22:55

Suzan Ahmed, glasnogovornica Revolucionarnog vijeća Damaska, izjavila je da su opozicionari napali vojni aerodrom u Mezzehu, četvrt Damaska, kao i odjele sigurosti u tom području. Oni su također pokušali ali nisu uspjeli u svom napadu na predsjedničku palatu.

Pukovnik Ahmed Nima, zapovjednik brigada iz Dera’e koje su provele ovaj napad kaže da su u planirali napad na palatu i aerodrom ali da je nisu mogli izvesti bez pomoći brigada u Damasku.

„Više od 100 boraca je učestvovalo u planiranju i izviđanju ali samo 20 boraca je učestvovalo u napadu i upotrijebili smo 120 minobacačkih raketa.

Ova operacija je poruka našem narodu koja pokazuje da smo sada ujedinjeni i da možemo napasti važne ciljeve poput glavnih odbora obavještajne službe. Ovo je poruka da možemo doprijeti do Assadove jazbine.

Ciljali smo salu gdje Assad održava sastanke. Dobili smo informacije od osoba koje rade unutar palate. Režim će pasti jedino ukoliko inteziviramo naše napade na Damask. Sada smo svu našu pažnju usmjerili na Damask. Optimistični smo zbog činjenice da je Obama ponovo izabran za predsjednika. Nadamo se da će nam pomoći da se riješimo tiranina iz Damaska.” 

17:28

Režim konfiskuje humanitarnu pomoć stanovnicima

IslamBosna.ba-Gotovo cjelokupna međunarodna pomoć koja je poslata Sirijskom arapskom Crvenom polumjesecu konfiskovana je od strane režima i nikada nije stigla do civila u potrebi, izjavili su iz Unije sirijskih humanitarnih medicinskih organizacija.

„Devedeset čak i devedeset i pet odsto svega što je poslato centrali Sirijskog Crvenog polumjeseca u Damasku otišlo je pravo u ruke sirijskog režima, naročito vojnicima”, izjavio je Tevfik Chamaa, glasnogovornik Unije.

„Pomoć nije stigla do civila koji su svakodnevno pod bombama ili se nalaze u opsadi”, izjavio je on novinarima u Ženevi.

On tvrdi da su novac ili materijal koji su poslati Crvenom polumjesecu u Damasku ‘konfiskovani od strane režima”,

Međutim UN-ov Svjetski program hrane (World Food Program) poriče da je pomoć koju je poslao u Siriju konfiskovan od strane režima.

Oko 1.2 miliona stanovnika unutar Sirije se nalazi u stanju hitne humanitarne potrebe, prema UN-u.

Chamaa, jedan od osnivača ove krovne organizacije koja okuplja 14 humanitarnih organizacije iz Francuske, Švicarske, Turske i SAD-a pozvao je veće humanitarne agencije da osiguraju da pomoć koja se šalje u Siriju stigne do onih kojima je potrebna.

On navodi da je 11 kamiona koji su pripadali Svjetskom programu hrane (WFP) i čiju pomoć većinom distribuira Crveni polumjesec je nedavno nestalo u sjevernoj Siriji.

Ali glasnogovornica ove UN-ove agencije Elisabeth Byrs kaže: „Apsolutno vjerujem da ne postoji nikakvo oduzimanje”, i branila je lokalni Crveni polumjesec.

„WFP posmatrači su posjetili većinu područja kako bi provjerili da hrana stiže do staovnika kojima je napotrebnija, a u najopasnijim područjima oni su koristili oklopna vozila WFP-a”.

Ona je insistirala da Crveni polumjesec kao koordinator distribucije humanitarne pomoći u zemlji djeluje preko ogranaka koji djeluju neovisno.

17:08

Zapovjednik opozicionih snaga u centralnoj pokrajini Homs, pukovnik Kassim Saadeddin, izjavio je u video snimku postavljenom u srijedu da je izbjegao atentat snaga lojalnih predsjedniku Bešaru el Assadu.

„Hvala Allahu, vratili smo se živi nakon što smo pobjegli bandama lojalnih Assadu”, kaže Saadeddin, koji je ujedno i glasnogovornik Zajedničke komande FSA.

U izjavi Zajednička komanda FSA navodi da je pro-režimska milicija postavila zasjedu pukovniku Saadeddinu kako bi ga ubili. Oni navode da je njegov vozač lakše ranjen tokom napada ali da niko drugi od opozicionih snaga nije ubijen, ne pružajući nikakve podrobnije detalje o napadu.

08:16

Savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Moona za politička pitanja Jeffrey Feltman je nakon redovnog sastanka u Vijeću sigurnosti UN-a novinarima izjavio da će nasilje u Siriji, koje buja i koje može da zahvati i u susjedne zemlje Liban, Tursku i Izrael, odvesti ovu zemlju u propast.

Feltman je kazao da se aktuelna situacija u Siriji treba riješiti političkom smjenom vlasti i „donošenjem stvarnih promjena u toj zemlji”.

Od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, kada je počela pobuna protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, smrtno je stradalo oko 30 hiljada ljudi, dok ih je oko 200 hiljada bilo primorano napustiti svoje domove.(AA)

08:02

Dok su političari i aktivisti nastavili svoje razgovore u Kataru u vezi novog vodstva opozicije, i dok je međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi upozorio na opasnost da Sirija postane nova Somalija, Lokalni koordinacioni odbori su izvijestili da su sigurnosne snage u utorak ubile 156 osoba.

07. novembar

————————————————————————————————–

22:44

Assadove snage su počinile još jedan masakr, u četiri zračna napada gađana je el Fateh bolnica koja se nalazi u četvrti Damaska, Kafar Batna. Aktivisti navode da je 14 civila ubijeno a da je ranjeno više od 50.

{youtube} PDVDTpPYgBg{/youtube}

{youtube}On7zCERz41k{/youtube}

22:10

Assad zatvorio Hamasove urede u Damasku

IslamBosna.ba-Sirijske vlasti zatvorile su nekoliko Hamasovih ureda u Damasku uslijed sve većeg raskola sa ovim palestinskim pokretom kojeg su dugo vremena podržavali, izjavila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U ponedjeljak vlasti su zatvorile ured šefa političkog biroa Hamasa Halida Mišala u Mezzeh četvrti kao i urede članova političkog biroa Imada el Alamija i Ezzata el Riška u četvrti Mašruh Dummar , navodi Opservatorija.

Ovi uredi su sada pod nadzorom sigurnosnih službi, izjavio je direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman.

Palestinski zvaničnik iz Damaska izjavio je za AFP da su uredi već bili zatvoreni a da su sada vlasti zabranile bilo kakav pristup Hamasu.

Damask je dugo vremena podržavao Hamas pružajući mu utočište kao i objekte u Siriji ali opozicioni aktivisti navode da su se pojedini Hamasovi borci nedavno priključili opozicionim borcima koji se bore protiv režima predsjednika Bešara el Assada.

Sirijski članovi Muslimanskog bratstva, iz kojeg je i formiran Hamas, bili su među prvima koji su učestvovali na demonstracijama protiv Assadovog režima u martu prošle godine.

Mirne demonstracije su prerasle u oružani ustanak, a izvještaji navode da je Hamas tada premjestio svoje urede iz Sirije, evakuišući većinu svojih članova dok je javno pobijao da je preselio svoju upravu.

Raskid između sadašnjeg sirijskog režima i Hamasa postao je javan kada je voditelj vijesti na državnoj sirijskoj televiziji optužio Mišala da je prodao palestinski otpor nakon što je podržao sirijski ustanak.

Alami koji je živio u egzilu u Siriji u februaru se vratio u Gazu nakon 23 godine izbivanja. Mišal se sada nalazi u glavnom gradu Katara, Dohi, dok se drugi čovjek Hamasa, Mussa Ebu Merzuk, nalazi u Kairu.

Članovi Hamasa bore se rame uz rame sa opozicionim borcima u Damasku i okolini,prema opozcionim aktivistima iz glavnog grada.

Ipak druge palestinske frakcije, poput Narodnog fronta za oslobođenje Palestine kojeg predvodi Ahmed Džibril bore se zajedno sa vladinim snagama.

Više od 30 osoba ubijeno je u sukobima između vladnih i opozicionih snaga u blizini palestinskog izbjegličkog Jarmuk kampa na periferiji Damaska tokom nedjelje i ponedjeljka, javili su palestinski izvori.

21:51

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji izvijestili su da je do trenutka njihovog izvještavanja ubijena 101 osoba, uključujući 10-oro djece i 4 žene, Damask i njegova predgrađa 32 ubijene osobe; Idlib 31; Homs 14; Aleppo 14; Dera’a 8; i po jedna osoba u Rakki i Deir ezZuru

18:50

Juče smo objavili veći broj video snimaka koje prikazuju FSA jedinice kako preuzimaju kontrolni punkt u Lajramun četvrti u Aleppu uključujući i video snimak koji prikazuje kako FSA tenk uništava tenk režimskih snaga.

Ebu Jusuf, borac FSA snaga iz Aleppa kaže da su opozicioni borci zarobili četiri tenka tokom operacije preuzimanja punkta

„Oko 300 boraca držalo je sedam dana kontrolni punkt Lajramun u opsadi. Juče oko podne više od 30 broaca je koristeći tri tenka i rakete, preuzete u prethodnim borbama, napalo kontrolni punkt.

Vojnicima na punktu režim je poslao pojačanje kako bi spriječili da borci FSA prodru u sjeverna područja Aleppa. Ovaj punkt je predstavljao centar komunikacije između komandi sirijske vojske u Damasku i Aleppu.

Više od četiri sata trajale su žestoke borbe između opozicionih i režimskih snaga. FSA borci preuzeli su četiri tenka a uništivši nekoliko drugih. Veliki broj vojnika je ubijen dok su drugi pobjegli u obližnjenapuštene zgrade i kuće.”

Jusuf tvrdi da su se opozicioni borci povukli iz područja u centralnom Aleppu nakon sukoba sa Kurdima. On navodi da su se povukli iz podružnice kaznene sigurnosti u Ašrafija četvrti. „FSA ne želi sada sukob sa Kurdima ali nakon oslobođenja Sirije nećemo dozvoliti bilo kakav pokušaj dijeljenja Sirije ili formiranje manjih država unutar Sirije”, dodaje on.

Ukoliko je ovaj njegov izvještaj potpuno tačan onda bi ovo značilo da su čak i položaji sirijske vojske koji su nedavno dobili pojačanje sada pod kontrolom FSA. Ovo je možda još jedan znak da na sirijsku vojsku znatno utiče nemogućnost  oprskbe zbog borbi u pokrajini Idlib

14:02

Aktivisti navode da je glavni naftovod koji povezuje rafineriju na zapadnom rubu Homsa eksplodirao tokom borbi između opozicionara i vladnih snaga u području.

Video snimak prikazuje dim kako se diže iznad naftovoda koji povezje istočna naftna polja sa rafinerijom u Homsu, jednom od dvije rafinerije u zemlji.

“Naftovod je eksplodirao tokom noći kada Naftovod je eksplodirao tokom noći kada su borbe izbile nakon što je Slobodna sirijska vojska pokrenula napade na vojne kontrolne punktove u toj regiji, izjavio je iz Homsa opozicioni aktivista Nader el Huseini.

Naftovod, koji se proteže kroz poljoprivrednu regiju zvanu el Basatin, ranije je bio pogođen nekoliko puta, a obje strane međusobno se optužuju za sabotiranje naftovoda.

{youtube}v-dXvvuhrgY{/youtube}

12:06

Sedam generala iz sirijske vojske prebjeglo je u Tursku u utorak. Generali koji su pobjeli iz sirijske vojske stigli su na tursko-sirijsku granicu i zatražili utočište u Turskoj.

Vojnicima je dozvoljen ulazak pod strogim sigurnosnim mjerama u grad Rejhanli u južnoj pokrajini Hataj odakle su poslati u Apajdin kamp. 

08:00

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji krajem ponedjelja dokumentovali su 162 ubijene osobe, uključujući 7-oro djece i 8 žena, Idlib 72 ubijene osobe od čega 32 iz masakra u Kafranbelu; Damask i njegova predgrađa 47; Aleppo 17; Deir ezZur 12; Dera’a 5;Lattakija 4; Homs 3 i dvije ubijene osobe u Hami.

Sirijska nacionalna inicijativa, podržana od strane SAD, na današnjem sastanku u Kataru izabrat će opoziciono vodstvo koje će zamijeniti Sirijsko nacionalno vijeće. Plan je da se izaberu predstavnici iz SNC-a, drugih opozicionih grupa, kurdskih tijela kako bi se bolje predstavljale snage unutar i van Sirije.

Zbog čega pomnije ne pratimo razvoj ovog ‘biranja’? Kao što je Jum Muir iz BBC-ja rekao ‘Ne možete ni zamislitii koliko ovo nevažno izgleda, u hotelu žrtvama”

06.novembar

——————————————————————————————————

23:40

Sirijsko nacionalno vijeće izjavilo je da ukupne strane donacije su dostigle 40.4 milona dolara, od čega polovina predstavlja donacije iz Libije, 20. 4 miliona, dok je Katar donirao 15 milona i Ujedinjeni Arapski Emirati 5 milona. Oni navode da je do sada potrošeno 29.7 miliona, od čega je 89 odsto utrošeno na humanitarnu pomoć kako unutar Sirije tako i inostranstvu, ukjučujući i pomoć preko revolucionarnih pokreta i vojnih vijeća, dok je ostata utrošen kako bi se pokrili administrativni troškovi i komunikacijsku podršku.

23:31

Aktivisti su objavili video snimka nečeg što do sada još nije viđeno-tenk opozicionih boraca uništava tenk režimskih snaga u Aleppu

{youtube} JhfZliWeLmM{/youtube}

U posljednjih nekoliko sedmica objavljen je veliki broj snimaka na kojima se moglo vidjeti na desetine bestrzajnih topova, tenkova čak i oružja koje spada pod tešku artiljeriju a da ga koriste borci FSA na bojnim poljima.

Ako je samo prije mjesec dana FSA mogla da preuzima baze bez ove vrste vatrenog oružja sada kada ga posjeduju izgleda da ćemo vidjeti još puno ovakvih video snimaka.

21:40

Jedno izraelsko vojno vozilo na okupiranoj Golanskoj visoravni je pogođeno uslijed pucnjave u susjednoj Siriji, navodi izraelska vojska.

„Vojno vozilo koje se nalazilo na Golanu pogođeno je paljbom iz Sirije. Vjerovatno to su zalutali meci, a u pucnjavi nema povrijeđenih”, izjavila je glasnogovornik izraelske vojske za AFP.

„Incident se dogodio u centralnom sektoru na Golanskoj visoravni u blizini linije razgraničenja”, navodi on, dodajući da izraelska vojska nije odgovorila.

Vrhovni zapovjednik izraelskih oružanih snaga, general Benny Grantz izjavio je u nedjelju da bi se njegova zemlja mogla umiješati u sirijski sukob jer se borbe između režimskih i opozicionih snaga odvijaju u blizini izraelskih položaja na strateški važnoj visoravni.

„Ovo sirijsko pitanje bi moglo postati naše”, navodi internet stranica izraelske vojske Gantzove riječi tokom posjete vojnicima na Golanu. Oni dodaju da je Gantz naložio vojsci da bude u stanju pripravnosti bez daljeg obrazlaganja.

21:25

Jedan od aktivista iz Aleppa navodi da je FSA pokrenula kampanju napada na vojni kontrolni punkt u Lajramun četvrti Aleppa

Uz sljedeći video snimak on je postavio komentar da od juče opozicione snage koriste bestrzajni top B-9 u napadu na ovaj punkt

{youtube} M4lvpY0KopE{/youtube}

„Nakon sedam dana opsade FSA snage pretresaju Lajramun kontrolni punkt”

{youtube} lELMkLjcOFI{/youtube}

„Sada kada je Lajramun kontrolni punkt uklonjen otvoren je put do generalštaba obavještajne službe zračnih snaga”

{youtube} ZsCqPvPG7fc{/youtube}

U poređenju sa nedavnim događajima ova bitka je mala ali ipak vrlo značajna. Čak i kada je FSA napredovala u Aleppu, mali džepovi otpora, režimske baze poput ove, su još uvijek se odupirale. Sada sa jačim naoružanjem, više municije i većim brojem boraca ovi režimski položaji lagano padaju pod kontrolu opozicionih broaca. Ovo će svakako poboljšati snadbjevanje FSA snaga, umanjiti šansu da režim ponovo zauzme ova područja a također povećava zalihe municije, opreme i oružja opozicionih snaga.

21:09

Najblaže rečeno horor u Kafranbelu. Veliki broj izvora navodi da je bomba koju je bacio Assadov borbeni lovac pogodila prepunu pijacu u gradu koji se  smatrao srcem mirnog opozicionog pokreta i području koje je bilzu poprišta borbi. Lokalni koordinacioni odbori i aktivisti su danas postavili uznemirujuće video snimke

{youtube} G-do4UrRcuM{/youtube}

{youtube} IHa5oZVlkxI{/youtube}

{youtube} mtXpImkGMQ0{/youtube}

Prema LCC-u 32 osobe su ubijene u Kafranbelu dok je širom zemlje ubijeno 159 osoba

21:00

Državna novinska agencija Sana navodi da je 11 osoba ubijeno a da je na desetine povrijeđeno kada je eksplodirala auto bomba u Mezzeh četvrti Damaska, dok opozicioni aktvisti tvrde da su bombu postavile FSA snage ciljajući pripadnike Šebbiha.

“Teroristi su u ponedjeljak aktivirali eksplozivnu napravu postavljenu ispod auta u Mezzeh Džebel 86 području Damaska, ubivši 11 građana a ranivši na desetine, uključujući žene i djecu.”

Izvor u el Muvasat bolnici izjavio je za Sanu da su primili tijela osam ubijenih osoba a da se trenutno 31 osoba nalazi na liječenju.

Izvor iz Jusuf el Azmeh bolnice dodaje da je bolnica primila tijela tri ubijene osobe a da se kod njih nalazi 24-oro povrijeđenih, a da je većina u kritičnom stanju.

Dopisnik Sane koji je posjetio mjesto bombe navodi da je eksplozija izazvala veliku štetu u poručju koja je gusto naseljena a da je veliki broj auta i radnji uništen kao i infrastruktura i komunalije.

{youtube} H8yETKcM03I{/youtube}

Interesantno je pomenuti da su za svi nedavni bombaški napadi  koji su za metu imali Assadove snage ili režimsku infrastrukturu odmah nakon eksplozije imali i grupe koje bi preuzele odgovornost, obično bi odgovornost preuzela pojedina od opozicionih militantnih grupa. Napadi u kojima bi stradali civili uvijek bi prošli bez preuzimanja odgovornosti. Ostaje velika mogućnost da su ovi napadi ili dijelo režima ili neke nove grupe.

20:48

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da je u zračnom napadu na grad Harem, pokrajina Idlib, ubijeno 20 opozicionih boraca. „Više od 20 opozicionih boraca ubijeno je u napadu borbenog lovac na grad Harem, zapovjednik opozicionih broaca je također ozbiljno ranjen a smatra se da je poginuo. Sada opozicione snage bombarduju el Tarem četvrt u Haremu, koji se smatra uporištem režimskih i pro-režimskih snaga u gradu.”

20:43

Državna sirijska novinska agencija Sana izvijestila je o samoubilačkom napadu u pokrajini Hama navodeći da su samo dva civila ubijena, dok Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da je najmanje 50 vojnika ubijeno, dok je 10 njih ranjeno.

Sana navodi da je auto bomba od jedne tone detonirana u blizini Centra za ruralni razvoj u el Zijara području el Gaba.

20:06

Istočna predgrađa Damaska danas su se našla pod žestokim zračnim napadima Assadovih snaga. Video snimak koji su objavili aktivisti iz Damaska prikazuje bombu kako pada na Istočnu Gutu. Veličina bombe kao i eksplozija su alarmantno velike

{youtube}H0OYi5odcIk{/youtube}

Harasta se nalazi pod udarima Assadovih snaga već danima.

{youtube}jjcSLCdrL0U{/youtube}

{youtube}BFilkcMjanA{/youtube}

{youtube}N1AjrhahYWE{/youtube}

07:50

Lokalni koordinacioni odbori su izvijestili da se nedelja završila sa 234 ubijene osobe, uključujući 100 u Damasku i njegovim predgrađima, 42 ubijene osobe u pokrajini Idlib, 35 u pokrajini Aleppo i 31 u pokrajini Dera’a.

Većinu novinskih naslova, međutim, ipak su sačinjavali pregovori i izjave. Veliki broj političara i aktivista okupio se u Kataru u nastojanju formiranja novog opozicionog vodstva. Petodnevna inicijativa nastoji formirati Sirijsku nacionalnu inicijativu koja bi zamijenila Sirijsko nacionalno vijeće.

U Kairu specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Lakhdar Brahimi, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i generalni sekretar Arapske lige Nabil el Arabi održali su konferenciju za štampu nakon trilateralnog sastanka.

Brahimi je pozvao na rezoluciju UN-ovog Savjeta sigurnosti, na osnovu sporazuma u junu, da se uspostavi prijelazna vlada. „Važno je da se Ženevska deklaracija preobrazi u rezoluciju Savjeta sigurnosti kako bi stekla moć koji bi postao primjenjljiv politički projekt”.

Lavrov je bio potpuno u svom stilu, te izjavio da obje strane moraju biti prisiljene da pregovaraju, tvrdeći da Moskva podupire Ženevsku deklaraciju. „Nažalost, pojedine zemlje koje su učestvovale u Ženevi nisu razgovarale sa vladom već samo sa opozicijom i ohrabruju ih da se bore do pobjede i to ima veoma negativne posljedice”.

Tako da je nastavio „možda nam nije potrebna rezolucija” Savjeta sigurnosti jer može stvoriti više uslova za uklanjanje sirijske vlade. „Ovo je uspješan recept da se nastavi krvoproliće”, rekao je Lavrov.

A u Džidi, francuski predsjednik Francois Hollande je razgovarao sa saudijskim kraljem Abdullahom i onda izjavio „Francuska podržava formiranje prijelazne vlade od strane opozicije koja će joj dati puni legitimitet i osigurati demokratsku tranziciju u Siriji”.

Hollande je podržao Sirijsku nacionalnu inicijativu „potpuno je neophodno da se opozicija rekonstruiše”, dodajući da francuska vojna pomoć će biti dostavljena opoziciji jedino ukoliko se formira privremena vlada. „Jedino onda možemo biti sigurni gdje će ići obezbjeđeno oružje”.

05.novembar

bp1v

Leave a Reply

*

captcha *