23:13

Sirijska podeljena opozicija započela je razgovore o ujedinjenju kako bi obezbijedila podršku međunarodne zajednice, što će, kako se nadaju, dovesti do pomoći u oružju za njihov konačni cilj zbacivanja Bešara el Assada.Tako su u Dohi, glavnom gradu Katara, započeli razgovori sa ciljem da se povežu opozicione grupe u inostrastvu sa onima koje deluju direktno na terenu.

Uprkos tome, već na početku razgovora pojavila su se neslaganja, koja su već nagovijestila da razgovori neće proći tako glatko.

Tenzije između islamista i sekularista, kao i opozicionih boraca u Siriji i opozicionih aktivista van zemlje osujetili su ranije pokušaje formiranja jedinstvene opozicije.

20:53

Damask:Mesraba-Stanovnici u potrazi za žrtvama nakon što se stambena zgrada srušila uslijed granatiranja borbenih aviona sirijskih režimskih snaga. Broj ubijenih je preko 10, uključujući i djecu

{youtube}9ah_feYUffI{/youtube}

{youtube}sBXCM8kDNeY{/youtube}

{youtube}ePT-wsRh2bo{/youtube}

19:07

Sirijski opozicionari su zauzeli jedno od najvećih naftnih polja u zemlji, u istočnoj pokrajini Deir eZur, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Opozicioni borci iz brigade Džafar Tajar preuzeli su kontrolu naftnog polja El Vard, istočno od grada Najadin, nakon opsade koja je trajala nekoliko dana”, navodi Opservatorija.

“Ovo je prvi put da su opozicionari preuzeli kontrolu nad nekim naftnim poljem”, rekao je AFP-u direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Borba je počela u zoru i trajala je nekoliko sati, objasnio je Abdel Rahman, i rekao da je 40 vojnika koji su čuvali ovu infrastrukturu ili ubijeno, ili ranjeno ili zarobljeno.

Opozicionari su zaplijenili i jedan tenk, nekoliko oklopnih vozila i municiju, prenosi francuska agencija.

Najmanje 12 osoba povređeno je danas u eksploziji automobila bombe u blizini jednog od najvećih hotela u glavnom gradu Sirije, Damasku, javila je provladina televizija El-Ihbarija.

U snažnoj eksploziji polomljena su stakla na hotelu “Dama Ruz”, u kojem obično odsjedaju posmatrači UN, a koji se nalazi oko 500 metara od zgrade Generalštaba sirijske vojske.

Bomba je aktivirana u vozilu koje je bilo parkirano kod sjedišta Sindikata koji je pod kontrolom vlasti.

Zvaničnici su rekli da je u eksploziji povrijeđeno 12 članova sindikata, od kojih je dvoje u kritičnom stanju, kao i da vatrogasci pokušavaju da ugase požar.

Sirijska vojska je danas izvela vazdušne napade u regionu Damaska, nakon žestokih borbi Assadovih i opozicionih snaga.

Sirijski opozicioni borci oborili su borbeni avion u istočnoj pokrajini Deir ezZur, navela je Opservatorija.

„Opozicioni borci oborili su borbeni avion koji je provodio zračne napade u blizini grada Majadina a srušio se u blizini grada Bakras, prema svjedocima, stanovnicima i aktivistima na terenu”, navode iz Opservatorije.

Oni dodaju da je pilot zarobljen.

Lokalni koordinacioni odbori navode da su danas do momenta njihovog izvještavanja u Siriiji ubije 152 osobe, uključujući 5-oro djece i 6 žena. Damask i njegova predgrađa 60 ubijenih osoba, uključujući i 7 osoba koje su ubijene po kratkom postupku u Sabini, 8 osoba ubijenih u granatiranju palestinskog izbjegličkog kampa Jarmuk; Dera’a 29 uključujući 23 iz masakra u Tarik el Sadu; Aleppo 27; Idlib 20; Homs 10; Deir ezZur 3; i u Kuneitri i Lattakiji po jedna osoba.

04.novembar

——————————————————————————————————

23:48

Najmanje 134 osobe ubijene su danas, uključujući 16-oro djece i 10 žena. Većina od žena i djece ubijena je u zračnim napadima u Zamalki, Damask, i gradu Kafar Takharim, pokrajina Idlib. U južnom Damasku granatiran je čak i minibus. U međuvremenu FSA je pokrenula novi napad na opkoljenu bazu zračnih snaga Taftanaz u Idlibu što je dovelo do zračnih napada na okolne gradove i sela, kao i obično. Gotovo 5.000 ubijenih dokumentovano je u oktobru od čega se tri četvrtine vode kao civili

23:12

Zvaničnici Crvenog križa posjetili su Homs i dobili prave adekvatne kritike stanovnika „Došli ste da nas gledate? Došli ste bez pomagala, bez ljekara?”

{youtube}4Yma8SpmCfQ{/youtube}

20:58

Video snimci koji prikazuju sirijske vojnike kako ‘ubijaju zarobljenike i kasape tijela’

IslamBosna.ba-Sirijska Opservatorija za ljudska prava objavila je danas video snimke gdje pro-režimski vojnici ubijaju zatvorenike i odsjecaju uši od tijela nakon pojave video snimka koji prikazuje opozicione borce gdje ubijaju režimske vojnike koji je izazvao međunarodnu zabrinutost.

Opservatorija navodi da je snimak dobila nakon snimka gdje opozicioni borci tuku i ubijaju zarobljene vojnike.

„Video snimak smo dobili od aktivista nakon emitovanja video snimka koji prikazuje zločine opozicionih boraca”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije.

“Režim čini ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od prvog dana revolucije, ali ti zločini ne mogu ni na koji način opravdati zločine druge strane”, naveo je on.

Na jednom video snimku za koji Rahman navodi da je snimljen u julu u sjeverozapadnoj pokrajini Lattakiji prikazuje se muškarac u uniformi kako maše sa odsječenim uhom i nožem, istovremeno se smijući u kameru.

„Ovo je uho od paščeta-naučit ćemo mi njih lekciju”, kaže ovaj muškarac misleći na opozicione borce koji se bore protiv režima predsjednika Bešara el Assada.

Video snimak kasnije prikazuje sedam masakriranih tijela kako leže na tlu. Iz grupe vojnika u uniformama izdvaja se muškarac koji prilazi tijelima i odsjeca uho, dok drugi uzvikuje” Daj njegovo uho psima”.

{youtube}SMrl2TvRPOk{/youtube}

Drugi video snimak iz februara mjeseca, snimljen u južnoj pokrajini Dera’a, prikazuje borce, od kojih su pojeidni u vojnoj a drugi u civilnoj uniformi, kako pucaju iz automatskog oružja u grupu muškaraca koji leže na zemlji a za koje su naveli da su opozicioni borci.

„Ovo su naoružani muškarci, psi, nečisti”, viče jedan od muškaraca. (video snimak je uklonjen sa YouTube kanala zbog uznemirujućeg sadržaja).

20:12

Tri sirijska tenka ušla su danas u demilitarizovanu zonu Golanske visoravni, i pucala na teritoriju Sirije saopštila je izraelska vojska.Glasnogovornica izraelske vojske saopštila je da je vojska uložila žalbu mirovnim snagama UN u toj oblasti.Glasnogovornik je izjavio za AFP incident dogodio u subotu ujutro

Glasnogovornica je izjavila za AFP da se incident dogodio u subotu ujutro na određenoj udaljenosti od izraelskih pozicija na strateškoj visoravni.

“Ne znam koliko kilometara, ali ne toliko blizu granice”, kazala je ona.

Izraelski mediji javili su tenkovi ušli u selo Beer Ajam, jugoistočno od Kuneitre.

Izraelski javni radio prenio je da je vojska u stanju pripravnosti u tom području zbog ovog prekograničnog incidenta ali glasnogovornica je odbila komentarisati.

17:00

Jutros smo pisali o velikom napadu na vojnu bazu Taftanaz, na sjeverozapadu zemlje.

Ta baza predstavlja strateško uporište sa kojeg sirijski vojni avioni i helikopteri izvode napade na opoziciona uporišta u tom dijelu zemlje.

Prema opozicionim navodima operacija za “oslobođenje baze Taftanaz” je počela.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da ima informacije da su žestoke borbe izbile blizu baze.

Opozicionari su juče na kratko zauzeli protuzračne instalacije u Duvli, u pokrajini Idlib. Poslije nekog vremena borci su se povukli zbog dolaska vojnih zračnih snaga, ali su sa sobom odnijeli oružje i municiju.

Koliko je značajna baza u Taftanazu? Ona je najveća na sjeveru sa kapacitetom od 48 helikoptera. Ukoliko je opozicioni borci preuzmu ili čak pričine znatnu štetu jasno bi se odrazilo na režimske napade iz zraka u ovom području.

Opozicionari tvrde da je pet različitih jedinica napalo zračnu bazu s raketnim lanserima, minobacačima i drugim oružjem.

Na sljedećem video snimku očit je dim iznad baze

{youtube}XfDX0awklgg{/youtube}

16:50

 Vodeći opozicionari u Siriji odbacili su mogućnost dijaloga sa Damaskom ukoliko predsjednik Bešar el Assad ne podnese ostavku i razmotrili mogućnost ujedinjenja kako bi obezbjedili “međunarodnu, regionalnu i podršku arapskih država” neophodnu za rušenje Assadovog režima.

Konsenzus je postignut na razgovorima u Amanu na kojima je učestvovalo 25 opozicionara, pred ključni sastanak Sirijskog nacionalnog saveta u Dohi gde će se odlučivati o sudbini tog opozicionog bloka u egzilu.

“Odlazak Assada i njegove svite sa vlasti je preduslov o kome nema pregovora, za bilo kakav dijalog usmjeren na pronalaženje rješenja koje nije vojno, ukoliko je to još moguće”, složili su se učesnici razgovora.

Na sastanku u Amanu, održanom u četvrtak, iskazana je i podrška “naporima koji su u toku na formiranju ujedinjenog političkog tijela za cijelu opoziciju”. Sastanku su prisustvovali i bivši sirijski premijer Rijad Hidžab, koji je pobjegao iz zemlje, dugogodišnji disident Rijad Seif i Ali Saredin Bajanuni iz pokreta Muslimansko bratstvo.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, Washington želi “dovođenje u red” opozicije u Siriji, u jeku bojazni da Sirijski nacionalni savjet nije dovoljno reprezentativan, a Seif se pominje kao potencijalni lider nove vlade u egzilu, navodi AFP .

Očekuje se da se SAD sutra u Kataru založe za novu organizaciju koja bi ujedinila sve protivnike sirijskog režima.

09:20

Dok su se u petak nastavile kontraverze i zabuna po pitanju video snimka na kojem opozicioni borci ubijaju grupu režimskih vojnika veliki broj Sirijaca je ubijen, većina u zračnim napadima.

Lokalni koordinacioni odbori su javili da je petak završen sa 182 ubijene osobe, većinom u i oko Damaska kao i u pokrajini Aleppo. Aktivisti navode da je veliki broj ubijen u napadu na Harem u pokrajini Idlib kao i u istočnim predrađima Damaska.

Jedan od aktivista, Muaz el Šami, kaže da režim bombarduje iz zraka predgrađa nakon neuspijelih pokušaja kopnenih snaga da povrate teritorije. „Režim je pokušao da preuzme kontrolu nad Istočnom Gutom nekoliko puta i svaki put je morao da se povuče jer bi opozicione snage uspjele da pobjegnu a onda se vratile i napale njihovu vojsku. Sada pokušavaju da ih unište iz zraka”.

 U petak su također opozicionari postigli značajnu pobjedu nakon što su režimske snage napustile i posljednju bazu u blizini grada Sarakiba te time podigli mogućnost da će Alepppo biti potpuno odsječen od Damaska.

Sada FSA navodi da napadaju zračnu bazu u blizini Taftanaza

{youtube}oYuBE-A-xas{/youtube}


03.novembar

——————————————————————————————————-

23:11

Prije sat vremena Lokalni koordinacioni odbori su javili da je do trenutka izvještavanja ubijeno 170 osoba uključujući 7-oro djece i 4 žene; Aleppo 45 ubijenih osoba od čega najviše u masakru u Ameriji; Damask i njegova predgrađa 44;Deir ezZur 32; Idlib 20; Homs 13; Lattakija 8; Dera’a 7 i jedna osoba u Hami

Broj ubijenih će vjerovatno postepeno rasti do kraja dana. Aktivisti izvještavaju o žestokim kampanjama granatiranjima od kako je nastupila noć a LCC je izvijestio da su pronađena tijela 25 ubijenih osoba u Aleppu.

Broj žrtava se vratio na stepen od prije uspostave primirja. Čak i tokom primirja broj ubijenih je bio visok. Za civile stvari samo postaju gore a uprkos pobjedama FSA širom zemlje još uvijek nema nikakvog znaka da će režim uskoro pasti, nažalost.

Organizacija Safe World for Women izvještava da je mlada blogerica Fatima Haled Saad koju je režim mučio tokom zatvoreništva podlegla.

Fatima je bila dio mreže civilnih novinara a kao i poput drugih aktivista koristila se drugih imenom te je bila poznata kao Farah el Rajes.

Kao kvalifikovanu medicinsku sestru u siromašnim predgrađima Damaska poznavali su je po ljubaznosti i dobrodušnosti. Kada su Assadove snage počele gušiti demonstracije ona je dobrovoljno podučavala stanovnike osnovama prve pomoći. Njena pomoć je postala neophodna naročito nakon što su režimske snage uništile jedinu javnu bolnicu.

Saad je prvi put uhapšena zajedno sa ocem i bratom, dok su pojedine njihove privatne stvari konfiskovane uključujući i Fatiminu kameru. Tokom pregleda kamere pronašli su video i nekoliko fotografija na kojima su bili njeni prijatelji sa zastavom FSA i kako uzvikuju slogane protiv režima.

Fatima je podvrgnuta psihičkom i fizičkom mučenju kako bi odala imena osoba na fotografijama.

19:00

Najveći dio žrtava Assadovih zračnih napada su civili a u istočnom Damasku svakodnevno padaju bombe. Ipak, bombardovanje nije sasvim neizazvano iako je nasumično. Današnji izvještaji navode da je FSA pokrenula seriju napada u i oko Dume. Sada CFDPC, mreža aktivista koji izvještavaju iz glavnog grada i njegovih predgrađa navode da su opozicioni borci uništili režimski tenk u Zamalki a da FSA napreduje u Dumi.

Aktivisti su postavili video snimka sa komentarom da jke Džisr Mesraba kontrolni punkt režimskih snaga u Dumi sada pod kontrolom opozicionih snaga.

{youtube} Pa-N_9lelgo{/youtube}

Zatim video snimak u kojem se navodi da je FSA preuzela zgradu općine u Dumi

{youtube} 5QJPdoNSBFI{/youtube}

Dok su pobjede koje FSA niže u Aleppu, Idlibu i Deir ezZuru važne i jako značajne ove lokacije su ipak udaljene od jezgre sirijskog režima. Međutim pobjede u Lattakiji i Damasku udaraju na najjača uporišta Assadovog režima.

17:16

Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da je do momenta njihovog izvještavanja u Sirijie ubijeno 95 osoba, uključujući i 6-oro djece i dvije žene. Damask i njegova predgrađa 40 ubijenih osoba; Deir ezZur 14; Idlib 10; Aleppo 9;Lattakija 8; Dera’a 7; Homs 6 i jedna osoba u Hami

16:40

Aktivisti izvještavaju o današnjem obaranju režimskih aviona, naredni video kao i veliki broj aktivista prenose da je avion češke proizvodnje L-39 oboren u Anjarhu, zapadno od Aleppa

{youtube} knroraf7UcY{/youtube}

Također aktivisti izvještavaju da je još jedan borbeni avion oboren iznad Dume, istočno od Damaska kao i iznad Deir ezZura u Muhassenu. Naredni video navodno prikazuje oružje sa kojim je oboren avion a crni dim se navodno vidi iznad područja gdje avion pao

{youtube} Zn9kjB5mGU0{/youtube}

Dok naredni video snimci prikazuju FSA borce, jedinicu koja je oborila avion, kako proslavljaju obaranje.

{youtube}nb9doDJ1fAc{/youtube}

{youtube}xHv0YZduAjI{/youtube}

LCC je postavio video snimak Zajedničke komadne FSA u regiji kako izdaje zvanično saopštenje o obaranju borbenog lovca.

{youtube}JzxAaKpD5YA{/youtube}

16:27

Današnja poruka demonstranata iz Kafranbela je još jedan udarac međunarodnoj zajednici, njihova poruka glasi:”Ovo nije građanski rat. Ovo je genocid. Ostavite nas da umremo, ali nemojte lagati”

{youtube}X_38JgOixxI{/youtube}

16:11

Assadove snage pobjegle iz Sarakiba

IslamBosna.ba-Assadove snage su se povukle iz Sarakiba, grada u Idlibu gdje su opozicioni borci snimljeni kako ubijanu vladine vojnike u četvrtak, prenosi Reuters citirajući Sirijsku Opservatoriju za ljudska prava.

Sarakib se nalazi na raskršću dva glavna autoputa koja vode ka Aleppu, a njihovo povlačenje će otežati vladinim snagama da pošalju pojačanje ili zalihe u Aleppo.

Opoziciona Opservatorija navodi da se vojska povukla iz Alvisa, sjeverozapadno od Sarakiba, ostavljajući grad i okolna područja potpuno van kontrole režimskih snaga. Ovaj gubitak režimskih snaga dodatno će izolirati režimske snage u Aleppu.

Vodstvo opozicije potvrdilo je da su Assadove snage napustile Sarakib.

Zajednička komanda FSA navodi:”Danas su grad napustili posljednji tenk i režimski vojnik a zastava nezavisnosti visoko vijori nad gradom.

Sarakib je bio okružen sa četiri vojna kontrolna punkta. Svi ovi punktovi su nakon sofisticirane operacije pali u ruke opozicionara. Sarakib je važan strateški dobitak jer povezuje veliki broj gradova i leži na autoputu između Aleppa i Damaska.”

07:52

Sirijska Opservatorija za ljudska prava tvrdi da su opozicioni borci ubili najmanje 28 režimskih vojnika tokom napada na tri vojna kontrolna punkta na autoputu Damask-Aleppu.

Režim je nastavio sa zračnim napadima na sjeverozapadu gdje većinu teritorije drži opozicija kao i na predgrađa Damaska.

Lokalni koordinacioni odbori tvrde da je 149 osoba ubijeno u četvrtak, uključujuči 53 osobe u Damasku i njegovim predgrađima, 28 u pokrajini Idlib i 25 u pokrajini Aleppo.

02.novembar

——————————————————————————————————

21:10

Značajan napredak opozicionara u Aleppu

IslamBosna.ba-U Aleppu opozicionarima više ne nedostaje hrana, municija niti druge potrebštine. Pojedini dijelovi grada kao da žive nekadašnji život. Radnje su otvorene, regulisano je redovno snadbjevanje benzinom, raspoloženje se u svakom slučaju popravilo dok se saobraćaj regulisao između grada i turske granice.

Razlog svemu tome je serija pobjeda FSA koja je promijenila situaciju u gradu koja je vladala u mjesecu avgustu.

Prva borbena linija je napredovala dva do tri kilometra u unutrašnjost grada u pojedinim područjima ali ipak postoji izvjesna doza zatišja borbi. U drugim područjima prva borbena linija se pomjerila samo za nekoliko stotina metara.

Novinar Martin Chulov koji se nalazi u Aleppu kaže da tokom posljednjih četiri do pet dana vlada puškaranje između FSA I kurdskih snaga u području Ašrafije i to od kada je FSA ušla u ovu četvrt, iako su ove dvije strane sklopile krhko primirje.

Martin navodi da se prva linija polahko pomjera. Nema naznaka da li će FSA napredovati još dublje u grad ili će izgubiti preuzeta područja I povući se na prvobitne položaje.

Islamski borci nastoje se povezati sa opozicionim snagama, navodi Martin. „Opozicioni broci ih nerevozno dočekuju jer znaju koliku prijetnju predstavljaju revoluciji”, kaže on te dodaje da između njih postoji izvjesni dio saradnje.

Avioni i dalje napadaju Aleppo ali sada sa znatno viših visina. Martin navodi da su opozicioni borci došli u posjed protuavionskog oružja ali da ga ne znaju koristiti na ispravan način te dodaju kako im je potrebna obuka.

„Zalihe municije su znatno porasle”, kaže on, a opozicione snage se više ne žale na nedostatak zaliha.

Zapovjedništvo FSA više nije unutar turske teritorije već se sada nalazi u Atma području te nastoje postaviti svoje ogranke u ruralna područja Aleppa i Idliba. Oni nastoje koliko je moguće više napredovati prema gradu Hami, kaže Martin.

Zapovjedništvo sada znatno bolje koordinira opozicionim jedinicama ali još uvijek se bori da uspostavi zapovjednu strukturu. izvještava Martin.

Opozicionari kontrolišu tlo ali ne i nebo, ističe Martin.

„U bilo koje doba dana ili noći, helikopteri ili borbeni avion mogu iskrsnuti iz plavog neba i početi sa bombardovanjem. I to je ono što nikome ne dozvoljava da se puno opusti, a to je i razlog zbog čega se ne uspostavlja civilna infrastruktura ili u bilo kojem obliku vlada u sjeni. Za sada lokalne zajednice pokušavaju uspostaviti same na mikro način lokalnu administraciju ali niko, na ovom nivou, ne razmišlja o uspostavljanju baze centralne administracije na sjeveru. Najbolje čemu se mogu za sada nadati  jeste mogućnost kretanja po terenu kako bi radili za što funkcionalniji život zajednice”.

18:22

Glasnogovornik Shaam Network iz Idliba, Ahmed Kadur, navodi da su opozicione snage preuzele dva kontrolna punkta sirijske vojske, jedan u gradu Hemšo u blizini Sarakiba (gdje su opozicione snage izvršile masakr nad vojnicima sirijske redovne vojske) kao i kontrolni punkt el Halidž na autoputu Aleppo-Damask. Aktivisti također izvještavaju da su režimski avioni granatirali gradove Talmans i Maar Šamajan u blizini Ma’arat el Numana. U međuvremenu direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava izjavio je da se odvijaju borbe između opozicinih i režimskih snaga u četvrtima Aleppa: El Hamdanija, el Zehra, el Azizija I el Džemilija.

18:15

Riječ dana u Siriji danas bi mogla biti ‘smaknuća”, aktivisti javljaju da su režimske snage u Hami ubile po kratkom postupku 11 osoba a njihova tijela predala porodicama.

Iz Berzeha, Damask, aktivisti javljaju da je nekoliko osoba ubijeno po kratkom postupku od strane režimskih snaga, Lokalni koordinacioni odbori postavili su jako uznemirujuću fotografiju na kojoj su prikazana tijela dvije žrtve, po svemu sudeći ubijeni su pucnjem u glavu

196191_549748101718997_2044804604_n

17:55

Najblaže rečeno iz Sirije stiže užasan snimak- opozicione snage su ubile po kratkom postupku 27 režimskih vojnika na kontrolnom punktu Hemšo u blizini Sarakiba, Idlib

{youtube}6_ttA71FTB8{/youtube}

Ovo nije prvi put da se zatvorenici na ovaj način ubijaju. El Nusra Front je ubila na desetine režimskih vojnika u Aleppu, mada se ovakav način ubijanja ne može samo pripisati ovoj brigadi a iz snimka nije jasno o kojoj brigadi je zapravo riječ. Svaki zločin bez obzira koja ga je strana počinila ne smije se opravdavati!

07:49

Vijesti o borbama unutar zemlje od pokrajine Idlib do predgrađa Damaska i pokrajine Homs obillježili su srijedu. Sekretarka SAD Hillary Clinton potvrdila je izvještaje da se Obamina administracija susrela sa osobama za koje se nada da će oformiti novo opoziciono vodstvo, zamijenjujući Sirijsko nacionalno vijeće i da će se sastanak održati u Kataru iduće sedmice.

“Ovo neće biti opozicija koja predstavlja osobe koji imaju dobre osobine ali nisu bili u Siriji 20, 30 ili 40 godina. Mora biti opozicija od onih koji su na prvim borbenim linijama, koji se bore i danas umiru kako bi došli do slobode”.

Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da je u srijedu ubijena 121 osoba, uključujući 53 ubijene u Damasku i njegovim predgađima I 44 u pokrajini Aleppo.

01.novembar

—————————————————————————————————–

23:21

Aktivisti javljaju o napredovanju FSA na nekoliko područja u blizini Aleppa, unutar samog grada Aleppa, i u blizini međunarodnog aerodroma u Aleppu, na nekoliko područja u pokrajini Idlib pa čak i u Lattakiji. Nekoliko video snimaka potvrđuje pojedine od ovih informacija

Aleppo: Napad na Irkarda kontrolni punkt

{youtube} lvWlMsgpqh0{/youtube}

Aleppo: Izjava o oslobađanju trafostanice u el Šejh Sa’idu

{youtube}P_KyuzE84kM{/youtube}

Lokalni koordinacioni odbori su izvjestili da je granični prijelaz u blizini El Bukemala pod kontrolom opozicionih snaga.

Čak postoje glasine da je FSA uništila 6 režimskih tenkova u Homsu, zatim aktivisti javljaju o intezivnim borbama u Daelu, Der’a. Pored ovoga postoje izvještaji o novim ofanzivama u Damasku i još uvijek nije jasno da li je sve ovo slučajnost ili prvi dan nove ofanzive FSA.

Bilo kako bilo, režimu je očajnički potrebno da povrati kontrolu kao i da je održi nad autoputom kod Ma’arat el Numana. A nakon i današnjih intezivnih borbi to se nije dogodilo. Ne zna se da li će i ikada opet biti pod režimskom kontrolom ali sa svakim danom borbi na ovom području režimske snage u Aleppu i Idlibu su sve slabije, a sirijska vojska nije više u stanju da preusmjeri borce na druge frontove.

22:34

Obamina administracija pokušava formirati novu opozicionu grupu koja će zamijeniti Sirijsko nacionalno vijeće koje se već osipa. Da li će ovo pomoći u ujedinjavanju opozicije je svakako neminovno pitanje na koje se ne može dati siguran odgovor ali je sasvim jasno da stara strategija nije baš djelotvorna. SNC nikada nije imao visok stepen poštovanja na terenu i često je kritikovan od strane grupa koje su to poštovanje imale i zaslužile poput Lokalnih koordinacionih odbora. Također SNC nikad nije imao podršku ili uticaj nad većinom naoružanih opozicionih snaga. SAD su podržavale SNC i određene elemente FSA u Turskoj jer su takoreći bile najumjerenije, ali istini za volju nikad nisu imale učinkovito zapovjedništvo niti na polju sirijske ‘ulične politike’ niti na bojnom polju.

SAD je podržavao grupu prebjeglih vojnika koje je predvodio Rijad el Assad. Ove grupe FSA potpisale su Ženevsku konvenciju i izrazile su svoju podršku forimiranju sekularne vlade. Jedini problem je da je većina nedavnih pobjeda opozicionih snaga imala male ili nikakve veze za FSA vođama u Turskoj. Dok su Katar i libanonske frakcije vezane za Saada Haririja bez problema naoružavale grupe poput el Faruk brigade, brigada koja je pokazala svoju efikasnost na terenu, SAD su bile i previše oprezne koga naoružavaju. Ishod je sljedeći- brigada el Faruk, naoružana čvrstim stavom i novim oružjem inostranih pomagača, neprikosnoveno vlada bojnim poljima Sirije dok se Rijad el Assad tek treba pokazati na bojnom polju.

U biti, SAD je podržao opoziciju čiji stavovi najviše sliče američkim ali vođe te opozicije nisu se pojavljivale na terenu, nisu uspijeli pridobiti podršku a također dokazano su neuspješni u podsticanju jedinstva.

Ipak ova nova inicijativa se neće održati u Turskoj već u Kataru što je vjerovatno znak da tim Obama/Clinton pokušava da uvuče u dogovor najbliže saveznike Katara u Siriji.

Da li će uspijeti? Možda. Međutim i sada brigade koje su bliske Kataru su  dobro naoružane, nezavisne i na dobitku. U isto vrijeme, one imaju reputaciju da se baš ne slažu dobro sa civilnim vođama, što im se i ne može uzeti za zlo.

18:45

Izvještaji sa terena govore o intezivnim borbama između režimskih snaga i FSA u pokrajini Dera’a, u blizini aerodroma u Aleppu, i na nekoliko drugih područja. Ipak najveće nasilje je i dalje u Damasku, gdje su režimske snage provele intezivne bombaške napade nad istočnim predgrađima. Prema Lokalnim koordinacionim odborima 15 osoba ubijeno je samo u zračnim napadima u Zamalki.

Sljedeći video snimci prikazuje režimsko rušenje Zamalke

{youtube}wwPi8jdDi34{/youtube}

 

{youtube}GCbvxQVR3f0{/youtube}

A sada jedan interesantan video snimaka koji prikazuje Sejf el Islam brigadu kako uništava režimski tenk u Zamalki

{youtube}ri7EwsQsCuo{/youtube}

Ono zbog čega je ovaj video snimak zanimljiv jeste činjenica da je navedena brigada bila ključni element u preuzimanju velike baze protuzračne odbrane istočno od Damaska ranije tokom ovog mjeseca. U bitci za ovu bazu FSA je preuzela velike količine lakšeg naoružanja, RPG-ove, oklopna vozila i samohodne protiuavionske raketne baterije, kao i MANPAD protuavionske rakete. Danas su se pojavila dva video snimka, prvi su postavili iz LCC-a tvrdeći da je snimljen u Deir Ašrifu u Istočnoj Guti i drugi koji je snimljen u Zamalki a na kojime se vidi kako avioni ispaljuju ‘rakete’ nad Zamalkom. Ali ono što se bitno jeste da avioni ne ispaljuju rakete ili projektile već se čini da su to signalne rakete koje se koriste da osujete napade projektila zemlja-zrak.

{youtube}f8PHrL7rH44{/youtube}

 

{youtube}5ziqBQ1g9jU{/youtube}

18:17

Nakon žestokih borbi između Slobodne vojske Sirije i Snaga pod kontrolom Bashara al-Assada, ekipa agencije Anadolija (AA) ušla je u mjesto Derkus u Idlibu koje je sada pod kontrolom opozicije.

Derkus, mjesto u kojem je nekada živjelo oko 15 hiljada stanovnika i kroz koje protječe rijeka Asi, nakon povlačenja sirijske vojske pretvoreno je u „grad duhova”.

Ekipa agencije Anadolija se čamcem preko rijeke Asi iz sela Hacipasa u turskoj pokrajini Hatay prebacila do sela Alhafriyeh u blizini Derkusa.

Tamo su se novinari AA susreli sa vojnicima Slobodne vojske Sirije.

Vidjeli su kako se vojnici Slobodne vojske Sirije samo automobilskim gumama pokušavaju zaštiti od Assadovih vojnika.

Također, reporteri AA su razgovarali i sa hirurgom iz Halepa koji sada liječi ranjene u Derkusu. Pored toga što pružaju pomoć vojnicima opozicije, ovdašnji ljekari liječe i ranjene Assadove vojnike.

„I oni su naša braća, sinovi”, istakao je ovaj hirurg.

Zato vrijeme tragedija sirijskog naroda se nastavlja, a svakodnevno dolaze vijesti o stotinama mrtvih iz ove nesretne zemlje.

13:42

Oformljena brigada FSA unutar Jarmuk kampa

IslamBosna.ba-Sirijski opozicioni borci izjavili su da je u Jarmuk izbjegličkom kampu formirana brigada sastavljena od ‘simpatičnih Palestinaca koji žele da se bore protiv naoružanih Palestinaca povezanih sa predsjednikom Assadom’.

“Naoružali smo Palestince koji se žele boriti… Oformili smo Liva el Asifah brigadu koja se sastoji samo od palestinskih boraca”, izjavio je zapovjednik Šukur el Golan brigade.

“Njihov zadatak je da budu u Jarmuk kampu, mi ih podržavamo u svakom slučaju”.

Oko 150.000 palestinskih izbjeglica živi u ovom kampu, području koji se sastoji od stambenih zgrada gdje jedan dio stanovnika podržava opoziciju dok drugi dio se bori zajedno sa sirijskim vojnicima.

Opozicioni borci kažu da će oni zajedno sa ovom novoformiranom brigadom iz Jarmuk kampa napasti borce odane Ahmedu Džibrilu iz palestinskog Generalnog zapovjedništva fronta za narodno oslobođenje (PFLP-GC), optužujući ga da maltretira stanovnike kampa kao i da napada borce FSA.

10:07

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju El-Ahdar el-Ibrahimi sastao se sa kineskim ministrom vanjskih poslova Yangom Ciecijem.

Ibrahimi, koji je u Kinu otputovao kako bi zatražio podršku Pekinga u zaustavljanju sukoba u Siriji, šefu kineske diplomatije Yangu je rekao da bi Kina mogla preuzeti aktivnu ulogu u rješavanju sirijske krize.

Dok Ministarstvo vanjskih poslova Kine nije objavilo detalje o Ibrahimijevim susretima sa kineskim zvaničnicima, glasnogovornik Ministarstva je u jučerašnjoj izjavi informisao da će zvanično saopštenje o posjeti biti objavljeno u prikladno vrijeme.

08:00

Lokalne koordinacijski odbori rekao 163 ljudi poginulo je u utorak, uključujući 72 u Damasku i njegovim predgrađima, i 50 u Idlib provinciji.

Dan nakon završetka nominalnog ‘primirja’ režim je proveo zračne napade širom zemlje.Aktivisti tvrde da je više od 20 osoba ubijeno u granatiranju Dume u blizini Damaska. Četiri bombe su pale unutar Džubera u glavnom gradu u blizini Zamalke, dijela glavnog grada pod kontrolom opozicionih snaga.

Režim je i dalje napadao strateški važan Ma’arat el Numan na sjeverozapadu zemlje, a u granatiranju je ubijeno na desetine osoba.

A68sPHwCcAAGSSj

Leave a Reply

*

captcha *