23:30

Preko 120 osoba ubijeno je danas, većinom u pokrajini Damask gdje su Assadove snage počine novi masakr u predgrađu Kudsaje i Hameha ubijajući na desetine osoba. Masakr u Hamehu desio se uprkos tome što su se stanovnici pridržavali dogovora sa režimom koji im je garantovao sigurnost ukoliko u gradu ne bude pripadnika FSA.

U centru grada eksplodirala je auto-bomba ispred policijske stanice.

Granate su nastavile da padaju na teritoriju Turske što je izazvalo odgovor turske vojske peti dan zaredom.

21:27

Lokalni koordinacioni odbori u Siriji izvještavaju da je broj ubijenih porastao na 121 osobu, od čega čak 7-oro djece i 3 žene. Damask i njegova predgrađa 62, od čega 38 osoba koji su ubijeni po kratkom postupku u Hamehu;Aleppo 23 osobe; Homs 15; Idlib 8; Hama 7; Dera’a 3 i Deir ezZur 3 osobe

21:24

Aktivisti iz Homsa javljaju da Hizbullah granatira sirijsko-libanonska sela u blizini el Kusejra

21:23

FSA tvrdi da je ubila 300 boraca Hizbullaha ili 20 odsto njihovih boraca koji se nalaze u Siriji

21:18

Opozicioni borci preuzeli Harram brigadu zračne odbrane u blizini el Suvejde

{youtube}UPGi3LUT5Ng{/youtube}

21:16

Pokrajina Aleppo: Trenutno traju borbe između opozicionih i režimskih snaga u pokušaju opozicionih boraca da preuzmu sigurnosnu ispostavu u četvrti el Midan. Četvrti el Hajdarija i el Sakur su bombardovale režimske snage što je dovelo do nekolio smrtnih slučajeva i ranjavanja

21:08

Današnje borbe u Aleppu

{youtube}REay-Yw4Kxg{/youtube}

Aleppo, Stari Grad

{youtube}Z2PIGnQ1BLw{/youtube}

20:12

Automobil-bomba eksplodirala je u nedjelju u blizini sjedišta policije u centralnom Damasku, ubivši najmanje jednu osobu i oštetivši obližnje zgrade, objavila je sirijska državna novinska agencija.

20:05

Još jedan video snimak večerašnjih eksplozija u Damasku

{youtube}vjiigaK_dHI{/youtube}

19:43

Aktivisti javljaju o tri velike eksplozije u Damasku, Zaid Benjamin javlja da se  treća eksplozija  čula iz sigurnosne zgrade u Bab Musali. 

Isti izvor navodi da se druga eksplozija dogodila ispred policijske stanice u ulici Halid b.ebi Velid, riječ je o auto-bombi i nije bilo žrtava, a prva eksplozija u Bab Sariji.

{youtube}6UjyDh4O8q8{/youtube}

17:55

El Rakka:Tal Ubejd: Turski ratni avioni nadlijeću iznad sirijskog prostora nakon što su tri minobacačke granate pale u blizini turske vladine zgrade u Akšakali području

17:53

Homs:Borci brigade el Faruk objavili da su oborili vojni helikopter

{youtube}zsEe_RdQhRY{/youtube}

17:48

Aleppo:Šejh Maksud: Assadovi snajperisti nemaju milosti ni prema kome čak pogađaju i dječaka koji s ruksakom pretrčava praznu ulicu!

Za ovo nema opravdanja

{youtube}nJd4-m1Stgc{/youtube}

17:35

Opozicioni borci u Aleppu pripremaju drugi napad na Hanano kasarnu. Tokom ljeta oni su već jednom nakratko preuzeli kasarnu, tada su zaplijenili znatne količine oružja i oslobodili režimske vojnike koji su uhapšeni zbog odbijanja da pucaju na opoziciju

{youtube}d9XNF6oJOsM{/youtube}

dim  iznad kasarne

{youtube}50RkfpYQK-Y{/youtube}

17:33

Opozicioni borci zarobili prvog poručnika Assadove vojske

{youtube}PKNpsJKLf4s{/youtube}

17:28

el Ganto-Oslobođena raketna brigada

{youtube}tjBMbYcxH-0{/youtube}

15:40

Homs:Rastan

{youtube}jXIj2GqLZu4{/youtube}

15:12

Aleppo: Menbidž: Izvještaji aktivisti javljaju da je ubijeno 15 osoba nakon što su režimski avioni ispustili bombu na autobus pun civila

{youtube}YMV1rrgkeVE{/youtube}

15:03

Turska državna televizija saopštila je da su opet sirijske granate pale na tursko pogranično mjesto Akdžakale, kao i da sirijske snage granatiraju Tal Ubejd uprkos upozorenju Turske

14:10

Sirijski opozicionari preuzeli su utvrdu sirijske vladine vojske u blizini turske granične pokrajine Hataj i opoziciona zastava zavijorila se preko zgrade u nedjelju dok se sukobi mogu čuti iz obližnjeg sirijskog sela, navodi Reuters izjave svjedoka i seljana.

Opozicionari su preuzeli kontrolu nad trospratnom zgradom kod Harapjoza, na oko jednog kilometra od granice na brdu koje gleda na tursko selo Guveči.

„U posljednja četiti dana odvijali su se žestoki sukobi. Nismo mogli spavati. Juče ujutro sirijska vojska je kontrolirala područje. Sada je mirnije”, izjavio je seljanin Musa Sasak.

U nedjelju sukobi su se mogli čuti sa područja sirijskog sela Harapjoz,koje se nalazi iza brda gdje je smještena sirijska vojna utvrda. Dim se mogao vidjeti iz tog područja.(IB)

12:50

Pokrajina el Rakka: Sukobi se odvijaju na sjevernim ulazima u grad el Rakka između opozicionih boraca i režimskih snaga. Tal Ubejd na sirijsko-turskoj granici bombardovale su režimske snage a ovaj grad se već sedmicama nalazi pod kontrolom opozicionara. Sukobi se također odvijaju u Ma’danu, a Mahmija el Krin područje su bombardovale režimske snage te dovele do požara u području. O žrtvama još nema izvještaja

12:30

Aktivisti javljaju da je u Kuserju, Homs, oboren  još jedan MiG režimskih snaga. Više podataka očekujemo uskoro

12:20

Davutoglu: Šara da zamijeni Assada

Potpredsednik Sirije Faruk el Šara je “razuman čovjek” koji bi mogao zamijeniti predsjednika Bešara Assada kao lider prelazne vlade, sa ciljem okončanja građanskog rata u Siriji, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

“Faruk el Šara je razuman i savestan čovjek i nije učestvovao u pokoljima. Niko ne poznaje sirijski sistem bolje od njega”, rekao je Davutoglu juče za državnu televiziju TRT.

Turski ministar je istakao da je sirijska opozicija spremna da prihvati Šaru kao budućeg predsjednika sirijske vlade.

Šara, najistaknutiji sunitski musliman u vladi koju vode manjinske alevije uživao je povjerenje režima i prije nego što je 2006. postao potpredsjednik, 15 godina je bio šef diplomatije.

Damask je u avgustu demantovao izvještaje da je Šara prebjegao na stranu opzicije, ali neki opozicioni lideri tvrde da se, očigledno, nalazi u kućnom pritvoru.

Davutoglu je uvjeren da se Šara i dalje nalazi u Siriji.

Muhamed Sermini, glasnogovornik Sirijskog Nacionalnog Vijeća izjavio je da se o turskom prijelogu nije razgovaralo sa njima.(IB)

11:05

Homs:Kusejr:Ratni borbeni avioni granatiraju Ajn el Tanur što je prouzrokovalo nestanak vode u nekoliko četvrti Homsa i Hame, javljaju Lokalni koordinacioni odbori

10:50

Dan u Siriji počeo je sa 30 ubijenih osoba. Damask i njegova predgrađa 26 ubijenih osoba i to svi pronašeni u Hamehu, pogubljeni na licu mjesta; Homs 2 osobe; Deir ezZur jedna osoba i jedna osoba iz Dera’e koja je ubijena u predgrađima Damaska

224539_386054194797957_627548986_n

Leave a Reply

*

captcha *