharu al-Assadu podršku u borbi protiv pobunjenika dobijala je iz te baze.

Zauzimanjem ove baze pobunjenici su onemogućili Assadovim snagama da podržavaju svoje trupe u okolnim gradovima, čime je Halep ostao u potpunosti okružen snagama Slobodne vojske Sirije. Pad 46. Baze uzrokovao je također prekid u komunikaciji između Assadovih snaga na relaciji između Halepa i Damaska, te Halepa i Lazkiye.

Snage Slobodne vojske Sirije operaciju zauzimanja 46. Vojne baze počele su 22. Septembra 2012. godiine. U akciji je učestvovalo ukupno 1200 pripadnika Slobodne vojske Sirije. Odmah nakon početka akcije uslijed jakog bombardovanja život je izgubilo 200 vojnika, međutim stvari su počele ići u njihovu korist kada su Assadovi vojnici počeli dezertirati, a neki od njih priključili su se pobunjenicima. Dezerteri iz Assadove vojske odigrali su ključnu ulogu u planiranju akcije zauzimanja baze dajući veoma bitne informacije o infrastrukturi baze, naoružanju, te snagama koje su tu bile stacionirane.

Današnja akcija u kojoj je 46. baza prešla u ruke pobunjenika trajala je 20 sati.

Sirijski pobunjenici navode da je više jedinice Assadove vojske u glavnom gradu Damasku, ostalo u okruženju pobunjeničkih snaga, te da se čeka njihova predaj

19:48

Glavni sudac suda u Deir al-Zour-u u istočnoj Siriji, Ali al-Aoun, objavio je svoj ​​prebjeg iz režima Bašar al-Assada, navodeći kao razlog sistematsko ubijanje sirijskog naroda.

“Sirijski režim se upustio u genocidnu kampanju protiv naroda uz pomoć svojih saveznika”, rekao je Aoun u posebnom intervjuu za Al-Arabiyu.

Aoun, koji je također bio član vladajuće stranke Baath, rekao je da će vrlo brzo desetine sirijskih dužnosnika i članova stranke krenuti njegovim stopama.

“Oni su svi prebjegli još od prvih dana revolucije, ali čekaju pravo vrijeme kako bi obznanili svoj prebjeg. To se posebno odnosi na pravosuđe.”

Aoun je bivšeg sirijskog premijera Riada Hidžaba, koji je prebjegao u augustu 2012., nazvao “ocem prebjega”, pošto je njegov čin potaknuo mnoge sirijske dužnosnike da okrenu leđa režimu.

“U nadolazećoj faza će se desiti važni prebjezi pošto su sada mnogi službenici uspjeli premjestiti svoje porodice van Sirije i sigurno ih smjestili u Jordanu ili Turskoj”, zaključio je on.

Aoun je rekao da je zahvalan Sirijskoj oslobodilačkoj vojscu, jer mu je pomogla u premještanju njegove šire porodice van Sirije.

Što se tiče napretka ustanka, Aoun tvrdi da je sirijski režim već pao i da je oslobađanje grada al-Bukamal u guvernatu Deir al-Zour vrlo simbolično u tom pogledu.

“Al-Bukamal je prvi grad koji je porazio francusku okupaciju u prošlosti, što znači da je grad poznat po svojoj otpornosti. To će također biti sigurno utočište za prebjege i časnike Sirijske oslobodilačke vojske. “

(Minber.ba/Al-Arabiya)

11:05

Nakon višednevnih borbi i glasina opozicione snage potvrdile su u subotu da su preuzele Hamdan aerodrom na sjeveroistoku Sirije preuzevši minobacače, oklopna vozila i municiju.

Aerodrom ima samo dvije kratke piste i nekoliko zgrada ali ipak od kako je počela revolucija pretvoren je u bazu za helikoptere i vojne tenkove. Ovo preuzimanje je veoma značajan znak nastavka napredovanja FSA na sjeveru, opozicioni borci su ranije tokom ove sedmice preuzeli i grad el Bukemal.

Režimske snage sada samo kontrolišu jednu zračnu bazu u pokrajini Deir ezZur i to onu koja se nalazi u samo gradu Deir ezZur.

Oko 12 opozicionih boraca ubijeno je u blizini el Bukemala nakon što su režimske snage provele kontranapada nakon pada aerodroma.

10:50

Lokalni koordinacioni odbori tvrde da je u jučerašnjem danu ubijeno 136 osoba, od čega 63 u Damasku i njegovim predgrađima, 30 u pokrajini Aleppo i 21 osoba u Deir ezZur pokrajini.

Aktivisti navode da su 153 lokalacije granatirane i da su se u toku jučerašnjeg dana vodili sukobi između režimskih i opozicionih snaga na 82 lokacije.

10:47

Izraelska artiljerija odgovorila je na vatru iz Sirije, usmerenu na svoje vojnike na Golanskoj visoravnii, koju kontroliše Izrael i možda usmrtila neke sirijske vojnike, saopštila je izraelska vojska.

Na izraelskoj strani nije bilo izvještaja o žrtvama u pucnjavi koja se dogodila u subotu. To je treći slučaj ovog mjeseca da se nasilje iz građanskog rata u susjednoj Siriji prelilo u Izrael.

Glasnogovornik izraelske vojske general Joav Mordeaj precizirao je da se na izraelske vojnike pucalo iz lakog oružja i da su arapski mediji izvijestili da su sirijski vojnici ubijeni.

On je za vojni radio takođe rekao da Izrael ne pokušava da bude uvučen u sukobe između snaga sirijskog predsjednika Bešara el Assada i opozicionara.

18.novembar

——————————————————————————————————

15:11

Turski novinar Cuneyt Unal oslobođen je danas iz tromjesečnog zarobljeništva u Siriji.

Nakon sastanka delegacije turskih parlamentaraca opozicione Narodne republikanske stranke (CHP) sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom i drugim zvaničnicima Sirije, turski novinar Cuneyt Unal, koji je u sirijskom zarobljeništvu proveo tri mjeseca, je oslobođen.

Devetočlanu tursku delegaciju predvodio je Hasan Akgol, koji je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo zbog oslobađanja Unala i kazao da je ova delegacija naložila sirijskim zvaničnicima da istraže i sudbinu palestinskog novinara Bashara Fehmija Kadumija, koji je zajedno sa Unalom nestao 20. augusta.

Oslobođeni Unal je ukratko ispričao o svom tromjesečnom ropstvu u zatvoru u Halepu, gdje nije bio maltretiran ili izlagan bilo kakvom fizičkom nasilju, i u kojem je jeo samo krompir i hljeb.

„U Siriju sam došao sa svojim kolegom Palestincom Kaddunijem kako bismo napravili priču o obilježavanju Bajrama u ovoj zemlji. Iznenada smo se našli između linija razgraničenja i zarobljeni smo od strane sirijske vojske. Kadduni je teško ranjen. Ja sam mu pružio prvu pomoć, ali nas je potom vojska razdvojila, i od tada o njemu ne znam ništa. Iz Halepa sam prije tri dana dovezen u Damask. Nisam ništa znao dok pred sobom nisam ugledao uvažene poslanike”, rekao je Unal.

13:00

Izvještaji o preuzimanju Hamdan aerodroma i dalje stižu, aktivisti su postavili video snimak za koji kažu da potvrđuje ove navode

{youtube}ygmrOkEJrKU{/youtube}

17. novembar

————————————————————————————————-

22:53

Potencijalno značajan razvoj događaja. Ranije smo izvijestili da je FSA preuzela el Bukemal, u jugoistočnom Deir ezZuru. Sada glasnogovornik Lokalnih koordinacionih odbora izvještava da je FSA preuzela i aerodrom Hamdan, jednu od najvećih vojnih baza u istočnoj Siriji.

Ukoliko je zaista FSA preuzela ovaj aerodrom onda oni mogu imati pod kontrolom cijeli el Bukemal do iračke granice. Ovo također znači da FSA je preuzela ogromne količine opreme i da će biti u stanju da se bori za Deir ezZur kao i njegova predgrađa na sjeverozapadu.

20:56

Aleppo: Režimske snage otvorile su vatru tokom demonstracija u četvrti Bustan el Kasr

{youtube}Qj1sBir4ygw{/youtube}

Aktivisti navode da je u napadu ranjen novinar El Arabije a da je na desetine civila ubijeno. Po izvještajima aktivista jedan od ubijenih je i poznati aktivista Mustafa Karman inače šija kojeg su zbog njegove predanosti revoluciji zlostavljale režimske snage i Šabbihe

19:40

Lokalni koordinacioni odbori su objavili da je FSA potpuno preuzela Bukemal u Deir ezZuru.

Ovaj grad prestavlja sirijsku kapiju prema Iraku i za svako pojačanje i zalihe koje dolaze iz njega. Čak šta više FSA FSA koristi Bukemal kako bi preuzela kontrolu nad Deir ezZurom.

——————————————————————————————————-

23:02

Damask:Tadamun:Video snimak koji prikazuje prebjeg trojice režimskih vojnika i njihovo priključenje FSA

{youtube}WOPmC9EYBIA{/youtube}

22:21

Sirijska Opservatorija potvrdila je izvještaja da se više od 80 tijela vojnika nalazi na međunarodnom aerodromu u Aleppu gdje su doveženi iz drugih pokrajina nakon što su vojnici ubijeni u sukobima.

Sirijske vlasti odlažu slanje tijela redovnih vojnika porodicama ponekad čak i po mjesec dana kako bi pokušali da u javnosti izađe stopa smrtnosti među vojskom. Opozicioni vojnici sada kontrolišu cestu koja povezuje aerodrom i grad Aleppo.

21:34

Deir ezZur: Video iz grada Bukemala prikazuje ostatke borbenog lovca kojeg opozicioni borci doslovno vuku kroz grad

{youtube}wOYdKkiBwII{/youtube}

18:51

Damask:Opozicioni borci u predgrađu Seida Zejneb preuzeli tenk i vojne kamione

{youtube}Z-aQgmiyyAA{/youtube}

18:50

Sirijski aktivisti izvještavaju da je FSA primorala režimske snage da se povuku iz Haraste

{youtube}h3zoRWzbbxY{/youtube}

17:31

Aktivisti su danas postavili sljedeći video snimak koji prikazuje režimske vojnike kako tuku nenaoružane civile u Hami

{youtube}WwwYDVtBQZo{/youtube}

17:17

Turska je zvanično priznala sirijsku opoziciju kao jedinog letimnog predstavnika sirijskog naroda, prema posljednjim izjavama ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua.

Davutoglu je izjavio da odgovornost za tragediju Sirije počiva isključivo na sirijskom režimu koji je odbio da izađe u susret legitimnim zahtjevima sirijskog naroda.

„Sirijski režim je izgubio svoj legitimitet. Sirijska opozicija i narod zaslužuju više podrške”, izjavio je Davutoglu.

17:10

Turska je poslala svoje borbene lovce na jugoistočnu granicu sa Sirijom već drugi dan zaredom, prenosi Reuters,zbog bombardovanja sirijskih ratnih aviona Ras el Ajna koji se nalazi pod kontrolom opozicionih snaga i pored granice sa Turskom.

Reutersov dopisnik i Džejlanpinara, koji se nalazi preko granice sa Turskom, kaže da je vidio dva turska borbena lovca. On dodaje da danas nije bilo naznaka borbi u Ras el Ajnu.

Sljedeći video snimak, koji je danas postavljen na internet, prikazuje FSA kako preuzima vojnu stanicu u gradu nakon sedam dana borbi. U video snimku je naznačeno da su opozicioni borci preuzeli velike količine naoružanja zajedno sa strojnicama i vojnim vozilima.

{youtube}l5bM5Xs6eEs{/youtube}

dok naredni video snimak, postavljen na internet u toku jučerašnjeg dana, prikazuje režimske vojnike u zarobljeništvu opozicionara u Ras el Ajnu

{youtube}hufWoSMJKbY{/youtube}

15:47

Deir ezZur: Bukemal: Lokalni koordinacioni odbori javljaju da je FSA oborila MiG 23 u blizini Hazama koji je granatirao grad.

Iako ova tvrdnja još nije potvrđena postoje dokazi da je vrlo vjerovatno oboren borbeni lovac režimskih snaga. FSA brigade koje djeluju u području već su oborili nekoliko režimskih borbenih lovaca u posljednjih nekoliko mjeseci a prošle sedmice oboren je i helikopter. Čak štaviše potoje izvještaji, uključujuć i naredna dva video snimka da je FSA preuzela vojni kontrolni pukt. A ono što je također bitno jeste da FSA sada koristi oklopna vozila u borbama

{youtube} VfFOUEQpo_k{/youtube}

{youtube} QCNBAXWSBu8{/youtube}

12:47

Kurdska milicija i stanovnici su preuzeli kontrolu nad još jednim gradom u sjeverozapadnoj Siriji u blizini turske i iračke granice, a aktivisti kažu da je ovo dio pokvarene anti-turske režimke igre.

Stotine ljudi okupilo se u utorak ispred generalštaba sigurnosnih snaga u Deriku, posljednjoj zgradi koju su napustile snage vojske i policije lojalne režimu, puštajući glasnu kurdsku muziku i držeći govore na zvanično zabranjenom kurdskom jeziku

„Pokušali smo da kažemo snagama Bešara el Assada na odu mirnom. Mi smo miroljubiv narod”, izjavio je Abdi Kerim, oficir iz Jedinica narodne odbrane, kurdske milicije koja je uključena u odbranu grada.

Preuzimanje grada je došlo samo nekoliko dana nakon što su kurdski stanovnici podruprijeti milicijom iz sirijske-kurdske Stranke demokratskog jedinstva preuzeli kontrolu nad tri druga grada u blizini granice sa Turskom kada su se pro-vladine snage povukle bez davanja ikakvog otpora.

Sjeverna i sjeveroistočna Sirija je dom za veći dio sirijske kurdske manjine, čija milicija djeluje nezavisno od opozicione FSA.

„Postoje razlike između kurdskih anti-režimskih snaga i arapske opozicije, uglavnom po pitanju kurdskog nacionalizma i priznavanja Kurdskog jezika kao drugog najrasprostranjenijeg jezika u Siriji”, izjavio je nezavisni kurdski aktivista Messud Akko.

Na terenu pripadnik YPG Kerim jasno je rekao da ukoliko FSA dođe kao gost u grad dozvolit će im ali da nijednom ne-kurdskom opozicionom borcu neće biti dozvoljeno da preuzme grad.

„Štitit ćemo naš narod od Turaka, FSA i Assada”, rekao je Kerim.

Akko kaže da su snage Assadovog režima namjerno predale teritoriju PYD-u, govoreći da ovo objašnjava relativno mirno preuzimanje gradova u području.

„Režimska predaja institucija PYD je prljava igra”, kaže on. „Ovo je poruka Turskoj, jer Turska pomaže sirijsku opoziciju”.

„Ne kažem da stranka sarađuje sa režimom, ali ove dvije strane tolerišu jedna drugu”, dodao je Akko.

„Kurdi nemaju vojnu mogućnost da preuzmu kontrolu nad kurdskim područjem,naprimjer pokrajina Hassaka je druga najveća regija u Siriji nakon Homsa”.

Kurdski civili potpomognuti milicijom su mirno preuzeli kontrolu nad gradovima u Hassaki, ostavljajući samo dva veća grada pod kontrolom snaga predsjednika Bešara el Assada.

07:59

Kriza u Siriji je uslijed izraelskog napada na Gazu potisnuta sa naslovnica ali borbe i ubijanje su nastavljeni.

Dok opozicionovo vodstvo, Sirijska nacionalna koalicija, traži međunarodnu pomoć, opozicioni borci su pokušali da promijene situaciju na terenu. Nastavili su da osvajaju područja oko Ras el Ajna, grada na turskoj granici kojeg su preuzeli prošle sedmice, a prema izvještajima preuzeli su vojnu postaju i ubili najmanje 18 režimskih vojnika.

U Damasku i predgrađima i dalje su nastavljeni sukobi a režimski borbeni avioni su granatirali opoziciona uporišta u istočnim i južnim četvrtima.

Lokalni koordinacioni odbori su naveli da je srijeda završena sa 100 ubijenih osoba dok je 37 osoba ubijeno samo u Damasku i njegovim predgrađima.

01:03

Opozicioni borci u Dibsi Afnanu, el Rakka, zaplijenili 9 vozila, tenk i oklopno vozilo

{youtube} kKesjonyWyg{/youtube}

15.novembar

—————————————————————————————————–

22:40

Sirijske sigurnosne snage uhapsile su zvaničnika Crvenog polumjeseca kao i vođu tima hitne pomoći u Damasku bez navođenja razloga prema Sirijskom nacionalnom vijeću.

Muhammed Raed el Tavil je po izvještajima uhapšen prošlog četvrtka u podružnici Crvenog polumjeseca u Ebu Rummaneh četvrti.

Izvor blizak Crvenom polumjesecu potvrdio je hapšenje AFPu kao i Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

„Tavil je uhapšen ispred ureda Crvenog polumjeseca u Damasku”, izjavio je direktor Opservatorije za AFP.

„Ovo je još jedan znak ograničavanja nezavisnog djelovanja Crvenog polumjeseca”, kaže Abdel Rahman, dodajući da se Tavil još uvijek nalazi u pritvoru.

22:32

Opozicioni borci lagano postižu uspjeh u Damasku, danas su aktivisti postavili snimak zapaljenog režimskog tenka u predgrađima Damaska

{youtube}Tqh6mnG_Nk0{/youtube}

22:17

Najnovije generacije projektila PZO  u rukama opozicionara

IslamBosna.ba-Sirijski opozicioni borci posjeduju moćnije prenosive projektile zemlja-zrak nego što se ranije mislilo, bloger Brown Moses postavio je na svom blogu fotografije koje prikazuju muškarca sa SA-16, po izvještajima zarobili su ga borci iz brigade Ensar el Islam prilikom preuzimanja zračne baze u Istočnoj Guti u blizini Damaska, kao i SA-24 (vjerovatno preuzet iz Babla baze od Ensar el Islam brigade) projektile koji pripadaju posljednjoj generaciji ruskih projektila zemlja-zrak.

A-photo-purporting-to-sho-010

Posjedovanje ovakve nove generacije potivavionskih lakih prijenosnih raketnih sistema (LPRS), bez obzira da li se radi o SA-14kama, SA-16, SA-18 ili SA-24 je veoma značajan napedak. Prethodno smo viđali fotografije i snimke opozicionih boraca samo sa SA-7icama, koji predstavlja prvu generaciju lako-prijenosnih protuv-zračnih sistema s infracrvenim navođenjem dizajniranih  u SSSR-u. SA-24 predstavlja jedan od najmodernijih svjetskih projektila sa infracrvenim navođenjem

LPRS su malih dimenzija, prijenosni, jednostavni za rukovanje i upotrebu, a samonavode se na izvor toplinskog zračenja motora aviona/helikoptera, dakle, njegov odraz u infracrvenom spektru.

Svi tipovi aviona čak i “nevidljivi”,postaju vrlo ranjivi na djelovanje LPRS-a jednom kad se nađu u režimu leta “nisko i sporo”, a to je najčešće u prilazu za slijetanje, na slijetanju i polijetanju tj.u blizini aerodroma.

Ukoliko opoziconari počnu koristiti ovo oružje nad sirijskim vojnim avionima onda će pristalice revolucije itekako imati razloga da ih podržavaju a sirijski vojni piloti će imati osnove za zabrinutost za svoj život.

20:27

Današnji izvještaji sa terena govore da je Turska dovela pojačanje u blizini kurdskog pograničnog grada Ajn el Arab (Kobani) a isti izvještaji govore da su Kurdi pobjegli iz obližnjih sela.

Pristalice kurdske Stanke demokratskog jedinstva boje se da će Turska poslati opozicione borce iz FSA u ovo područje nakon što ga režimske snage već tri dana bombarduju i granatiraju u pokušaju da povrate pod svoju kontrolu Ras el Ajn.

Granatiranje Ras el Ajna

{youtube}A6lE1p7Gy8k{/youtube}

Reuters je danas izvijestio da su se čulu turski borbeni lovci u blizini sirijsek granice nakon što je sirijski borbeni avion napao Ras el Ajn. Dopisnici sa turske strane granice javili su da nisu vidjeli avione ali su čuli da se približavaju sa turske strane.

Turski ministar odbrane, Ismet Jilmaz, izjavio je da će Turska odgovoriti srazmjerno ukoliko sirijski avioni ili helikopteri uđu u turski zračni prostor.

07:20

Francuska je u utorak postala prva zapadna zemlja koja je zvanično priznala novoformiranu sirijsku opozicionu koaliciju za jedinog predstavnika sirijskog naroda

Francusku odluku objavio je predsjednik Francois Hollande na pres-konferenciji, prenosi AP.

– Objavljujem da Francuska priznaje Nacionalnu sirijsku koaliciju kao jedinog predstavnika sirijskog naroda, i stoga, kao buduću provizornu vladu demokratske Sirije, izjavio je Hollande

14.novembar

——————————————————————————————————

22:50

Dolaze (li) dani pozitivnih iznenađenja u Siriji?!

IslamBosna.ba-FSA je otrkila da ima razgovore sa zvaničnicima iz Britanije i njenim saveznicima i da se nadaju da će uskoro biti uspostavljena zona zabrane leta na sirijskoj granici.

Fehad el Masrai, glasnogovornik Zajedničke komande FSA kaže „sastanci se odvijaju između vojnih vođa sirijske revolucije i Britanije, kao i SAD-a, Francuske, Turske i Saudijske Arabije. Iz sigurnosnih razloga ne možemo otkriti mjesto sastanaka”.

Njegovi komentari su došli nakon što je Britanija objavila da započinje pregovore sa oružanim grupama u Siriji.

El Masrai kaže da će naredni dani i sedmice biti puni iznenađenja koji će voditi svrgavanju režima i uvođenju zone zabrane leta. „Ubijeđen sam da će zona zabrane leta prvo biti uspostavljena duž sirijske granice i to u rasponu od 10 do 20 km”, kaže on.

„Posljednjih nekoliko mjeseci imamo kontakte sa Britanijom a u posljednja dva dana razgovori se vode na visokom nivou. Veliki dio viših vojnih zapovjednika FSA posjetilo je zapadne zemlje uključujući i Britaniju. Postoji veza između ovih sastanaka i formiranja nove opozicione koalicije. Opozicija mora biti ujedinjena da bi imala ujedinjenu FSA. Koalicija je dobar korak ali se nadamo da će privući još više opozicionih grupa. Međunarodna zajednica mora predati sve sirijske ambasade u inostranstvu opoziciji”, kaže Masrai.

„Nadamo se da će naredni dani donijeti politički i vojni proboj u Siriji. Počev od naredne sedmice velika vojna kampanja će biti pokrenuta u Damasku.

Bešar neće živ otići iz Sirije. Bit će ubijen ali ne od strane opozicionih boraca. Više je vjerovatno da će ga ubiti neko iz njegovog unutrašnjeg kruga. Počinju razumijeti rizik od toga da budu umiješani u njegove zločine i otarasit će ga se.

Imamo kontakte sa višim oficirima koji su bliski Bešaru i oni traže garancije ukoliko okrenu leđa režimu. Njihov slučaj razmatra vodstvo FSA.

Uskoro će biti objavljeni prebjezi visokih oficira iz redova Alevita”.

Ovo će biti značajan razvoj događaja i to ne samo na bojnom već i na političkom polju, a to pokazuje ono za šta je sposobna ova nova opoziciona grupa. Ukoliko međunarodna zajednica ima nekoga za kog osjeća da može pregovarti i planirati onda je sve izglednije da će doći i do NATO intervencije.

Također, ne bih da budem skeptik, ali postoje i nedostaci – nasuprot tvrdnji opozicionog vodstva u Dohi većina opozicionih brigada, kao i njenih najučinkovitijih jedinica i dalje djeluje nezavisno od većine vojnih vijeća a naročito nezavisno od vodstva izvan Sirije.

20:15

Šokirajući video, broj bombi i granata koji je danas pao na istočna i južna predgrađa Damaska je zapanjujuće veliki

Sljedeći video snimak prikazuje trenutak kada je granata pala na Fatah bolnicu u KafrBatni od koje je i kamerman ubijen

{youtube} 3Ueeb9Xgb0s{/youtube}

20:10

Istočno od Damaska 8. novembra opozicione snage su preuzele veliku zračnu bazu, ono što je interesantno jeste da je jedna od FSA brigada koja je učestvovala u napadu zapravo-kršćanska

{youtube}0ge4iLFhUh0{/youtube}

Muškarac na video snimku navodi da se radi o brigadi Isa ibn Merjem.

Što je još zanimljivije jeste da ova grupa djeluje zajedno sa Mustafa brigadom. Mustafa brigada, za koju smatramo da djeluje pod okriljem FSA, je ranije koristila auto-bombe u napadima na režimske ciljeve. Ensar el Sunni brigada je također bila uključena u napad, mada ne sa stoprocentnom sigurnošću, možemo reći da ona poprilično nezavisno djeluje od FSA. Postoje naznake da je u ovu operaciju bila uključena i Abdullah bin Selam brigada.

Jedinice koje učestvuju u zajedničkim operacijama, naročito u Damasku i Idlibu, izgleda da su potpuno različite ali organizovanije nego ikad do sad. Stoga se sada može reći da su opozicioni borci ujedinjeni protiv zajedničkog neprijatelja.

19:56

Aktivisti izvještavaju da su pojedini glavni autoputevi u i oko Damaska posljednja dva dana lokacije žestokih borbi. Na primjer, veliki broj izvora juče je izvijestio da je FSA napala konvoj Assadovih vozila u Ajn Tarmi, istočnom predgrađu, uništivši najmanje jedno oklopno vozilo. Sljedeći video snimak poktrijepljuje izvještaje.

{youtube} EAJ8fUwzZkY{/youtube}

Nepoznato je još uvijek da li je FSA blizu preuzimanja ovih lokacija ali nije slučajnost da dok borbe eskaliraju oko glavnog grada aktivisti izvještavaju o pojačanim ofanziva,a opozicionara na Deir ezZur, Idlib pa čak i u pokrajini Dera’a. U svakom slučaju steže se obruč oko Damaska.

18:35

Specijalni predstavnik Arapske lige i Ujedinjenih nacija za Siriju El Ahdar el-Ibrahimi prisustvovao je sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige i Evropske unije u centru Arapske lige u Kairu i ovom prilikom predstavio izvještaj „Potrebe sirijskog naroda”.

Ibrahimi je pozvao arapske zemlje i zemlje Evropske unije da povećaju humanitarnu pomoć sirijskom narodu. On je istakao da je sirijskom krizom ugroženo više od 2,5 miliona Sirijaca, a da bi taj broj trebao preći četiri miliona do kraja ove godine.

U izvještaju koji je Ibrahimi predstavio navodi se da je 67 zdravstvenih institucija u Siriji oštećeno, a da je 29 odsto njih u potpunosti devastirano i da je sirijski narod bez zdravstvene njege.

U izvještaju se navodi i činjenica da je 2.000 sirijskih škola devastirano, a isto toliko ih se koristi za kolektivni smještaj za Sirijsce koji su ostali bez krova nad glavom.(AA)

18:26

Veoma jake borbe vođene su danas u južnom i istočnom Damasku i njegovim predgrađima, a ove borbe dovele su do toga da režim odgovori žestokim granatiranjem civilnih područja. Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da su u istočnim predgrađima, u Istočnoj Guti, zračni napadi doveli do velikog broja ubijenih:

„Nakon granatiranja sela Utaja  režim je iza sebe ostavio 22 šehida i na desetine ranjenih”. LCC također dodaje da je pronađeno 6 neidentifikovanih tijela, navodno radnika gradske pekare.

Naredni video prikazuje bačenu bombu u Sakbi

{youtube} uyeochdBhcI{/youtube}

U južnom Damasku FSA pokušava da prodre u Tadamun. Video snimci koje su aktivisti postavili na internet prikazuju dim iznad područja dok režimske snage napadaju četvrt

{youtube} WN5feFuqsCQ{/youtube}

Drugi video snimci prikazuju veliki broj vojnika i naoružanja kako se kreće ka južnom Damasku a također postoji iznenađujuća, isto toliko i neprovjerena, glasina da se vojska povlači iz četvrti nakon neuspjeha da je preuzmu već danima.

{youtube} UmnFHREyiBM{/youtube}

Bez obzira na ovo, u Damasku već nekoliko dana traju intezivne borbe dok je FSA čvrsto zauzela pojedina područja južnog Damaska i istočnih predgrađa i nema zasada povlačenja niti odstupanja.

Jedan od video snimaka, koji je po svim navodima postavljen juče, prikazuje kako je FSA napravila barikadu i bunker od vreća sa pijeskom na jednoj od glavnih ulica.

{youtube} CnhBa2abll4{/youtube}

17:54

Sirijske zračne snage danas su žestoko bombardovale Ma’arat el Numan. Aktivisti su postavili snimak (koji je podudaran izvještajima sa terena) za koji navode da je snimljen samo nekoliko trenutaka nakon što je na grad bačena eksplozivna bure bomba

{youtube} KRPpn_M1LHY{/youtube}

Lokalni koordinacioni odbori postavili su video snimak na kojem su prikazane eksplozije nakon zračnog bombardovanja sela Mhambal, na planinama Džisr el Šukura, preko kojeg FSA snadbjeva svoje prve borbene linije

{youtube} CHDaaQxOGuM{/youtube}

Poput mnogih drugih napada Assadovog režima izgleda da postoji taktički razlog za ovako žestoke današnje napade. Izvori iz Sirije navode da je u posljednja 24 sata FSA obnovila svoje napade na Assadove položaje u blizini Ma’arat el Numana. Naredni video prikazuje jednu od borbi gdje se vidi da opozicione snage sada koriste oklopno vozilo u napadu na čvrsto utvrđeni položaj Assadove vojske

{youtube} YyZQq9e3cI4{/youtube}

17:26

Opozicioni borci postavili su snimak GRAB satelita (satelit za skupljanje signala s obavještajnim podacima u geostacionarnoj, eliptičnoj i niskoj Zemljinoj orbiti) koji se sada nalazi pod njihovom kontrolom u području Istočne Gute

{youtube}bWwlm7yt3Ro{/youtube}

07:43

Borba za oslobađanje Bukemala u Deir ezZuru

{youtube} VNATEx2lkr4{/youtube}

07:21

Dok se medijska pažnja u ponedjeljak  usmjerila na politička dešavanja vezana za objavljivanje nove opozicione krovne grupe, Sirijske nacionalne koalicije, borbe i nasilje širom Sirije je nastavljeno mada slabije medijski propraćeno.

Predgrađa Damaska, naročito njegov južni dio, su tokom dana i noći zasuta raketama. Žestoki sukobi u Tadamunu i Derajji koncentrisali su se, makar po izvještavanjima aktivista, na velike vojne baze, naročito na generalštabove Četvrte oklopne divizije, dok je naseljeni dio ovih četvrti bio pod bombardiranjem.

Na istoku zemlje, Deir ezZuru, izvješeno je o borbama koje izgleda da najavljuju novu FSA ofanzivu. Borbe su se naročito intezivirale oko aerodroma Hamdan gdje je FSA oborila helikopter. Bez aerodroma režim će biti onemogućen da zadrži Bukemal i Deir ezZur.

Borbe su također eskalirale u pokrajini Deraa, a sukobi su nastavljeni i oko Ras el Ajna na sjeveru.

21758_558738657486608_806877114_n

Leave a Reply

*

captcha *