23:59

Ponedjeljak u Siriji završio se sa 155 ubijenih osoba, među kojima su i petoro djece i tri žene. Damask i njegova predgrađa 50 ubijenih osoba, Alppo 38; Hassaka 35; Deir ezZur 9, Rakka 7, Homs 6, Idlib 5, Dera’a 4 i jedna ubijena osoba u Binjasu.

Režim je granatirao 124 lokacije, 53 su granatirane artiljerijom, 47 minobacačima i 24 raketama.

Najjači sukobi odvijali su se u Damasku i njegovim predgrađima gdje su 63 lokacije bile izložene granatiranju i sukobima, dok je iz Aleppa javljeno da je 46 lokacija bilo podvrgnuto sukobima i granatiranju, a  36 lokacija u Idlibu.

FSA se sukobila sa režimskim snagama na 75 lokacija i uspijeli su da unište nekoliko vojnih vozila u Rakki i obore helikopter u Bukemalu, Deir ezZur kao i da zarobe velikibroj režimskih snaga u predgrađima Damaska i u Aleppu.

Borbe u Mejadinu, Deir ezZur

{youtube} g3X8Hl6ynUI{/youtube}

22:45

Od jutra režimske snagegranatiraju nekoliko četvrti glavnog grada Damaska i to teškom artiljerijom i tenkovima. Granatiranje je usmejreno na palestinski izbjeglički kamp Jarmuk i Tadamun četvrt što je dovelo do 6 žrtava u kampu i velikog broja ranjenih pored masovnog uništenja ovih područja.

Džuber četvt je također na udaru granatiranja gdje su i ubijene tri osobe a ranjeno znatno više. Žestoki sukobi vode se Tadamunu, Seida Zejneb, Jarmuku kao i u Tešrin četvrti.

Zračni napadi su obnovljeni nad predgrađima Damaska nakon što su zbog lošeg vremena obustavljeni a napadi su naročito izraženi nad Istočnom gutom.

Novi masakr režimske snage počinile su u Zijabiji gdje je zaklano 11 osoba. A Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da je u Damasku i njegovim predgrađima ubijeno 49 osoba

22:10

Wladimir van Wilgenburg piše o današnjem zračnom bombarovanju Ras el Ajna koje je dovelo do smrti nekoliko civila i rušenja kuća kao i prijevozu ranjenih u bolnice u Turskoj.

Kurdska Stranka demokratskog jedinstva (PYD) je protiv ulaska FSA u područje jer se boje da bi to moglo dovesti do razaranja od strane sirijskih zračnih snaga. Kada je FSA ušla u četvrti Aleppa koje su kontrolisale kurdske snage (Šejh Maksud i el Ašrafija), režim je počeo bombardovati područje, ubivši na desetine civila.

PYD tvrdi da Sirija ne može biti oslobođena iz Ras el Ajna i da se umjesto toga FSA treba fokusirati na Damask i Aleppo. Izjava od PYD-ovog suparnika Kurdskog nacionalnog vijeća (KNC) također kritikuje ulazak FSA iz Turske jer pokrajina Hassaka nije bila dio kontinuiranog nasilja.

Štaviše čak i arapski doseljenici iz ovog područja, kao i KNC i kurdski izvori sumnjaju da je šejh Navaf Bešir, vođa plemena Bekara iz Deir ezZura, surađivao sa FSA kako bi ušli u ovo područje i time spriječili kurdsku kontrolu nad njim. Navodno Bešir je odgovoran za neuspijeh kurdskih zahtjeva tokom jesenje opozicione konferencije u Kairu.

Nakon što je FSA pokrenula akciju na Ras el Ajn, milcija PYD-a je pregovarajući uspijela da odstrani i posljednje režimske vojnike iz Derika, Amude, Derbisije i Tel Emira bojeći se da doći opozicioni borci i proširiti nasilje.

21:42

Generalni sekretar NATO snaga Anders Fogh Ramussen opisao je formiranje novog opozicionog saveza kao veliki korak naprijed.

Ali je dodao da ostaje da se vidi da li je ova ujedinjenija opozicija dovoljno jaka.

Ramussen je također izjavio da će NATO preduzeti ono što je neophodno kako bi zaštitili i b ranili Tursku. Njegova opaska došla je dan kasnije nakon što je Ankara zatražila da projektili Patriot budu raspoređeni na njenoj granici, ali Ramussen se nije osvrnuo na ovaj zahtjev.

On dodaje „Imamo spremne planove koji osiguravaju da možemo zaštititi i braniti Tursku i nadamo se da će ovo doprinijeti tome da se napadi na Tursku ne dogode”.

21:35

Prema izraelskim medijima tenk koji je ispalio granatu u Siriju kao odgovor na prekograničnu paljbu ciljao je direktno sirijske vojnike odgovorne za incident i dvojica su ranjena tokom razmjene vatre

„Najmanje dva sirijska vojnika su ranjena u ponedjeljak od strane izraelske tenkovske granate direktno upućene na pokretnu minobacačku bateriju sirijske vojske koja je slučajno ispalila minobacačku granatu na izraelsku teritoriju Golanske visoravni.

Izraelska TV prikazala je video za koji navode da je snimak sirijskog ambulantnog vozila koje evakuiše ranjene vojnike.

20:00

Zaljevsko vijeće za saradnju (GCC) je upravo napravilo potencijalno značajan geopolitički preokret prema Siriji. GCC je priznalo sirijsku novu opoziciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Američki State Department je također priznao novu opoziciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Analitičari vjeruju da će uskoro 10 zemalja priznati SNC kao zvaničnog vođu Sirije.

U ovome nema ništa toliko čudno jer je sve ovo i bio cilj međunarodne zajednice kada su organizovali sastanak u Dohi.

19:52

Mahir Zejnalov, novinar Today Zaman, izvještava da je Turska osudila sirijsku vojnu operaciju nad gradovima koji se nalaze u pograničnom dijelu Turske

On navodi:

„Turska je uputila diplomatsku notu Siriji zbog bombardovanja turskih pograničnih gradova.

Nekoliko turskih ratnih aviona poslato je na sirijisku granicu i naređeno im je da pucaju ukoliko sirijski avioni prekrše turski zračni prostor, navode izvori.

Turski ministar vanjskih poslova izjavio je da je sirijsko zračno bombardovanje turskih gradova predstavlja jasnu prijetnju Turskoj.

Ministar Davutoglu kaže da sirijski avioni nisu prkršili turski zračni prostor i da su turski borbeni avioni spremni da ih obore ukoliko to prekše zračni prostor Turske”.

Ove izjave su interesantne iz nekoliko razloga. Kada su se pojavile vijesti da Assadove snage napadaju Ras el Ajn, jedno od pitanja koje nas je sve preokupiralo jeste ograničeni odgovor turske strane. Kada je FSA preuzimala ovaj grad tokom prošle sedmice izvještaji su govorili o napadu FSA snaga sa obje strane granice. Sa granicom pod vrlo pomnim nadzorom turskih kopnenih i zračnih snaga da li je moguće da neznaju da je FSA u akciji? Ovo daje napadu auru turske podrške. Zbog čega onda Turska podržava napad FSA snaga ali ne zaustavlja Assadove zračne snage?

Moguće je da Turska samo traži izgovor da udari na Assada nakon što sirijski borbeni avioni pređu u turski zračni prostor ili bomba padne na pogrešnu stranu granice?Sve su prilike da se na ovo neće dugo čekati

19:38

Opoziciona mreža vijesti ANA, postavila je na svojoj stranici još uvijek nepotvrđene vijesti

Muadamijah-Damask-Sirija: Otprilike prije sat vremena postavljena bomba u autobusu Unutrašnje sigurnosti eksplodirala u blizini el Umari džamije u naseljenom dijelu Muadamijaha što je dovelo do ranjanjavanja nekoliko civila.

Aktivisti iz ove mreže postavili su i sljedeći snimak koji navodno prikazuje mjesto eksplozije

{youtube} O5trclPeIKA{/youtube}

19:30

Lokalni koordinacioni odbori postavili su video koji prikazuje srušeni helikopter u Bukemalu u istočnoj pokrajini Deir ezZur. Prema opisu video snimka helikopter je oboren danas

{youtube} BuCWARifHNQ{/youtube}

Vijest o rušenju helikoptera stigla je nakon izvještaja o intezivnom nasilju u području od strane brojnih grupa aktivista

{youtube}lnV-WDlYCZU{/youtube}

Ono što je bitno jeste da Assadov režim je relativno raspolagao sa ograničenim brojem helikoptera a sada taj broj je već znatno smanjen. Dok se Assad oslanja na zračne snage kako bi se njegovo tj. režimsko prisustvo osjetilo širom zemlje svaki gubitak aviona, a naročito helikoptera predstavlja značajan gubitak.

19:06

Izrael tenkovskom paljbom onesposobio dva minobacačka položaja u Siriji, kao odgovor na napade sirijske artiljerije na Golansku visoravan.

Drugi dan zaredom, Izrael paljbom odgovorio na provokacije Sirije, čiji artiljerijski projektili padaju na Golansku visoravan.

Ovaj put, kako piše Jerusalim Post, izraelski tenkovi su direktno pogodili i onesposobili dva minobacačka položaja sirijske vojske.

Juče je izraelska vojska ispalila rakete upozorenja na Siriju, nakon što je na izraelsko tlo pala sirijska bomba, saopštili su izraelski vojni izvori.

Izraelski radio javio je da su vojnici pucali na sektor blizu položaja sirijske vojske, što je prvi incident te vrste od kraja izraelsko-arapskog rata 1973. godine.

Prema vojnim izvorima, izraelska artiljerija je namjerno promašila sirijski položaj. Isti izvori dodaju da je vojska koristila protivartiljerijsku raketu Tamuz.

19:02

Vođa pro-Assadove milicije ubio je svoju suprugu nakon što se njegova kćerka, Lubna Mrie, pojavila u opozicionom video, izjavila je Mrie za Guardian. „Rekao mi je da to isto želi i meni uraditi”, kaže ona i dodaje :

“Otac mi je rekao da sam zločinka i da me se stidi  te da nisam njegova kćerka. Glupa stvar što se tiče ove vlade jeste da tvrdi da pokušava zaštititi stanovnike, da štiti Alevite. Assad ne mari da li ste Aleviti, kršćani ili šiije. Ukoliko ste protiv njega on će vas ubiti.”

18:27

Svjedoci su izjavili da je i danas nastavljeno zračno bombardiranje Ras el Ajna u sjevernoj Siriji.

Borbeni lovac je pogodio grad koji se nalazi u blizini granice sa Turskom dok je veliki broj stanovnika pobjegao iz područja kako bi prešli graničnu ogradu.

Ras el Ajn je većinski kurdski grad a tokom prošle sedmice prešao je pod kontrolu opozicionih snaga.

{youtube}rphJuAttXv0{/youtube}

Posljedice režimskog bombardovanja područja

{youtube}mcMdhoxEnug{/youtube}

12. novembar

——————————————————————————————————

21:54

Nova opoziciona krovna organizacija Sirijska nacionalna koalicija izabrala je imama Muaza el Hatiba kao svog vođu. Ahmed Muaz Hatib el Hassani, rođen je u Damasku550161_327846693953576_191248540946726_811200_1585433305_n-297x300 1960. godine, i poznati je imam i fakih. Tokom 2011. i 2012. hapšen je nekoliko puta zbog podrške sirijskoj revoluciji.

El Hatib, bivši imam Umejjada džamije u Damasku, napustio je zemlju i nastanio se u Kairu u julu nakon hapšenja i prijetnji njegovoj sigurnosti.

Vodeći disident Rijad Seif izjavio je kako je postignut sporazum od 12 tačaka. Prijedlozi uključuju skupštinu od 55 do 60 članova sa predstavnicima etničkih Kurda, kršćana, Alevita, žena i SNC-a. Novo tijelo također će imati i vojno vijeće koje će uključivati FSA.

Sirijskom nacionalnom vijeću, nekadašnjoj krovnoj organizaciji sirijske opozicije, navodno je dat rok do 10 sati (7 GMT) da se priključi Koaliciji ili će biti isključena.

Bassem Said Ishak iz SNC-a izjavio je da Kurdima potrebno 48 sati da dobiju odobrenje od svog vodstva. (IB)

17:05

Turski novinar Fatih Artun objavio je sljedeći video snimak uz komentar:

Video snimak koji dokazuje da je Turska imala pravo da prizemlji sirijski avion. Video prikazuje civilne avione kako prenose oružje u Siriju

{youtube}LyhS8yFXrpM{/youtube}

 

17:01

Lattakija: Aktivisti javljaju da je u Salmi eksplozivno bure bomba pala na tim Ljekara bez granica

{youtube}GIRsRV2dDqI{/youtube}

17:00

Deir ezZur: FSA borci u gradu Majadinu se nalaze na samo 100 m od artiljerijske brigade režimskih snaga

{youtube}XARej5RimLg{/youtube}

16:58

Pokrajina Kuneitra: Aktivisti iz pokrajine izvještavaju da sirijska vojska napreduje prema selu Bi’r Ajam koji je demilitarizovana zona oslobođenog dijela, inače okupirane, Golanske visoravni. U ovom području već nekoliko dana se odvijaju žestoki sukobi

16:44

Pokrajina Aleppo:Aktivisti javljaju o sukobima u četvrti Bustan el Kasr koju također režimske snage bombarduju. Kako aktivisti navode jedan civil ubijen je od strane snajpera. Nekoliko raketa palo je na četvrt Hajdarija, a sukobi se odvijaju i u Hamdaniji i Zehri. Nekoliko vojnika regularnih sirijskih snaga ranjeno je jutros kada su opozicione snage napale kontrolni punkt pored Kanadi bolnice i Palestinskog kampa u gradu Aleppu. Grad Andžara je također pod bombardovanjem režimskih snaga

16:42

Pokrajina Idlib: Jedan opozicioni borac ubijen je u sukobima u selu Frika, dok su dvojica ranjena. Jedan civil ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima u gradu Kafruma, dok je troje civila ubijeno kada je ‘nepoznati napadač’ pucao na minibus na autoputu Idlib-Kafartharim. Sukobi se odvijaju oko kontrolnog punkta Hamdija i oko vojne baze Vadi Deif,u sukobima je uništen jedan režimski tenk dok je nekoliko boraca ranjeno. Režimske snage napale su selo Tel Hikma u blizini Džisr el Šukura, dok aktivisti javljaju da su režimske snage sprovele kampanju pretresa tokom koje su sistematski palili kuće

16:37

Predgrađa Damaska: Sukobi se cijeli dan odvijaju u gradu Harasti dok režimske snage bombarduju grad. Zamalka je također poprište sukoba i bombardovanja u režimskom nastojanju da preuzmu kontrolu nad gradom. Režimske snage također bombarduju grad Bebila. Neindetifikovano tijelo pronađeno je u Mua’admiji. Sukobi uz režimsko bombardovanje su se jutros odvijali u Irbinu koji režim nastoji povratiti pod svoju kontrolu već sedmicama

16:31

Pokrajina Hassaka: Opozicioni borci iz različitih bataljona opkolili su režimski kontrolni punkt u Asdar el Nadžar selu, istočno od Ras el Ajna. Na navedenom kontrolnom punktu nalazi se artiljerija režimske vojske koja bombarduje područje. Turske vlasti vratile su na desetine sirijskih izbjeglica na sirijsku teritoriju nakon što su zatražili utočište kada su počele borbe u Ras el Ajnu, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

15:37

Sirijski helikopteri i artiljerija bombardovali su područje Ras el Ajna u blizini granice sa Turskom u nedjelju.

Helikopteri su ispaljivali raketr na žitne silose u blizini sela Tal Halaf ujedno granatirajući granični prijelaz na sjeveroistoku Hassake.

Kako aktivisti javljaju tenkovi su bombardovali zapadni dio Ras el Ajna i crni dim se mogao vidjeti iznad područja, a čini se da je nekoliko artiljerijskih granata palo tik uz tursku granicu.

14:02

Izrael ispalio ‘hice’ upozorenja na Siriju

IslamBosna.ba-Izrael je ispalio ‘hice’ upozorenja na Siriju,prvi od kraja rata 1973., prenosi AFP navode izraelske vojske.

„Nedavno minobacačka granata pogodila je stanicu IDF-a na Golanskoj visoravni u blizini izraelsko-sirijske granice, kao dio unutarnjeg sukoba unutar Sirije. Kao odgovor, IDF vojnici ispalili metak upozorenja prema sirijskim područjima”, saopćila je vojska.

Vojni izvori navode da je vojska koristila jednu protutenkovsku raketu Tamuz, oružje poznato po svojoj vrhunskoj preciznosti.

Osim toga vojska navodi u svojoj izjavi da je podnijela tužbu lokalnim UN-ovim snagama upozoravajući da ‘pucnjava koja dolazi iz Sirije u Izrael se neće tolerisati i da će se odgovoriti na svako preljevanje nasilja.

Ranije danas premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je kako Izrael pomno posmatra šta se dešava na granici sa Sirijom kao i da je Izrael spreman na bilo kakav razvoj dešavanja.

Ranije upozorenje izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka povećava zabrinutost da bi građanski rat u Siriji mogao izazvati širi regionalni sukob, ocijenjuju analitičari.

Izrael je već jedanput upozorio sirijskog predsjednika Bešara el Assada da obuzda napade naopozicionare kraj strateške Golanske visoravni, koju je izraelska vojska okupirala u šestodnevnom ratu 1967. godine, a kasnije je anektirana, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

“Ta poruka je sigurno upućena. Da vam kažem uvjereno da nijedna granata neće pasti? Ne mogu. Ako granata padne, mi ćemo odgovoriti”, rekao je Barak za izraelski vojni radio, ne ulazeći u detalje.

12:36

Sirijska vojska rano u nedjelju napala je opozicione položaje u blizini Damaska i sjevernog grada Aleppa, dok se borbe vode u sjeveoistočnom gradu Ras el Ajnu na granici sa Turskom, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Novi talas nasilja došao je nakon krvave subote kada je ubijena 121 osoba kažu iz Opservatorije.

Oko ponoći izbili su sukobi između vojske i opozicionara u gradu Harasta na sjeveroistočnoj periferiji Damaska.

Lokalni koordinacioni odbori izvjestila je od jakom granatiranju tokom noći na opoziciona područja jugozapadno od glavnog grada i u gradu Jabrudu na sjeveru.

U sjevernom gradu Aleppu režimske snage gađale su opoziciona uporišta u četvrti Šar na istoku, Sukari na jugu i Haleb el Džedida na zapadu, prema Opservatoriji.

Stanovnici navode da su se sukobi vodili u sjeverozapadnim četvrtima Zehraa i Liramun, gdje su režimske snage tenkovskom paljbom gađale opozicione položaje, kao i u Starom Gradu Aleppa.

Opservatorija navodi da su sukobi vođeni tokom noći u blizini Ras el Ajna u pokrajini Hassaka.

„Aktivisti su javili o borbama između opozicionih i režimskih vojnika oko Ras el Ajna ali ne i unutar grada”, kazao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

09:55

Nakon gotovo sedmicu dana sastanaka u Kataru, sirijske opozicione grupe u principu su se dogovorile da oforme novu krovnu organizaciju, Sirijsku nacionalnu koaliciju.

O detaljima o izvršnim odborima sa brojem mjesta koje će biti dodijeljen svakoj od glavnih stranaka, uključujući i Sirijsko nacionalno vijeće koje će zamijeniti nova koalicija, još uvijek se raspravlja.

SNC koje je tokom ove sedmice izvršilo vlastito restruktiranje izabravši novi izvršni odbor i predsjednika, razmatra da li da ostane van koalciije uprkos pritisku njihovih međunarodnih pristalica da prihvate promijenu situacije.

Novi vođa SNC-a, George Sabra, izjavio je prije najave koalicije „započeli smo otvoreni dijalog sa našom braćom i razmotrili smo njihovu inicijativu ali mi imamo vlastita stanovišta i vlastite ideje koje namjeravamo provesti”. Sabra je također istakao primat Vijeća „SNC je stariji od toga … od bilo koje druge inicijative”..dodajući da nijedna opoziciona grupa se ne treba prisiljavati da bude pod patronatom druge.

Ahmed Ramadan, viši zvaničnik SNC-a također je indicirao da Vijeće može ostati izvan Koalicije „Podvrgnuti smo pritisku da postanemo dio nove formacije u zamjenu za međunarodna obećanja bez garancija”.

Ramadan je sugerirao da će biti teško postići sporazum u subotu ali dodao je da se sastanak može zavšiti sa ‘deklaracijom načela’ kako ne bi bio neuspiješan.

Ipak, Burah Galion, bivđi vođa SNC-a, je optimističan „Sastanak još uvijek traje ali nema stvarnog napretka. Postići će se politički sporazum za zajedničke akcije, političko tijelo koje će nadgledati vojne akcije

11.novembar

——————————————————————————————————

23:25

Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da je do njihovog javljanja ubijeno 90 osoba, uključujući četvoro djece i dvije žene, Damask i njegova predgrađa 43 ubijene osoba, Rakka 9, Dera’a 9, Aleppo 8, Deir ezZur 7, Idlib 7, Homs 5 i dvije osobe u Hami

21:25

Vojska povratila dio strateški važnog autoputa

IslamBosna.ba-Sirijska vojska povratila je dio strateški važnog autoputa koji povezuje Damask sa glavnim bojištem na sjeveru zemlje, izjavila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava u subotu.

Režimske snage postepeno su napredovale u posljednjih 10 dana kako bi povratile kontrolu nad nekoliko sela koja su početkom oktobra preuzele opozicione snage na autoputu Damask-Aleppo, izjavio je direktor Opservatorije, Rami AbdelRahman.

Vojska je povratila kontrolu nad dijelom autoputa ali je daleko od toga da uđe u grad Ma’arat el Numan u pokrajini Idlib, dodao je Rahman.

Borba za grad se intezivirala nakon što su vojnici u opkoljenoj vojnoj bazi Vadi Deif nedavno dobili zalihe hrane i municije, navodi on.

Nakon nekoliko dana žestokih borbi opozicionari su preuzeli grad Ma’arat el Numan 9. oktobra i dva dana kasnije uspijeli da presjeku autoput spriječavajući snadbjevanje režimskih snaga na sjeveru zemlje.Od tada opozicione snage drže u opsadi bazu Vadi Deif, najveći vojni objekat te vrste u sjeverozapadnoj pokrajini koja se graniči sa Turskom.

Sirijska vojska koristila je autoput kako bi poslala pojačanje u Aleppo, gdje se vode žestoke borbe od sredine jula.

20:33

Državna sirijska novinska agencija SANA navodi da je sedam osoba ubijeno u napadima tri-auto-bombe u gradu Dera’a.

„U subotu teroristi su detonirali tri auto-bombe u gradu Dera’a ubivši 7 osoba a ranivši druge pored prouzrokovanja velike materijalne štete.

Izvor iz pokrajine izjavio je za Sanu da je prva auto-bomba eksplodirala u el Mobillat trgovačkoj ulici punoj ljudi,dok je druga eksplodirala na Panorama raskrsnici.

Izvodi dodaju da se treća eskplozija dogodila u blizini Finansijskog odjela u Dera’i pomoću automobila napunjneog velikim brojem protivtenkovskih mina od kojih većina nije eksplodirala ali je eksplozija prouzrokovala veće materijalne štete na obližnjim zgradama i radnjama.” 

Međutim Opservatorija za ljudska prava navodi da se radi o dva samoubilačka napada koja su za cilj imala baštu oficirskog kluba kao i da je ubijeno najmanje 20 vojnika.

“Dva bombaška napada su samoubilački napadi koje su izvela dva muškaraca koja su dovezla vozila napunjena eksplozivom unutar bašte u razmaku od nekoliko minuta”, izjavio je direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman.

19:26

Kurdi preuzeli tri grada na sjeveroistoku

IslamBosna.ba-Kurdske snage su preuzele kontrolu nad tri grada u sjeveroistočnoj Siriji u blizini granice sa Turskom nakon što su ubijedili  pro-vladine snaga da napuste ove gradove izjavili su iz Sirijske Opservatorije za ljudska rpava.

Regije pokrajine Hassake u posljednjih nekoliko dana zahvaćene su žestokim borbama između snaga lojalnih predsjedniku Bešaru el Assadu i opozicionih snaga, a u posljednja dva dana ubijeno je 46 boraca tokom borbi za pogranični grad Ras el Ajn koji su opozicionari preuzeli u petak.

Kurdski stanovnici preuzeli su kontrolu nad gradovima Derbassije i Tall Tamr u petak naveče, navodi Opservatorija dodajući da im je podršku pružila milicija Stranke demokratke unije (PYD) sirijskog ogranka Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Stanovnici i milicija opkolili su vladine i sigurnosne urede u oba grada i ubjedili pro-vladine snage da napuste urede.

Opservatorija navodi da su se stanovnici plašili da će se im se dogoditi ista vrsta nasilja koje je primoralo 9.000 Sirijaca da za 24 sata probjegnu uslijed borbi u Ras el Ajnu.

Derbassije,sjeveroistočno od Ras el Ajna, nalazi se na granici sa Turskom i tu je smješten mali poganični prijelaz.

Talla Tamr je smješten na strateškoj raskrsnici koja povezuje glavni grad pokrajine Hassaku i Ras el Ajn.

U subotu, režimske snage su također napustile grad Amuda, sjeveroistočno od Derbassije na turskoj granici, nakon demonstracija na kojim ih je stanovništvo pozivalo da odu, navodi također Opservatorija.

Vlada snage kontroliraju samo dva veća grada u pokrajini, grad Hassaku i sjeveroistočni pogranični grad Kamišli.

11:01

Nakon predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, Turska se nada da će se Washington više umiješati u dešavanja u Siriji. Ali Obama po svoj prilici neće ispuniti turska očekivanja.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je bio na letu za Indoneziju kada je čuo da je Barack Obama pobjedio na izborima. On je pohvalio američkog predsjednika kao pouzdanog partnera Turske i dodao je listu zahtjeva za Obamin drugi mandat.

Zbog druge izborne kampanje, turska vlada nije vršila veliki pritisak na Sjedinjene Američke Države po pitanju tekućeg konflikta u susjednog Siriji, rekao je Erdogan po slijetanju u Bali. To će se uskoro promjeniti: turski premijer pritišće Ameriku da usvoji „potpuno drugačiji” stav prema Siriji.

Očigledno je da su turska i američka vojska već raspravljale o razmještanju Patriot raketa u pogranično područje Turske prema Siriji. Dok je Erdogan naglasio da njegova zemlja nije zahtijevala isporuku raketa od svojih NATO saveznika, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je izjavio da bi se Patriot rakete mogle koristiti da se se Turska, kao NATO članica, zaštiti od širenja sirijskog konflikta na njenu teritoriju.

Prema turskim medijskim izvještajima, svrha planova o ramještanju raketa nije zaštita turske teritorije, nego stvaranje zone zabranjenog leta iznad sjeverne Sirije. Sirijska opozicija je u više navrata tvrdile da su sirijske zračne snage krive za njhov neuspjeh u borbi protiv trupa Bašara el Asada. Sjedinjene Američke Države i Turska, stoga, razmatraju raspoređivanje protivavionskih raketa da bi odvratile sirijisku armiju da koristi avione u blizini granice.

Na ovaj način, pojas od 60 kilometara južno od tursko-sirijske granice bi mogao postati zabranjena zona za sirijske borbene avione i helikoptere. Medijski izvještaju kažu da bi turske borbene letjelice koje patroliraju granicom pojačale ovo preventivno djejstvo.

Ako plan uspije, makar dio od otprilike 112.000 sirijskih izbjeglica u Turskoj bi mogao da se vrati u Siriju bez rizikovanja svojih života. I sirijski pobunjenici bi imali priliku da stabilizuju „oslobođene” regije u Siriji, omogućivši tako uspostavljanje zaštitne zone i bez mandata UN-a.

Satjerivanje Asada u ćošak

Prednost plana za SAD i Tursku jeste što će im ovo dozvoliti da povećaju pritisak na Asada bez potrebe da strane trupe intervenišu direktno u Siriji – i bez davanja prilike sirijskoj saveznici Rusiji da spriječi strane trupe vetom u UN-u.

U svakom slučaju, isporuke američkog oružja sirijskim pobunjenicima će postati vjerovatnije, jer Obamina administracija više ne treba strahovati od gubljenja birača zbog miješanja u poslove bliskoistočnih zemalja.

Napori Washingtona da se rekonstruiše političko krilo sirijske opozicije takođe služi cilju hvatanja Asada. Američka državna sekretarka Hillary Clinton je prošle sedmice potakla sirijsku nacionalnu skupštinu, formiranu u egzilu, da se reorganizuje i obrati više pažnje na interese opozicije u Siriji.

Bez zaokreta

No Erdoganova administracija ne može očekivati da se američka poltika prema Siriji, do sada suzdržana, okrene za 180 stepeni. Direktna vojna intervencija ne dolazi u obzir. Pod znakom je pitanja čak i podrška SAD-a saveznicima da se preduzme vojna akcija, kao ona u Libiji 2011., i to zbog jačine sirijskih vazduhoplovnih snaga.

Na kraju krajeva, konflikt u Siriji nema puno veze sa Amerikom, napisao je Kadri Gürsel, kolumnista turskog lista “Milliyet”. Očigledno je to ono što je važno Obami i zbog toga je odolio pritisku regionalnih partnera Amerike da se upusti u „rat sa nepoznatim ishodom” u Siriji, smatra Gürsel.

Ako je ovo tačno, Erdogan će biti razočaran svojim velikim očekivanjima od „drugačijeg” pristupa Amerike sirijskim dešavanjima.

(DW)

09.novembar

——————————————————————————————————

22:37

Jedinice FSA u Rakki pojačale su svoje napade na Ajn Issu, sjeverni grad u Rakki. U međuvremenu, dalje prema istoku, izgleda da FSA proširuje svoje akcije u Hassaki.

Lokalni koordinacioni odbori su izvijestili da su se režimske snage povukle iz policijskih stanica i vojnih kontrolnih punktova iz grada Amuda u Hassaki.

Borbe su se intezivirale i u blizini Damaska, dok je FSA uspješno osigurala veći dio područja u pokrajini Idlibu režim se lagano povlači iz Aleppa a FSA napreduje, iako sporo, u Deir ezZuru. FSA trenutno ima odličnu, uspješnu strategiju, širenjem bojnih polja jednostavno odvlače pažnju režimu. Trenutna najveća zagonetka je da li će se FSA udružiti ili barem pridobiti Kurde i da li će veliki broj žrtava koji ostaju iza napredovanja opozicije nadjačati vojne uspjehe i uticati na dalji tok borbi.

Govoreći o vojnim uspjesima aktivisti javljaju o velikoj pobjedi FSA u Tadamunu, sjeverozapadni Damask.

Iz LCC su javili da je FSA oslobodila Zubejr bin el Allum džamiju koju su režimske snage koristile kao štab u protekla tri mjeseca.Video snimak koji prikazuje jučerašnje borbe

{youtube}0CMGBw3Zx0k{/youtube}

A u Istočnoj Guti borci FSA su uspijeli da zarobe veliki broj režimskih vojnika

{youtube}SGlpd2WgDiU{/youtube}

22:20

Generalni sekretarijat Sirijskog nacionalnog vijeća izabrao je Georgea Sabru kao predsjednika. Sabra se smatra čvrstim vođom dobro uvezanim sa vrhovnim ešalonom Sirijskog nacionalnog vijeća

21:10

Više od 30 sirijskih i opozicionih vojnika ubijeno je u sukobima tokom protekle sedmice u demilitiarizovanoj zoni na Golanskoj visoravni prema izraelskoj teritoriji, izjavila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Zamjenik izralskog premijera Moše Yaalon je upozorio Damask da će Izrael braniti svoj suverenitet ukoliko se nastavi preljevanje nasilja na okupirani dio Golanske visoravni od strane Izraela.

Opservatorija navodi da su se režimske i opozicione snage sukobile u Briki, Bir Ajamui el Herš u pokrajini Kuneitra.

Trojica opozicionih boraca ubijena su u petak, kazao je danas Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, navodeći da je više od 30 vojnika ubijeno na obje strane u toku protekle sedmice.

“Smatramo sirijski režim odgovornim za ono što se dešava duž granice”, napisao je Yaalon na svom Twitter nalogu.

20:04

Najblaže rečeno haos u Ras el Ajnu, po onome što se da razumjeti, naredni video prikazuje preuzeti tenk FSA snaga kreće u borbu sa Assadovim tenkom ili tenkovima

{youtube}cpCN4JaraCQ{/youtube}

ovaj tenk nije jedino što je FSA preuzela tokom borbi u Ras el Ajnu. Čini se da je ova bitka zatekla režimske snage jer su opozicioni borci preuzeli nekoliko vojnih kontrolnih puntova kao i svu opremu i municiju koja se u njima nalazila. Naredni video je objavljen juče

{youtube}h2zdcp56wUE{/youtube}

19:46

UN kaže da je 11.000 Sirijaca pobjeglo iz zemlje u posljednja 24 sata,prenosi AP.

„Panos Moumtzis, koordinator UN-ove agencije za izbjeglice, izjavio je novinarima u Ženevi da je 9.000 Sirijaca pobjeglo u Tursku, dok je 1.000 pobjeglo u Jordan kao i 1.000 u Libanon samo u jednom danu.

Moumtzis kaže da je ovi brojevi predstavljaju najveći priliv izbjeglica u poređenju sa uobičajenim dnevnim prosjekom od 2.000 do 3.000.

Jučerašnje borbe u Ras el Ajnu, sjeveroistočno od Hasake I na granici sa Turskom mogu imati znatno veći uticaj od samog vojnog značaja bitke. Hassaka nikad nije bila potpuno izolirana od nasilja koje je zahvatilo zemlju u poređenju sa ostalim područjima. Hassaka je u biti mirno mjesto. Veliki broj izbjeglica iz ostatka Sirije pronašao je utočište u Hassaki uglavnom zbog činjenice da FSA ovdje još uvijek nije pokrenula veliku kamapnju preuzimanja područja od režimskih snaga. Nadalje, kurdske snage su u velikom broju ovdje prisutne i imaju neznatno razumjevanje sa Assadovim režimom.

Još uvijek je rano reći kako će se ove promjene na bojnom polju odraziti na stanovništvo ali je jasno da je najveći broj izbjeglica koje su pobjegle iz Sirije u protekla 24 sata upravo iz ovog područja uslijed pojačanih borbi.

Sirijski Kurdi koji bježe uslijed sukoba opozicionih i režimskih snaga

{youtube}52iQAL_uLWA{/youtube}

19:12

18 osoba ubijeno u blizini Deir ezZura

IslamBosna.ba-Najmanje 18 osoba ubijeno je u artiljerijskom napadu na naselje el Kurija u istočnoj Siriji u blizini iračke granice, tvrde aktivisti.

Kuder Ali, opozicioni borac iz El Ka’ka brigade kaže da se ‘katastrofalni masakr’ dogodio u 9 sati ujutro.

On kaže da se naselje našlo pod minobacačkim napadom iz el Majadina na zapadu.

“Pronašli smo tijela 13 žena, troje djece i dva muškarca. Ne znamo koliko se još osoba nalazi pod ruševinama. Naši gradovi se svakodnevno granatiraju ali ovo je najveći broj žrtava u posljednjih nekoliko mjeseci.

Opozicioni borci su raspravljali da li da se napadne artiljerijska jedinica odgovorna za napad i to je korak koji moramo sada preduzeti. Moramo opkoliti brigadu I onda je napasti jer neprestano granatiraju naše gradove.

Već nekoliko puta smo pokušali da napadnemo brigadu ali nas je sprječavao nedostatak municije. Međutim nedavno smo dobili donacije i namjeravamo kupiti municiju u Iraku i Turskoj. Onda ćemo krenuti u operaciju.

Civili sada sve doniraju borcima kako bi kupili munciju i da se riješimo ove brigade.”

{youtube}TCK_l876uZM{/youtube}

18:54

Kao i svakog petka demonstranti iz Kafranbela u Idlibu šalju svoju poruku međunarodnoj zajednici. Ovog petka njihova poruka je upućena predsjedniku SAD-a Baracku Obami “Obama uništio si ugled Amerike, pokušaj ga vratiti u Siriji”

{youtube}JQD8MxkH1r4{/youtube}

18:52

Štagod da su Feller i UNHCR rekli Turskoj povodom otvaranja granica Sirijcima izgleda da je imalo dramatičan uticaj. Prošle noći rekordnih 9000 osoba prešlo je granicu prema Sybelli Wilkes iz UNHCR-a.

Prošlog mjeseca Human Rights Watch je izjavio kako je oko 10.000 osoba blokirano na turskoj granici zbog restrikcija koje su nametnute u avgustu.

18.45

Assad:Erdogan misli da je halifa

IslamBosna.ba-Bešar el Assad insistira da nema građanskog rata i da ga Sirijci podržavaju.

U punoj verziji njegovog prkosnog intervjua za Russia Today, on kaže:”Kod nas nema građanskog rata. Riječ je o terorizmu i podršci koja dolazi iz inostranstva teroristima kako bi destabilizirali Siriju. Ovo je naš rat…

Problem nije između mene i naroda, ja nemam problem sa narodom jer SAD je protiv mene i Zapad je protiv mene kao i mnoge druge arapske zemlje, uključujući Tursku koja naravno nije arapska zemlja su protiv mene. Ako je sirijski narod protiv mene kako onda mogu biti ovdje?

On tvrdi da el Kaida pokušava oformiti islamski emirat u Siriji gdje mogu promovisati svoju ideologiju ostatku svijeta”.

Assad je također uporedio turskog premijera Redžepa Tajjipa Erdogana sa osmanlijskim vladarom.

„Erdogan misli da ukoliko Muslimansko bratstvo preuzme regiju a naročito Siriju da je njegova politička budućnost zagarantovana, to je jedan razlog. Drugi razlog je što on lično misli da je novi osmanski sultan i da može kontrolisati regiju kao što je to bilo tokom Osmanskog carstva ali pod novim krovom. U svom srcu on sebe smatra halifom. Ovo su glavna dva razloga zbog kojih je preokrenuo svoju politiku od nijednog problema do nijednog prijatelja.”

Assad tvrdi da Siriju podržava veliki broj arapskih zemalja uključujući Irak, Alžir i Oman.

Na pitanje da li će i za 10 godina biti na vlasti, Assad kaže:” Vidim sebe kroz svoju zemlju, ne mogu vidjeti sebe već svoju zemlju za deset godina. Mogu vidjeti sebe u ovoj zemlji kao sigurnoj zemlji, stabilnoj zemlji i još uspješnijoj zemlji”.

09.novembar

————————————————————————————————-

20:33

Najmanje 16 sirijskih vojnika i 10 opozicionih boraca ubijeno je u četvrtak tokom žestokih sukoba u sjeveroistočnom gradu Ras el Ajn u blizini turske granice, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

FSA bataljoni ušli su ovaj većinski kurdski grad a lokalni stanovnik Saad izjavio je da su opozicioni borci zauzeli graničnu postaju prije zore a onda pokrenuli napade na sigurnosne postaje u Ras el Ajnu.

Sirijska državna televizija navela je da su opozicioni broci došli iz Turske a da su režimski vojnici ubili na desetine ‘terorista’ koji su pokušali napasti Ras el Ajn a da su onda opozicionari pobjegli preko granice sa Turskom.

Turski mediji navode da je dvoje turskih državljana ranjeno od strane metaka koji su prešli sa sirijske strane granice.

Oko 200 Sirijaca pobjeglo je iz Ras el Ajna u Tursku gdje su lokalne vlasti upozorile stanovnike da izbjegavaju granicu, prema pisanju turskih novina Hurriyet, koje dodaju da su turska vojna vozila i artiljerija upućeni u Džejlanpinar.

20:15

Deir ezZur:Jedina bolnica pred zatvaranjem

IslamBosna.ba-Doktor koji je osnovao jedinu poljsku bolnicu u istočnom gradu Deir ezZur upozorava da će morati da je zatvori zbog oštećenja u bombaškom napadu i nedostatka medicinskog materijala.

„Veći dio bolnice je oštećen nemilosrdnim granatiranjem artiljerije i aviona”, kaže doktor Ebu Lilian.

„Suočeni smo sa akutnim nedostatkom medicinskih pomagala. Ukoliko ne dobijemo potrebni materijal bit ćemo primorani zatvoriti bolnicu. Maksimalno se trudimo da dostavimo medicinsku opremu iz Turske a onda da je prokrijumčarimo u grad ali centar Deir ezZura je potpuno okružen sirijskom vojskom.

Do sad smo koristili zalihe iz napuštenih apoteka, privatnih klinika i donacija od porodica”, navodi ovaj doktor.

Ebu Lilian je osnovao bolnicu sa četiri druga doktora-svoja dva brata i dva prijatelja. On kaže:”Pružamo medicinsku pomoć opozicionim borcima  kao i za više od 8.000 porodica koje žive pod opsadom. Oni ne mogu otići u državnu bolnicu koja se nalazi na kraju grada.

Veći dio porodica je pobjegao iz grada zbog bombardovanja. Nekad je  dnevno bilo i do 15 žrtava a sad odprilike bude  5 žrtava svaki dan.

Imamo četiri aparata za anesteziju koje smo izvukli iz bombardovanih privatnih klinika, a također imamo dobar tim tehničara. Uspijeli smo napraviti operacionu salu sa prenosivim rendgenima ali je nemoguće sterilisati opremu. I nemamo niti jedno ambulantno vozilu u gradu.

Naša glavna briga je da održimo u životu ranjenike a to ovisi i do sreće.

Svako jutro granatiranje počinje u šest sati ujutru ili čak i prije. Onda opozicioni borci počinju pristizati-ranjeni su ili tokom sukoba sa vojskom ili artiljerijskom paljbom. Obično ih dovoze kamionetima. Svaki dan imamo gotovo 15 ranjenika. Ukoliko su ciljevi naselja onda veći dio žrtava su djeca.

Radimo amputacije, vadimo metke i gelere,zašivamo rane ali smo bespomoćni ukoliko se radi o povrijedama glave. Nemamo opremu niti specijaliste koji bi to mogli sanirati. Pacijente sa povredama glave moramo prebaciti u Tursku ili će jednostavno umrijeti”, 

16:28

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmed Davutoglu, prilikom sastanka sa predstavnicima sirijske opozicije u Dohi u Kataru, izjavio je da sve strane uključene u sirijsko pitanje moraju preuzeti odgovornost za brutalna dešavanja u toj zemlji.

Napomenuo je da se hitno moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji napomenuvši: “Ne smijemo više izgubiti ni minutu.”

Također, objasnio je da međunarodna zajednica mora više pomoći narodu Sirije, jer već 20 mjeseci taj narod trpi nasilje što do sada, dodao je, nijedan narod ne bi izdržao.

Sirija prolazi kroz važan historijski momenat te zato međunarodna zajednica mora pomoći kao medijator u procesu pomirenja, kazao je šef turske diplomatije.

“Tačnije, međunarodna zajednica mora dati snažniju podršku Siriji, ali, ipak, čitav proces mora voditi sirijski narod”, kazao je Davutoglu.

Davugolu se u Dohi sastao i sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Abdullahom Bin Zayidom

16:25

U srijedu aktivisti su objavili video snimak na kojem se navodi da je opoziciona brigada Garibi Sirije oslobodila Ras el Ajn većinski naseljen Kurdima

{youtube}y3xwYpm6ewU{/youtube}

16:20

Sirijski Nacionalno vijeće, usred rasprave o novom opozicionom vodstvu u Kataru, izabralo je grupu od 40 članova kako bi preoblikovali organizaciju.

Svi članovi, izabrani od strane glavne skupštine od oko 420 sudionika, su muškarci. Oni će danas izabrati 11 članova Izvršnoga tijela i predsjednika SNC-a.

Kada su rezultati objavljeni, žene-delegati su se oštro pobunile. Pojedini od muških delegata pridružili su se njihovim zahtjevima da žene budu dodane u grupu retroaktivno.

07:50

Kraj srijede obilježen je sa 168 ubijenih osoba, uključujući 4 žene i 16-oro djece. Damask i njegova predgrađa 73 ubijene osobe, Aleppo 32 ubijene osobe, Idlib 25, Rakka 8, Homs 6, Lattakija 4, Deir ezZur 4, Dera’a 4 i tri ubijene osobe u Hami.

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji izvijestili su da o 176 granatiranja civila, dok se FSA sukobila sa režimskim snagama na 57 lokacija.

I jutros su nastavljeni sukobi kao i granatiranja

Sakba, predgrađa Damaska

{youtube}toi13Gk_UAA{/youtube}

Daal, Dera’a

{youtube}ClZeHzfYNdw{/youtube}

07:37

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je turskim novinarima u Briselu da se NATO priprema da postavi rakete “Patriot” na teritoriju njegove zemlje, javili su turski mediji.

Neimenovani visoki zvaničnik turskog ministarstva vanjskih poslova objavio je ranije da turska planira da traži od NATO da postavi rakete “Patriot” duž tursko-sirijske granice, navodi Reuters.

Tenzije između Turske i Sirije porasle su početkom oktobra, kada su granate iz Sirije pale na turski pogranični grad Akčakale i ubile pet turskih civila.

downloadsua

Leave a Reply

*

captcha *